Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Εύζωνες: η ιστορία και η στολή τους

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 24-03-2013 09:34:50 am | από nskarmoutsos

Οι Εύζωνες ('ευ΄'+'ζώνες'= οι καλά ζωσμένοι) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, μετά τον αναγραμματισμό που σημειώθηκε του ονόματος "στολιάδες" από τη "στολή" που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας που έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.
Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, οι εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό.
Στις μέρες μας, 'εύζωνες' καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).
Από το 1914, ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά. Ο τίτλος της έχει μετατραπεί αρκετές φορές από τότε (Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, Προεδρική Φρουρά). Η σημερινή της ονομασία είναι 'Προεδρική Φρουρά', η οποία της αποδόθηκε το 1974, μετά τη κατάρρευση της δικτατορίας Παπαδόπουλου.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων κατέχει το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, κυρίως λόγω της δράσης του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Πέρα από την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια των πρώτων στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Σύνταγμα αυτό απέκτησε φήμη για τη δράση του μετά την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου και την αποσύνθεση του ελληνικού στρατού, τον Αύγουστο του 1922). Πιο συγκεκριμένα, κάτω από την καθοδήγηση του διοικητή του Νικόλαου Πλαστήρα, το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων έφτασε απολύτως συντεταγμένο στον Τσεσμέ, από όπου και διαπεραιώθηκε στο νησί της Χίου.
Οι εύζωνες σήμερα
Οι σημερινοί εύζωνες εκτελούν μόνο αποστολές τελετουργικού χαρακτήρα. Η πλέον γνωστή είναι η συμβολική φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην Βουλή των Ελλήνων. Σκοπιές όμως ευζώνων υπάρχουν και στο Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς, πρώην στρατόπεδο Βασιλέως Γεωργίου Β΄, που βρίσκεται στο ΒΑ. άκρο του Εθνικού Κήπου με είσοδο από την οδό Ηρώδου του Αττικού.

Άλλες υποχρεώσεις των ευζώνων είναι:

·         Η επίσημη έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πραγματοποιείται κάθε Κυριακή.

·         Η απόδοση εθιμοτυπικών τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς ξένων κρατών.

·         Η απόδοση τιμών ομοίως στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά τη διάρκεια επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εύζωνες επίσης συνοδεύουν κάθε χρόνο το Άγιο Φως, στη μεταφορά του από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Η συμμετοχή στη συνοδεία του Αγίου Φωτός θεωρείται η ύψιστη τιμή για έναν εύζωνα. Την 25η Μαρτίου κάθε έτους, τμήμα ευζώνων συμμετέχει εκτός της παρέλασης στην Αθήνα και στις εορταστικές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στην επέτειο για την έξοδο του Μεσσολογίου συνοδεύοντας την εικόνα και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων κάνοντας παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Η ευζωνική ενδυμασία
Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η φουστανέλα σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Παρόλ' αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνες, σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.

Τα υπόλοιπα μέρη που συγκροτούν την ευζωνική στολή είναι:
Το 'φάριο' (ή 'φάρεο').
Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα. Στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. Παρομοιάζεται με το τουρκικό φέσι, αν και για ευνόητους λόγους η ελληνική πλευρά αποφεύγει το συσχετισμό.
Το πουκάμισο.
Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.
Η 'φέρμελη'. 
Είναι το γιλέκο του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά 'Χ' και'Ο', τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις 'χριστιανός' και 'ορθόδοξος'.
Οι κάλτσες.
Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονόμάζεται 'ανάσπαστος'.
Οι καλτσοδέτες.
Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.
Τα τσαρούχια. 
Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία 'σώμα με σώμα' μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.
Οι δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.

Η ευζωνική στολή που περιγράφεται παραπάνω αποτελεί την επίσημη εκδοχή. Οι εύζωνες που φυλάσσουν το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη φέρουν αυτή τη στόλη μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία. Σε αυτήν, το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, βασισμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Άλωνα Φλώρινας. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ. Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς, ορισμένοι εύζωνες φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.

Πηγή: i-diadromi

Ο Σολωμός, ο Παλαμάς και η Ευρώπη

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 24-03-2015 02:13:07 pm | από nskarmoutsos

Του Παντελή Μπουκάλα

Μέρες αναστοχασμού για τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης, για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και σε τι πρέπει να μετεξελιχθεί, αν πια το μπορεί κι αν δεν ήταν εξαρχής ουτοπία η πολιτική της ενοποίηση. Και μέρες μνήμης, όπως εξαιρετικά την υπηρετεί ένας κατεξοχήν μνημονικός πυκνωτής: η ποίηση. Δύο στίχοι του Διονύσιου Σολωμού, οι εναρκτήριοι ενός οκτάστιχου αποσπάσματος από άγνωστο ποίημά του που ο Ιάκωβος Πολυλάς το τύπωσε με τον τίτλο «Η Ελλάδα», ηχούν σαν να συνοψίζουν ό,τι συνέβη πολλές φορές, επί Τουρκοκρατίας και στην ελεύθερη Ελλάδα, και ό,τι συμβαίνει τώρα.

Το σολωμικό δίστιχο: «Η Ευρώπη την κοιτάει πως θε να πράξει· / της Ευρώπης κοιτάει κατά τα μέρη». Η εικόνα μιας αμφίπλευρης στάσης αναμονής. Με μια σοβαρή διαφορά. Η Ευρώπη είναι πάντα η ισχυρή και, σε όποιο διευθυντήριο κι αν υπακούει κάθε φορά, αναβλητική· ο χρόνος είναι μονίμως με το μέρος της, γι’ αυτό και δυσφορεί, ενοχλείται, βαργεστεί. Το αντίθετο συμβαίνει με τον δεύτερο πόλο του άνισου ζευγαριού: η Ελλάδα, αδύναμη, προσδοκά συνδρομή. Και άλλοτε εκλιπαρεί να της δοθεί, άλλοτε την αξιώνει, συνήθως με τη ρομαντική και τελικά αυτοπαγιδευτική πεποίθηση ότι «τη δικαιούται για ιστορικούς λόγους».
Στο σολωμικό απόσπασμα η ευρωπαϊκή απάντηση είναι ένα «Α κ α ρ τ έ ρ ε ι»: «χωρίς όψη το πρόσωπο ν’ αλλάξει / απάνου εις τη ρομφαία βάνει το χέρι / βασιλικά, και με πολέμιαν τάξη / έκαμε νεύμα, οπού έλεγε: Α κ α ρ τ έ ρ ε ι. / Και κατά την Ασία φριχτογυρίζει, / το δάχτυλο κινάει και φοβερίζει». Θα μπορούσε να θεωρηθεί παραμυθητικό το νεύμα αυτό, αν δεν ξέραμε από τον «Υμνο εις την ελευθερίαν» με πόση πίκρα νοηματοδοτεί το «ακαρτέρει» ο Σολωμός: η έκτη στροφή («Και ακαρτέρει, και ακαρτέρει / φιλελεύθερη λαλιά, / ένα εκτύπαε τ’ άλλο χέρι / από την απελπισιά») είναι το προοίμιο της σκηνής με την Ελλάδα ικέτιδα, «να γυρεύει εις τα ξένα / άλλα χέρια δυνατά», να παίρνει μοναχή τον δρόμο και μοναχή να επιστρέφει.
Μα θα ’ταν ανιστόρητο να ειπωθεί πως αυτή η εθνική «μοναξιά» ήταν συνεχής. Και μόνο το Ναβαρίνο αρκεί για να ανασκευάσει έναν τέτοιον ισχυρισμό, όποιες κι αν είναι οι ενστάσεις για τα συμφέροντα που κινητοποίησαν τις Δυνάμεις. Το Ναβαρίνο αλλά και το Μεσολόγγι. Εδώ, ένας άλλος ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, με το ποίημα «Ο Βούλγαρος» του 1885, αποδίδει δικαιοσύνη και τιμά όσους υπεράσπισαν το «αλωνάκι»: «Πρώτ’ η Αγγλία έτρεξε το Μπάιρον να μας φέρει, / ολόφωτη ελπίδα, / και με το Μάγερ έστειλε κοντύλι και μαχαίρι / του Τέλλου η πατρίδα. // Δίνει τραγούδια, χρήματα και χέρια η Γαλλία. / Κι οι Γερμανοί ξεχνούνε / τα γαλανά κορίτσια των και τα σοφά βιβλία / κι εδώ μ’ Εσέ πεινούνε. // Ο Ιταλός της σκλάβας του πατρίδος την αγκάλη / την παραιτεί για Σένα: / “Εχετε γεια του τόπου μου κιτριές, νεράκια, κάλλη / μυριοτραγουδισμένα!” // Παραιτημένη από παντού στου Ρώσου τη μανία / δε βρίσκει έν’ αντιστύλι, / μα βρίσκει λίγα της παιδιά κι η έρμ’ η Πολωνία / στο χώμα σου να στείλει». Μέρες που είναι, ας θυμόμαστε ότι το σύνδρομο του ανάδελφου και του διαρκώς αδικημένου είναι μία από τις αιτίες της εθνικής μας τύφλωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Αυξάνονται η «μαύρη» εργασία και τα επαγγέλματα της «βαλίτσας»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-03-2017 09:34:32 am | από nskarmoutsos

Χιλιάδες επαγγελματίες μπορεί να κλείνουν τα βιβλία τους στην Εφορία, αλλά δεν φεύγουν από την αγορά. Συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα και να παρέχουν τις υπηρεσίες εισπράττοντας «μαύρα» και αδήλωτα έσοδα.

Το φαινόμενο της αδήλωτης επιχειρηματικότητας και των επαγγελμάτων της «βαλίτσας» παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις και όπως διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά σε λίγα χρόνια ο χάρτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δείχνει λιγότερα μαγαζιά και γραφεία και περισσότερους περιπλανώμενους επαγγελματίες.

Ο επιχειρηματίες κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα λεγόμενα επαγγέλματα της «βαλίτσας», κομμωτές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, μανικιουρίστες, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. κατακλύζουν την αγορά διογκώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, μόνο στον κλάδο των κομμωτών εκτιμάται ότι το 40% είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή τέσσερις στους δέκα κομμωτές εργάζονται παράνομα.

Και δεν είναι μόνον οι κομμωτές που εργάζονται παράνομα και εισπράττουν «μαύρες» αμοιβές:

• Φροντιστήρια κλείνουν και οι καθηγητές συνεχίζουν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους είτε χρησιμοποιώντας το σπίτι τους είτε το σπίτι των παιδιών, χωρίς βέβαια να κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

• Μεσίτες μετά την καθίζηση που έχει υποστεί ο κλάδος της οικοδομής αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους. Ωστόσο εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους και πολλοί μάλιστα συνεχίζουν να βάζουν στις αγγελίες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων, είτε σε εφημερίδες είτε σε σχετικές ιστοσελίδες, το τηλέφωνό τους.

• Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ραντεβού τους και οι μανικιουρίστες, οι οποίες φροντίζουν κατ’ οίκον τις πελάτισσες ή τους πελάτες τους εισπράττοντας συνήθως από 10 έως 30 ευρώ σε κάθε επίσκεψη.

• Γκαράζ και πιλοτές κατοικιών έχουν μετατραπεί σε συνεργεία αυτοκινήτων που λειτουργούν παράνομα.

Σχεδόν όλοι που εργάζονται παράνομα δεν φοβούνται τον έλεγχο των Αρχών, αφού διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους πελάτες τους και γνωρίζουν ότι έλεγχοι δεν γίνονται σε κατοικίες παρά μόνο στην έδρα των επιχειρήσεων.

Με την παραοικονομία στην Ελλάδα να αγγίζει το 40% του ΑΕΠ, το φαινόμενο της αδήλωτης επιχειρηματικής δράσης παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση λόγω του υψηλού κόστους εισφορών στα ταμεία ασφάλισης και στην Εφορία.

Με δεδομένο ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι δύσκολο ή σχεδόν αδύνατον να εντοπίσει τους επαγγελματίες με τη «βαλίτσα», η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξεταστούν και να ληφθούν μέτρα όπως η επέκταση, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις του εργοσήμου. 

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.λπ.), οι οποίοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του κάθε κλάδου με βάση την «ανάλυση κινδύνου»

Πηγή: ethnos.gr

Πότε θα εισπράξουν το εφάπαξ οι πρώτοι 1.000 δικαιούχοι και πότε οι υπόλοιποι 23.000

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-03-2017 09:05:09 am | από nskarmoutsos

Τηλεφωνικά θα ειδοποιούνται οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πάρουν εφάπαξ από το 2014 και μετά. Η κλήση θα χρεώνεται στο ΕΤΕΑΕΠ και το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να περιμένουν να χτυπήσει το κινητό τους τηλέφωνο για να πληροφορηθούν το καλό νέο από το… call center του Ταμείου.

Τα… σύρματα έχουν πάρει φωτιά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόνον τρεις υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο και θα πρέπει σε πρώτη φάση να κάνουν 1.000 τηλέφωνα σε ισάριθμους δικαιούχους που θα πάρουν την πρώτη δόση των νέων πληρωμών έως τα μέσα Απριλίου. Το ποσό που θα δοθεί είναι 70 εκατ. ευρώ.

Απομένουν όμως άλλα 23.000 τηλεφωνήματα σε ισάριθμους δικαιούχους που είναι στη λίστα των εφάπαξ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο από ένα κονδύλι ύψους 584 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τον σκοπό αυτό από το δάνειο του Μνημονίου.

Αν δεν πέσουν όλα τα τηλέφωνα, τότε ό,τι περισσέψει θα γυρίσει στα ταμεία της τρόικας. Ωστόσο η κυβέρνηση μπορεί να μην πληρώσει τα 584 εκατ. ευρώ επικαλούμενη χρονοτριβή επειδή δεν βρίσκει τους συνταξιούχους στο τηλέφωνο και νατα διαθέσει για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν λάβει την δόση από την τρόικα.

Οι δικαιούχοι αφού ειδοποιηθούν, θα πρέπει να στείλουν οι ίδιοι με φαξ ή μέσω e-mail στο Ταμείο αντίγραφο της φορολογικής ενημερότητας, ώστε να συμψηφιστούν με το εφάπαξ τυχόν ποσά που οφείλουν στο Δημόσιο ή και σε Ταμεία.

Ακόμη και όσοι είναι σε ρύθμιση θα έχουν συμψηφισμό του 50% της ρυθμισμένης οφειλής τους, δηλαδή η μισή οφειλή τους, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα παρακρατηθεί από το δικαιούμενο εφάπαξ.

Με την παλιά διαδικασία τα εντάλματα πληρωμής πήγαιναν στην τράπεζα, ενώ οι ασφαλισμένοι γνώριζαν εξαρχής το χρονοδιάγραμμα πληρωμής με επίσημες ανακοινώσεις και πληρώνονταν αφού προσκόμιζαν τη φορολογική ενημερότητα στην τράπεζα.

Πηγή: enikonomia.gr

Η Σημαία του Κάστρου του Άστρους «έπεσε;»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 22-03-2017 08:37:54 pm | από nskarmoutsos

Νο 1.

Η Σημαία του Κάστρου του Άστρους λείπει από τη θέση της, από χθες 21-3-2017 15.00, τουλάχιστον, φωτ. Νο 2, έως αυτή τη στιγμή που «μιλάμε» 22-3-2017 20.30 φωτ. Νο 1.

Υπέθεσα ότι, την είχαν πάρει προς επισκευή ή αντικατάσταση του κονταριού της, αλλά φευ δεν ήταν έτσι, αναγνώστης πριν από λίγο με ενημέρωσε ότι, σήμερα 22-3-2017 στις 19.20 που επισκέφτηκε το Κάστρο το κοντάρι και η σημαία βρέθηκε καταγής δίπλα από το σημείο τοποθέτησης της, στον δυτικό πύργο.

Σ.Σ: Περιττεύει να υπενθυμίσουμε το καθήκον προς άμεση αποκατάσταση της Σημαίας, αύριο αξημέρωτα!!

Νο 2.

Ο Σπύρος Λούης δεν χαιρέτισε...

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 23-03-2013 03:01:03 pm | από nskarmoutsos

Μόνο μια χούφτα αποστολές καταδέχτηκαν να χαιρετίσουν ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ στην -βυθισμένη σε εθνικιστικό παραλήρημα- τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο: η ιταλική, η γαλλική, η αυστριακή, φυσικά η γερμανική και, ναι, η... ελληνική!

Πάντως, ο -επίτιμος προσκεκλημένος του «Φίρερ»- Σπύρος Λούης κρατούσε ένα κλαδί ελιάς και απέφυγε να σηκώσει το χέρι. Το απόσπασμα από το περίφημο ντοκιμαντέρ της Λένι Ρίφενσταλ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Μάλιστα, οι Αγώνες ξεκίνησαν τρεις μέρες πριν από το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου με το οποίο εγκαθιδρύθηκε στη χώρα η δικτατορία του Μεταξά.

Πηγή: enet.gr

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 23-03-2013 12:04:02 am | από nskarmoutsos

Ο βακαλάος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. 

Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση.  Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.

Πηγή: matheallios

Τρομοκρατική επίθεση έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο, τέσσερις νεκροί

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-03-2017 08:56:17 pm | από nskarmoutsos

Ο τρόμος χτύπησε το Λονδίνο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Το μεσημέρι της Τετάρτης αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς και αστυνομικούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Στη συνέχεια, o άνδρας βγήκε από το αυτοκίνητο και έτρεξε έξω από το Κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκε με μαχαίρι κατά φρουρού του Κοινοβουλίου.
Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν -μεταξύ αυτών ο δράστης της επίθεσης και ο φρουρός.
Είκοσι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών τρεις Γάλλοι μαθητές και τρεις αστυνομικοί.
Ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για δύο άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είπε ότι οι Αρχές εκτιμούν πως ο δράστης ήταν ένας.

Οι Αρχές διέσωσαν επίσης μία γυναίκα που έπεσε στον Τάμεση. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή του Λονδίνου, η γυναίκα φέρει σοβαρά τραύματα.
Μεταξύ των νεκρών στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ φέρεται να είναι και μία γυναίκα.
Χάος επικρατεί στην περιοχή, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο και ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία αντιμετωπίζει τo περιστατικό ως τρομοκρατικό χτύπημα -μέχρι νεωτέρας.
To Sky News μετέδωσε φωτογραφία που δείχνει έναν άνδρα σε φορείο, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: in.gr

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μάρτη)

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-03-2017 03:49:48 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Για μια ακόμα χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, σχεδόν το μισό πληθυσμό του πλανήτη να στερείται εγκαταστάσεων υγιεινής και εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω έλλειψης νερού και υγιεινής. Σε όσες χώρες η κάλυψη νερού  αναφέρεται ως «καθολική» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, υποχρεώνονται σε  μεγάλες δαπάνες για να καλύψουν ως ένα βαθμό τις πραγματικές ανάγκες τους για πόσιμο νερό.

Ταυτόχρονα ο έλεγχος και η διαχείριση των υδάτων, αποτελεί παράγοντα αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικές αντιπαραθέσεις, ενώ χρησιμοποιείται ως πρόφαση για επεμβάσεις

Διαχρονικά η πολιτική υδάτων της ΕΕ, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις κυβερνήσεις, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η ΕΕ αξιοποιεί την κατάσταση και την ανάγκη προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, ως εργαλεία, για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση στις πόλεις. Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο κόστος ύδρευσης για τα λαϊκά στρώματα και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων, αφού με την ανταποδοτικότητα, την έλλειψη χρηματοδότησης, θα μεταφέρουν στις πλάτες των λαϊκών καταναλωτών το σύνολο των βαρών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της  διαχείρισης του νερού και των εταιρειών ύδρευσης, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και προβλέπει το 3ο  μνημόνιο (πώληση μέρους των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που το σύνολο των  μετοχών τους είχαν μεταφερθεί στην "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών").

Η εμπορευματοποίηση του νερού μπορεί να προχωρήσει κερδοφόρα για τα μονοπώλια ακόμα και αν διατηρηθούν τα δίκτυα διανομής υπό κρατικό ή δημοτικό έλεγχο, με την ιδιωτικοποίηση των άλλων κερδοφόρων πλευρών της διαχείρισης του νερού, (συντήρηση, κατασκευή των δικτύων κλπ).

Η προστασία του περιβάλλοντος που επικαλούνται είναι υποκριτική. Στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχει πλήθος από τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού και διασφαλίζουν την καλή κατάσταση των υδατικών σωμάτων και την σημαντική αύξηση του διαθέσιμου νερού, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Πίσω απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις, πραγματικός  ένοχος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εξουσία του κεφαλαίου, για τους οποίους το νερό, όπως άλλωστε και τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι φυσικοί πόροι, αποτελούν εμπορεύματα, ελέγχονται και αναπτύσσονται με γνώμονα τη κερδοφορία των μονοπωλίων. Τα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων ύδατος παγκοσμίως είναι η άλλη όψη της τεράστιας δαπάνης για την εργατική λαϊκή οικογένεια, της έλλειψης νερού από εκατομμύρια εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ επιμένει  πως διαχείριση του νερού,  προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπιση του ως κοινωνικό αγαθό. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό  δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, σήμερα καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε μορφή  εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζόμενων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, στον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κρατική εξουσία τους.

ΑΘΗΝΑ 22/3/2015                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

                                         

Προηγούμενες αναρτήσεις