Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

73 σκάφη ελλιμενίζονται στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-01-2018 03:07:50 pm | από nskarmoutsos

Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε στις 20-1-2018 13.30, 73 σκάφη είναι δεμένα στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

Παλιότερες μετρήσεις:

Υ.Σ: Πρόκειται για τα πλεούμενα που κατά τη στιγμή λήψης των φωτογραφιών ήταν εντός λιμένος, δεν υπολογίζονται τα σκάφη που εκείνη την στιγμή ήταν εκτός λιμένος.

Στις μονάδες εκστρατείας απευθείας οι νεοσύλλεκτοι

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-01-2018 09:10:09 am | από nskarmoutsos

Απευθείας στις μονάδες εκστρατείας θα κατατάσσονται από την επόμενη σειρά κατάταξης του Στρατού Ξηράς τον ερχόμενο Μάρτιο (Β΄ ΕΣΣΟ) οι νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Aμυνας είναι έτοιμο, εκτός απροόπτου, να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι νεοσύλλεκτοι δεν θα παρουσιάζονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, αλλά θα κατευθύνονται απευθείας στις περιοχές ευθύνης μειζόνων σχηματισμών (Σημεία Υποδοχής). Εκεί θα τους παρέχεται ο απαραίτητος ιματισμός και εξοπλισμός και θα αναχωρούν για τις μονάδες εκστρατείας οι οποίες και θα αναλαμβάνουν την εκπαίδευσή τους. Οι συγκεκριμένες αλλαγές αφορούν τον Στρατό Ξηράς, στον οποίο υπηρετεί η συντριπτική πλειονότητα των στρατευσίμων. Για την Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει σε λειτουργία ως τέτοια η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη. Οι κληρωτοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν θα παρουσιάζονται πλέον στο στρατόπεδο «Κανελλόπουλος» στον Σκαραμαγκά, αλλά στον Πόρο.

Οι αλλαγές που πρότειναν τα επιτελεία φαίνεται ότι έχουν εγκριθεί επί της αρχής από το υπουργείο Εθνικής Aμυνας. Βάσει των υφιστάμενων σχεδιασμών θα δημιουργηθούν περίπου 20 Σημεία Υποδοχής ανά την επικράτεια, με λογική αμιγώς επιχειρησιακή, δηλαδή την ενίσχυση των μονάδων που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, κυρίως στον Eβρο και τα νησιά. Ο σχεδιασμός δεν είναι νέος, ωστόσο λόγω του πολιτικού κόστους το οποίο εμπεριέχει, δεν υλοποιούνταν. Αρχικά σχεδιαζόταν σταδιακή μείωση των Κέντρων Εκπαίδευσης και η ταχεία προώθησή του αντικατοπτρίζει τρεις βασικές ανάγκες: Πρώτον, τη στελέχωση των παραμεθόριων μονάδων. Αρκετές λειτουργούν με οριακό ποσοστό επάνδρωσης. Δεύτερον, την «απελευθέρωση» αξιωματικών και υπαξιωματικών του Στρατού από ελάχιστα παραγωγικές (επιχειρησιακά) δραστηριότητες.

Σε πρώτη φάση αναμένεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των στελεχών που υπηρετούν στα Κέντρα Εκπαίδευσης, θα αποσπασθούν άμεσα στα Σημεία Υποδοχής. Τρίτον, η κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων θα οδηγήσει, προφανώς, στο κλείσιμο των στρατοπέδων που τα φιλοξενούν αν και πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά. Επ’ αυτού υπάρχουν ήδη αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Είναι σαφές ότι τα στρατόπεδα που θα κλείσουν βρίσκονται κυρίως στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Τα ορυχεία των πόλεων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-01-2013 10:03:43 am | από nskarmoutsos

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, κυρίως στα τμήματα με ηλεκτροκίνηση, είναι ο πρώτος στόχος για τη «μαφία του χαλκού». Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 καταγράφονταν δύο κλοπές τροχαίου υλικού την εβδομάδα! Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε αισθητή μείωση, παρ” όλο που τον Αύγουστο εξαρθρώθηκε στη Λαμία σπείρα που είχε διαπράξει 14 κλοπές και είχε στα χέρια της 3.000 μέτρα καλωδίων, συνολικής αξίας 100.000 ευρώ.

Η ζημιά του Οργανισμού μόνο την τελευταία τετραετία ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού αλλά και η απώλεια εσόδων από τις ακυρώσεις δρομολογίων. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού, αφού δεν υπάρχει τρόπος να προειδοποιηθεί ο μηχανοδηγός που πλησιάζει στη λεηλατημένη ζώνη για να πατήσει φρένο.

«Πέρυσι ο Οργανισμός υποχρεώθηκε να καταβάλει 5 εκατ. ευρώ σε επιβάτες ως αποζημίωση για τις ακυρώσεις δρομολογίων και τις μεγάλες καθυστερήσεις», μας ενημέρωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ που αποκάλυψε ότι τα «χτυπήματα» είναι τις περισσότερες φορές… στοχευμένα. Φαίνεται πως οι δράστες γνωρίζουν σε ποια σημεία τα καλώδια δεν είναι ηλεκτροφόρα.

Αυστηρές ποινές

«Είναι λίγες οι μάντρες που μαζεύουν παράνομο υλικό. Ας ξεκινήσουν από εκεί αν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Λεβέντης, πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΕ. Η Ομοσπονδία έχει από καιρό υποβάλει προτάσεις στη διοίκηση. Προτείνει, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καλύτερη αστυνόμευση του σιδηροδρομικού δικτύου και πιο αυστηρές ποινές για τους δράστες.

Ο Θ. Λεβέντης σημείωσε ότι πρόσφατα συλληφθέντες για κλοπές στη Θεσσαλονίκη δικάστηκαν με αναστολή και είναι ελεύθεροι! «Είναι καταστροφή δημόσιας περιουσίας και δημιουργούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να γίνονται οι δίκες», είπε και προειδοποίησε: «Σε εποχές κρίσης, τέτοια φαινόμενα θα γίνονται όλο και συχνότερα».

Εκτός από τον ΟΣΕ, στόχοι κλοπής είναι μαντεμένια φρεάτια ύδρευσης, αλλά και καλώδια του ΟΤΕ παρ” όλο που το βασικό δίκτυο καλύπτεται από οπτικές ίνες.

Τα ορυχεία των πόλεων

«Οι φλέβες των ορυχείων δεν είναι πλέον στη γη αλλά στις πόλεις και εκτός από μέταλλα ανακυκλώνονται και άνθρωποι» μας λέει ο Χρήστος Καρακέπελης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Πρώτη ύλη», στο οποίο παρακολουθεί τη διαδικασία της παράνομης συλλογής μετάλλων από το 2004 έως το 2010.

Χαρακτηρίζει τα σκραπατζίδικα «ενεχυροδανειστήρια των φτωχών» και εκτιμά ότι αυτή η κατ” ευφημισμόν ανακύκλωση απασχολούσε περίπου 80.000 άτομα πανελλαδικά προ κρίσης, ενώ παρείχε περίπου το 25% του παραγόμενου χάλυβα στη χώρα μας.

«Αυτοί οι άνθρωποι μαζεύουν όλη μέρα μέταλλα για να επιβιώσουν με περίπου 10 ευρώ την ημέρα και ζούνε σε παράγκες κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, ενώ τρεις οικογένειες βιομηχάνων καρπώνονται τον κόπο τους και πλουτίζουν» παρατηρεί ο σκηνοθέτης. Σημαντικούς θεωρεί και τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον επειδή οι καύσεις καλωδίων, που γίνονται ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι αυτή η δραστηριότητα ενέχει μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής: «Τα μέταλλα πωλούνται αρχικά σε μικρές περιφερειακές μάντρες, που με τη σειρά τους προμηθεύουν τα μέταλλα σε μεγαλύτερες μάντρες, απ” όπου αγοράζουν την πρώτη ύλη οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του κύκλου δεν κόβονται φυσικά αποδείξεις και τιμολόγια ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος».

Πηγή: efsyn.gr

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-01-2018 09:09:29 am | από nskarmoutsos

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί οι συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
Αναλυτικότερα:

  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, ενώ επίσης οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018.
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Παρασκευή 02 Φεβρουαρίου 2018.

Πηγή: in.gr

Τα πέντε κυρίαρχα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-01-2018 09:58:04 am | από nskarmoutsos

Δεν είναι λίγοι οι μελλοντολόγοι που υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα καταστρέψουν τον κόσμο της εργασίας. Το 85% των σημερινών ειδικοτήτων άλλων, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει το 2030.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»  αρκετοί υποστηρίζουν ότι  οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή. Υπάρχουν, ωστόσο, και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον. Μόνο που οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

Ερευνα που διενήργησε για λογαριασμό της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον (πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στην Καλιφόρνια) εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 (διότι σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουμε και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται...) δεν υπάρχουν σήμερα! Αλλη δε έρευνα του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ!

Κάποια από αυτά έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών. Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:

1 Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων... ισχυρών (και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εξ αυτών), η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη. Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας. Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.

2 Εκπαιδευτής ρομπότ
Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης. Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκοται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία - έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.

«Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro». «Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

3 Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης
Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος. Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης - και αυτοί κάτι θα ξέρουν... Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ. Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές! Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.

4 Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών
Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι. Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!

5 Νοσηλευτής
Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα - πλην όμως και ευυπόληπτα - και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα. Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει από 426.000 έως 754.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Θέσεις που ασφαλώς είναι αδύνατον να καλυφθούν αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ο Τραμπ ή τέλος πάντων δεν αλλάξει μεταναστευτική πολιτική ο ξενόφοβος αμερικανός πρόεδρος...

Πηγή: in.gr

«Υπεράριθμοι»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-01-2018 09:10:44 am | από nskarmoutsos

Ένα τρένο αναχωρεί από τον σταθμό Tongi μετά την τελευταία προσευχή για το Bishwa Ijtema, το παγκόσμιο προσκύνημα των Μουσουλμάνων στις όχθες του ποταμού Turag, κοντά στην Ντάκα, στο Μπαγκλαντές.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΕΕΔΥΕ: Μαθητική δημιουργία ενάντια στον πόλεμο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-01-2018 11:47:23 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Με τίτλο «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα»

H πρωτοβουλία δράσης για μαθητές από την ΕΕΔΥΕ

«Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» είναι το θέμα που επέλεξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την πρωτοβουλία  δράσης καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, απευθυνόμενη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η ιδέα της νέας πρωτο­βουλίας βασίζεται σε μια χαρακτηριστική φωτογρα­φία παιδιού από εμπόλε­μη ζώνη της Μέσης Ανα­τολής και συνοδεύεται από τα ερωτήματα: «Γιατί γίνο­νται οι πόλεμοι; Γιατί ξε­ριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί "να σκοτώνο­νται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;». Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ που, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τους γονείς και τους εκπαιδευ­τικούς, «επιδιώκει να έχει και τη δική της συμβο­λή στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη προβλη­ματισμού σχετικά με τις αιτίες που δυναστεύουν την ανθρωπότητα και τη ζωή μας, αλλά και τη δυ­νατότητα εναντίωσης στους πολέμους και σε κά­θε ελληνική συμμετοχή σε αυτούς». Η χρονική διάρκεια της συμμετοχής των μαθη­τών στη δράση «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» ε­κτείνεται σε όλη τη σχολική περίοδο 2017 - 2018, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή, παράλληλα με την όλη δραστηριότητα των σχολείων. Οι μα­θητές των σχολείων μπορούν να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης - καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κ.λ.π.) είτε ατομικά, είτε ομαδικά.

Από το Σεπτέμβρη, ο­πότε και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία, συνάντη­σε μεγάλη ανταπόκριση και η ΕΕΔΥΕ έγινε απο­δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από πλευράς εκ­παιδευτικών, που από δι­άφορες περιοχές της χώ­ρας εκδήλωσαν ενδιαφέ­ρον για συμμετοχή.

Όπως και τα προηγούμενα χρό­νια, η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ δεν είναι διαγω­νισμός, αλλά μία ευκαιρία για τα παιδιά να εκφρα­στούν, με τις δημιουρ­γίες τους να ξεπερνούν τα όρια του σχολείου, να τις μοιράζονται μέσα α­πό εκθέσεις και εκδη­λώσεις με την ευρύτερη κοινότητα.

Τα προηγού­μενα χρόνια, μέσα από τη γόνιμη συνεργασία των σχολικών κοινοτήτων και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕ­ΔΥΕ, αναπτύχθηκαν οι αντίστοιχες δράσεις «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015, «Κανείς δεν ε­πιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016 και «Να σκέ­φτεσαι τους άλλους» το 2017.

Όπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, «η πείρα των προηγούμενων χρόνων, τα έργα μεγάλου αριθμού μαθητών πανελλαδικά, α­νέδειξαν έναν πλούτο σκέψεων και συναισθημά­των των μαθητών, μέσα από έργα που παρουσιά­στηκαν σε εκθέσεις και ποικιλόμορφες εκδηλώ­σεις πανελλαδικά». Και φέτος, τα έργα των μα­θητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Ε­πιτροπών Ειρήνης, σε συνεννόηση με τα σχολεία.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας καλούμε τις σχολικές κοινότητες της Αρκαδίας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, να αγκαλιάσουν τη φετινή πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, συμμετέχοντας με κάθε μορφή έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας

Ιανουάριος 2018

Η τελειομανία πλήττει τους νέους

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-01-2018 09:01:29 am | από nskarmoutsos

Η εμμονή των νέων με την τελειότητα έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, μεγάλης μελέτης η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την αυξημένη ροπή των νέων προς την τελειομανία στον σημερινό τρόπο ζωής και οργάνωσης της κοινωνίας και κυρίως στην αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα στο πανεπιστημιακό και στο εργασιακό περιβάλλον: αυτή, λένε, είναι ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας που ωθεί τους νέους στο να έχουν ολοένα και υψηλότερες - και συνήθως μη ρεαλιστικές - απαιτήσεις όχι μόνο από τον εαυτό τους, αλλά και από τους γύρω τους.
Σύμφωνα με το Βήμα για την ψυχολογία, κάποιος ο οποίος είναι τελειομανής έχει υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό του, ενώ έχοντας θέσει τόσο υψηλά τον πήχη των κριτηρίων του, υποβάλλει τον εαυτό του σε υπερβολικά αυστηρή και σκληρή κριτική. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές δυσκολίες, γι' αυτό και οι συγγραφείς της νέας μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της αύξησης των σχετικών με την ψυχική υγεία προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα στους νέους.

Ανοδική τάση στους Millennials

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπαθ και του Γιορκ Σεντ Τζον στη Βρετανία ανέλυσαν δεδομένα από διαχρονικές μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 40.000 φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στη Βρετανία από το 1989 ως το 2017. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα επίπεδα της τελειομανίας έχουν αυξηθεί σημαντικά: σήμερα είναι κατά περισσότερο από 30% υψηλότερα από ό,τι το 1989, ενώ η τάση φαίνεται να είναι περισσότερο ανοδική την τελευταία δεκαετία, πλήττοντας ιδιαίτερα τη γενιά των Millennials.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι ο βαθμός στον οποίο οι σημερινοί νέοι αποδίδουν παράλογα μεγάλη σημασία στο να είναι τέλειοι, έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και είναι υπερβολικά επικριτικοί απέναντι στον εαυτό τους έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Επίσης, ο βαθμός στον οποίο οι σημερινοί νέοι υποβάλλουν σε μη ρεαλιστικά υψηλά κριτήρια τους γύρω τους και βλέπουν τους άλλους επικριτικά έχει αυξηθεί κατά 16%. Τέλος, και εξίσου ενδεικτικό, ο βαθμός στον οποίο οι νέοι θεωρούν ότι το περιβάλλον τους είναι υπερβολικά απαιτητικό, ότι οι άλλοι τους κρίνουν σκληρά και ότι πρέπει να φανούν τέλειοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση των άλλων έχει αυξηθεί κατά 33%.

Πηγή: in.gr

Ηλεκτρονικά η εξέταση υποψηφίων οδηγών

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 13-01-2018 09:45:18 am | από nskarmoutsos

Χωρίς τη φυσική παρουσία του εξεταστή θα διεξάγονται οι πρακτικές εξετάσεις για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Μαυραγάνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή και ποιος θα αναλάβει το κόστος του νέου συστήματος από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα προβλέπεται η παρουσία του εξεταστή σε control room, το οποίο θα βρίσκεται ακόμη και σε άλλη πόλη. Στόχος ωστόσο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο σχεδιάζει ταυτόχρονα οι εξεταστές να αλλάζουν εξεταστικό κέντρο σε καθημερινή βάση, είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο της επαφής του εξεταστή με τον υποψήφιο οδηγό. Στο επίκεντρο του νέου συστήματος θα βρεθεί η ουσιαστικότερη πρακτική εκπαίδευση των υποψηφίων και η εξασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα χρηματισμού που καταγγέλλονται στον τομέα.

Παράλληλα με τεχνολογικά βοηθήματα, θα παρακολουθείται και η διεξαγωγή των θεωρητικών μαθημάτων, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης. Εως αυτήν τη στιγμή οι εκπαιδευτές οδήγησης δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση επί του θέματος, καθώς εκείνοι θα επιφορτιστούν με την εκμάθηση των υποψηφίων στο νέο σύστημα, πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Στο πολυνομοσχέδιο πάντως διευκρινίζεται ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα συνεχιστεί κανονικά η διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς παρατάθηκε η ισχύς καταβολής του επιδόματος των 240 ευρώ για τους εξεταστές.

Πηγή: kathimerini.gr

«Ντου» του ΣΔΟΕ στα νεκροταφεία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 13-01-2018 09:35:12 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. κοιμητήριο Παραλίου Άστρους)

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών (ΔΟΥ και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ) έχουν μπει οι γυναίκες που καθαρίζουν τάφους στα κοιμητήρια.
Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, η ΔΟΥ  Μεσσηνίας κάνοντας λόγο για πλήθος καταγγελιών, καλεί τους δήμους να ελέγξουν αν εντός των κοιμητηρίων που είναι αρμοδιότητάς τους δραστηριοποιούνται άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η τοπική ΑΑΔΕ (πρώην ΣΔΟΕ) ζητεί πλήρη στοιχεία των γυναικών που εργάζονται στο κοιμητήριο Καλαμάτας και την εργασιακή τους σχέση με το δήμο, ενώ ζητεί ενημέρωση και για τις ταφές και εκταφές. Μάλιστα, για το κοιμητήριο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αντιπροσωπεία της τοπικής ΑΑΔΕ συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο στο νέο Δημαρχείο.
Ειδικότερα, η προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα με επιστολή της στους 6 δήμους του νομού ζήτησε ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε κοιμητήρια. Στην επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην υπηρεσία μας έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών, επώνυμες και ανώνυμες, στις οποίες καταγγέλλεται ότι πολίτες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κοιμητήρια των δήμων σας χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, όπως δήλωση έναρξης δραστηριότητας στην Εφορία, με έκδοση αποδείξεων κ.λπ. Οι υπηρεσίες που καταγγέλλονται συνήθως είναι πλύσιμο τάφων, άναμμα καντηλιών, εκταφές κ.λπ. Παρακαλείσθε να ελέγχετε αν εντός των χώρων αυτών δραστηριοποιούνται άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται εκ του νόμου».
Η τοπική ΑΑΔΕ σε επιστολή της προς το Δήμο Καλαμάτας σημειώνει: «Στα πλαίσια ελέγχων που διενεργεί η υπηρεσία μας και σε επιτόπιο έλεγχο από ελεγκτές στο κοιμητήριο του δήμου διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω: Εντός του χώρου του κοιμητηρίου (αρμοδιότητάς σας) γυναίκες παρείχαν εργασίες καθαρισμού του χώρου του κοιμητηρίου, των μνημείων κ.λπ. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη σχέση εργασίας με την υπηρεσία σας καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Επίσης, να μας γνωστοποιήσετε τις ταφές και εκταφές που έχουν πραγματοποιηθεί από τον δήμο και από επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2017 έως σήμερα».

Προηγούμενες αναρτήσεις