Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

95 σκάφη ελλιμενίζονται στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 28-06-2017 02:55:29 pm | από nskarmoutsos

Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε στις 28-6-2017 12.55, 95 σκάφη είναι δεμένα στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

Παλιότερες μετρήσεις:

Υ.Σ: Πρόκειται για τα πλεούμενα που κατά τη στιγμή λήψης των φωτογραφιών ήταν εντός λιμένος, δεν υπολογίζονται τα σκάφη που εκείνη την στιγμή ήταν εκτός λιμένος.

Πείτε αντίο στα εμβόλια: Το νέο τσιρότο που θα αντικαταστήσει τις ενέσεις

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 28-06-2017 09:55:12 am | από nskarmoutsos

Επιστήμονες στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα- ανακοίνωσαν ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ενός εναλλακτικού τρόπου εμβολιασμού, με τη χρήση ενός επιθέματος (τσιρότου) που διαθέτει μικροβελόνες.

Η νέα ανώδυνη μέθοδος μπορεί μελλοντικά να καταστήσει περιττή τη χρήση της σύριγγας για τον εμβολιασμό, η οποία συχνά δημιουργεί αρνητικές ψυχολογικά ή και επώδυνες σωματικά αντιδράσεις - και όχι μόνο στα παιδιά. Έτσι, ελπίζεται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός όσων εμβολιάζονται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, με επικεφαλής τους καθηγητές Ναντίν Ρούφαελ και Μαρκ Πράουσνιτς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet". Η ανάπτυξη του νέου εμβολιαστικού «τσιρότου» έχει την ευλογία των δημόσιων Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, από τα οποία και χρηματοδοτείται.

Στη μελέτη συμμετείχε η Ιωάννα Σκούντζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Έμορι, η οποία αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και μετά πήρε το διδακτορικό της στην ανοσολογία το 1991 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη κλινική δοκιμή σε 100 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών του επιθέματος, το οποίο προσκολλάται στο δέρμα και απελευθερώνει το φάρμακο μέσω πολύ μικρών βελονών στην επιφάνειά του, έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει μια εξίσου ισχυρή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αντισωμάτων) με το παραδοσιακό εμβόλιο στην περίπτωση της γρίπης.

Επιπλέον, η νέα μέθοδος είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, καθώς οι μικροβελόνες, αφού επιτελέσουν το έργο τους, αυτοδιαλύονται χωρίς πρόβλημα. Το μόνο που αναφέρθηκε, ήταν κάποιες κοκκινίλες και φαγούρα λόγω ερεθισμού του δέρματος σε λίγα άτομα, συμπτώματα που κράτησαν δύο έως τρεις μέρες. Πάνω από το 70% των συμμετεχόντων στη δοκιμή δήλωσαν ότι προτιμούν το τσιρότο από τις παραδοσιακές σύριγγες.

Πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι τα επιθέματα -που έχουν μέγεθος μικρού κέρματος- μπορούν να σταλούν ακόμη και ταχυδρομικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και οι χρήστες να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς καν την ανάγκη εξειδικευμένου ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού.

Κάθε «τσιρότο» διαθέτει 100 στερεές, αλλά υδατοδιαλυτές μικροσκοπικές βελόνες, που έχουν τόσο μήκος όσο χρειάζεται για να τρυπήσουν το δέρμα. Το τσιρότο μένει κολλημένο στο δέρμα, όσο το εμβόλιο απελευθερώνεται μέσα στο σώμα. Στη συνέχεια, μετά από λίγα λεπτά, διαλύονται και οι μικροβελόνες, οπότε το τσιρότο μπορεί να πεταχθεί.

Το εμβόλιο παραμένει δραστικό επί τουλάχιστον ένα έτος μέσα στο τσιρότο χωρίς την ανάγκη ψυγείου. Το κόστος παραγωγής του νέου τσιρότου εμβολιασμού αναμένεται να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα σημερινά εμβόλια.

Όμως δραματική θα είναι η μείωση στο κόστος του εμβολιασμού, αφού θα μπορούν να τον κάνουν μόνοι τους οι εμβολιαζόμενοι. Το γεγονός ότι το τσιρότο πακετάρεται εύκολα για μαζική αποστολή και δεν χρειάζεται ψυγείο, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα από άποψη χρόνου και χρήματος.

Θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές ήδη εργάζονται για την ανάπτυξη και άλλων εμβολίων σε μορφή τσιρότου (πολιομυελίτιδας, ιλαράς, ερυθράς κ.α.), πέρα από τη γρίπη. Παράλληλα, έχουν ιδρύσει την εταιρεία Micron Biomedical, που κατέχει τα δκαιώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) του εμβολιαστικού επιθέματος και η οποία θα προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίησή του.

Πηγή: topontiki.gr

Τα ΑΤΜ περνούν στην... ψηφιακή εποχή

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 28-06-2017 09:46:07 am | από nskarmoutsos

Πενήντα χρόνια αφότου η Barclays εγκατέστησε το πρώτο ATM του κόσμου σε ένα προάστιο του βόρειου Λονδίνο, η βρετανική τράπεζα και αρκετοί από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της βιάζονται να ψηφιοποιήσουν το… παλιομοδίτικο μηχάνημα.

Το πρώτο ΑΤΜ αποκαλύφθηκε στο Enfield, στις 27 Ιουνίου του 1967. Σήμερα, προβλέψεις για το τέλος των μετρητών αναγκάζουν τη βιομηχανία να ξανασκεφτεί την πρότασή της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, με τις πλαστικές κάρτες να αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από τις κινητές πληρωμές.

«Η βιομηχανία μας θα καινοτομήσει περισσότερο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, απ’ ότι το έχει κάνει τα τελευταία 50 χρόνια», σχολιάζει ο Andy Mattes, διευθύνων σύμβουλος στην Diebold Nixdorf που κατασκευάζει το ένα τρίτο των ΑΤΜ του κόσμου, τα οποία ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια. «Η ταχύτητα είναι συναρπαστική».

Με την αυξημένη χρήση των smartphones και με τις εταιρίες της Σίλικον Βάλι να έχουν εμπλακεί στη βιομηχανία πληρωμών, τράπεζες και κατασκευαστές ΑΤΜ έχουν θέσει την αλληλεπίδραση με τις κινητές συσκευές στο κέντρο των καινούριων μηχανημάτων τους. Ελπίζουν ότι, αντί να υπάγονται στις κινητές συσκευές, τα ΑΤΜ θα μπορέσουν να τις απορροφήσουν.

Αρκετές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες -περιλαμβανομένων των Wells Fargo και Bank of America- και στην Ευρώπη, παρουσιάζουν μηχανήματα με τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (near field communication - NFC), έναν τύπο ηλεκτρονικής επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στις ανέπαφες πληρωμές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να δημιουργήσουν μια συναλλαγή στο τηλέφωνό τους πριν φτάσουν στο ΑΤΜ, με το μηχάνημα να τους δίνει τα μετρητά όταν το τηλέφωνό τους έρχεται σε επαφή μαζί του. Εκτιμάται πως 2,2 δισ. έξυπνα τηλέφωνα θα φέρουν την τεχνολογία NFC μέχρι το 2020.

Για τον Mike Lee, διευθύνοντα σύμβουλο στην ATM Industry Association, η ελκυστικότητα των ΑΤΜ «χωρίς κάρτα» είναι η επιπρόσθετη ασφάλεια και η ικανότητα να επιταχύνονται οι συναλλαγές. «Οι συναλλαγές χωρίς κάρτα παίρνουν μόλις 10 δευτερόλεπτα μέχρι οι πελάτες να πάρουν τα μετρητά τους, σε σύγκριση με περίπου 30 δευτερόλεπτα που θέλουν οι παραδοσιακές αναλήψεις με κάρτα», εξηγεί. «Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας του καταναλωτή».

Πάνω από το 40% των 13.000 ΑΤΜ της Wells Fargo έχουν τεχνολογία NFC, ενώ η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να χρησιμοποιούν όλα της τα ΑΤΜ για συναλλαγές χωρίς κάρτα, με ένα σύστημα κινητού κωδικού. Η BofA έχει ενσωματώσει την τεχνολογία χωρίς κάρτα σε 5.000 από τα ΑΤΜ της σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένης της πλειοψηφίας των μηχανών που βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο και στη Σίλικον Βάλι.

Στη Βρετανία, η Barclays δοκιμάζει από τον Οκτώβριο τα ΑΤΜ χωρίς κάρτα σε 160 από τα καταστήματά της και θα προσθέσει φέτος νέα μηχανήματα στο 40% των 1.300 καταστημάτων της στη χώρα.

Η Diebold Nixdorf έχει δημιουργήσει το λεγόμενο «ακέφαλο» ΑΤΜ, το οποίο δεν έχει οθόνη, χειριστήριο αφής ή card reader. Οι συναλλαγές διενεργούνται στις κινητές συσκευές και το ΑΤΜ απλά δίνει τα χρήματα. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά από την Citigroup, αλλά δεν έχει «κυκλοφορήσει» ακόμη.

Η Diebold έχει παράγει και ένα μηχάνημα-μινιατούρα που έχει περίπου 1,5 φορά το πλάτος ενός χαρτονομίσματος αμερικανικού δολαρίου και έχει σχεδιαστεί για να λάβει πρωταρχική θέση σε καταστήματα λιανικής. Ο κ. Mattes υποστηρίζει πως αρκετές αμερικανικές τράπεζες σκέφτονται να το εισάγουν, αλλά το σχέδιο δεν έχει λάβει ακόμη ρυθμιστική έγκριση.

Η τελειοποίηση των ΑΤΜ είναι ένας τρόπος να αντισταθμιστεί η υποχώρηση των τραπεζικών καταστημάτων στις ανεπτυγμένες αγορές. Υπάρχουν 1,1 εκατ. τραπεζικά καταστήματα σε όλο τον πλανήτη, έναντι 3,5 εκατ. ΑΤΜ. Ο κ. Lee προβλέπει πως αυτή η αναλογία θα είναι τέσσερα ΑΤΜ για κάθε κατάστημα μέχρι το 2020. «Το ΑΤΜ γίνεται όλο και σημαντικότερο τραπεζικό κανάλι, καθώς τα καταστήματα δεν είναι πλέον αποδοτικά σε σχέση με το κόστος τους», αναφέρει.

Μέχρι και 200 διαφορετικές λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν από τα ΑΤΜ, μεταξύ των οποίων πληρωμές λογαριασμών, φιλανθρωπικές δωρεές και καταβολή φόρων, καθώς και αγορά λαχείων, έκδοση εισιτηρίων για αθλητικές διοργανώσεις, εισιτηρίων μεταφορών, γραμματοσήμων και κουπονιών.

Η τελευταία γενιά ΑΤΜ της NCR, ενός άλλου κατασκευαστή, εστιάζει πολύ στην ενσωμάτωση βίντεο και κινητής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων και πομπών Bluetooth για να ειδοποιούνται οι πελάτες της τράπεζας όταν βρίσκονται κοντά σε κάποια μηχάνημα ανάληψης μετρητών. Αρκετές βρετανικές τράπεζες σχεδιάζουν να εισάγουν αυτά τα νέα σχέδια και η NCR προβλέπει πως τα μηχανήματα θα βρίσκονται σύντομα στους κεντρικούς δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες δεν θεωρούν πως τα νέα ΑΤΜ θα αντικαταστήσουν πλήρως τα τραπεζικά καταστήματα.

«Θα έχουμε λιγότερα καταστήματα, αλλά τα καταστήματα θα υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμη», υποστηρίζει ο Carl Hynes, επικεφαλής προσαρμογής καταστημάτων και self-service στην Barclays. «Δεν βλέπω τα ΑΤΜ να αντικαθιστούν απόλυτα τα καταστήματα. Θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα για τα οποία οι πελάτες επιθυμούν την ανθρώπινη σύνδεση».
Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

«Μας πήρανε και τα σώβρακα»: Δουλεύουμε επτά μήνες το χρόνο μόνο για την Εφορία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 28-06-2017 09:22:48 am | από nskarmoutsos

Οι Έλληνες θα χρειαστεί να εργαστούν 203 ημέρες το 2017, έναντι 188 τον προηγούμενο χρόνο για να πληρώσουν φόρους και εισφορές, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο μετά την 23η Ιουλίου θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες. Το Κέντρο ονομάζει την ημέρα αυτή ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, υιοθετώντας μια ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.
Το 2006 αρκούσαν περίπου 160 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος.
Σε κάθε 100 ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στο κράτος καταλήγουν μέχρι και 82 ευρώ.
Η Ελλάδα πλέον από την έκτη χειρότερη θέση που κατείχε πέρσι στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των ημερών που πρέπει κανείς να δουλέψει για να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ανέβηκε στην τρίτη.
Η τάση δείχνει ότι στην κατάταξη των 28 χωρών-μελών της ΕΕ στο τέλος του χρόνου θα βρισκόμαστε πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Πηγή: in.gr

Πονόλαιμος λόγω κλιματιστικού; Πώς να τον αποφύγετε και να ανακουφιστείτε

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 28-06-2016 09:29:53 am | από nskarmoutsos

Καλοκαίρι: Η πιο θερμή περίοδος του χρόνου. Η ζέστη και η υπερβολική υγρασία θα μας  ταλαιπωρούν συνεχώς. Αυτό θα έχει σαν επακόλουθο την εντατική χρήση κλιματιστικών.

Είναι όμως, γνωστό ότι η συνεχής χρήση των κλιματιστικών ξηραίνει την ατμόσφαιρα  και μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και βήχα, ή ακόμα και κρυολόγημα.

Μερικοί από τους λόγους είναι:

  • Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από κρύο σε ζεστό και αντίστροφα.
  • Τα κλιματιστικά ξηραίνουν το προστατευτικό στρώμα βλέννης του λαιμού και τον αφήνουν ακάλυπτο στις «επιδρομές» των μικροβίων.
  • Η κακή συντήρηση των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς νερού στο κλιματιστικό, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων, με έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό και πονόλαιμο.
  • Η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού με κλειστά παράθυρα, γεγονός που οδηγεί σε ανεπαρκή ανακύκλωση του αέρα, μεταξύ των χώρων του σπιτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
  • Παγωτά και κρύα ποτά: Μπορεί να αποτελούν μια από τις κυριότερες καλοκαιρινές απολαύσεις αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και οι αιτίες που ξυπνάμε με ένα «κάκτο» στο λαιμό την επόμενη μέρα.

Ο πονόλαιμος, βάσει ερευνών, διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, όσο δηλαδή η μέση διάρκεια παραμονής σε ένα νησί. Ένα κακό σενάριο είναι να κάνει την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα των  διακοπών μας και να μας ταλαιπωρήσει για όλη τη διάρκεια των διακοπών μας.

Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κ.τ.λ.

Τρόποι αντιμετώπισης του πονόλαιμου

Όπως πάντα, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση.

Κάποιες συμβουλές πρόληψης είναι:

  • Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το  χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.
  • Λαμβάνετε άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.
  • Μην μένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφύγετε τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτιμάτε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.
  • Το πιο αποτελεσματικό μέσον, ωστόσο, για την άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ερεθισμένο λαιμό και το κρυολόγημα είναι η χρήση spray για το λαιμό, χωρίς αντιβίωση. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν το δραστικό συστατικό LyForte, που περιέχει λυσοζύμη και μάραθο, αποτελεί μια ισχυρή φυσική άμυνα του οργανισμού εναντίον των εισπνεόμενων ή καταπόσιμων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Τρία επιπλέον φυτικά συστατικά, το μέλι από Manuka tree της Ν. Ζηλανδίας, ο ευκάλυπτος και η μενθόλη, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των spray για τον λαιμό.

Η λυσοζύμη, είναι ένα ένζυμο με βακτηριοκτόνο δράση, που εμφανίζεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του βλεννογόνου και αποτρέπει την προσκόλληση των βακτηρίων στο φάρυγγα.

Ο μάραθος, δρα ως ασπίδα απέναντι στο κρυολόγημα και τον βήχα, καταστέλλει τον ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος ενώ διευκολύνει την αποβολή των εκκρίσεων. 

Τα spray είναι είναι κατάλληλα και για παιδιά από 4 χρονών.

Εάν τα συμπτώματα που έχετε παραμένουν ή επιδεινώνονται, συμβουλευτείτε  τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

Πηγή: in.gr

Τεχνητή ίριδα αντιδρά στο φως όπως το ανθρώπινο μάτι

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 27-06-2017 12:56:06 pm | από nskarmoutsos

Μία τεχνητή ίριδα, κατασκευασμένη από «έξυπνο», ελεγχόμενο με το φως, πολυμερές υλικό, μπορεί να αντιδρά στο φως με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το ανθρώπινο μάτι.

Την ίριδα δημιούργησαν ερευνητές του Tampere University of Technology (ομάδα έρευνας Smart Photonic Materials) και η σχετική έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Advanced Materials.

Η ίριδα στο ανθρώπινο μάτι είναι ένας ιστός ο οποίος ρυθμίζει την ποσότητα φωτός που μπαίνει στο μάτι αλλάζοντας το μέγεθος της κόρης. Με αυτόν τον τρόπο, o αμφιβληστροειδής πάντα λαμβάνει τη σωστή ποσότητα φωτός. Ο έλεγχος του εισερχόμενου φωτός έχει ίδια σημασία και στις κάμερες, ωστόσο αυτές οι εφαρμογές απαιτούν ακριβή έλεγχο των κυκλωμάτων και πολύπλοκα συστήματα εντοπισμού φωτός για να ρυθμίζεται η ποσότητα του εισερχόμενου φωτός και να προκύπτουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Η λύση που προτείνουν οι ερευνητές του TUT είναι μια τεχνητή ίριδα, που λειτουργεί σαν ανθρώπινο μάτι.

«Μια αυτόνομη ίριδα που μπορεί να μεταβάλλει ανεξάρτητα το σχήμα της και την έκταση του ανοίγματός της αντιδρώντας στο εισερχόμενο φως αποτελεί μια νέα καινοτομία στον χώρο» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, βοηθός καθηγητής Άρι Πριιμάγκι.

Οι ερευνητές του φινλανδικού πανεπιστημίου ανέπτυξαν την ίριδα σε συνεργασία με Πολωνούς επιστήμονες. Η τεχνητή ίριδα είναι φτιαγμένη από φωτοευαίσθητο ελαστομερές υγρού κρυστάλλου και για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία φωτοευθυγράμμισης (photoalignment) που χρησιμοποιείται επίσης σε κάποιες οθόνες κινητών τηλεφώνων. «Η τεχνητή ίριδα μοιάζει λίγο με φακό επαφής, και το κέντρο της ανοίγει και κλείνει ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που πέφτει πάνω της» λέει ο Πριιμάγκι- ο οποίος τονίζει πως αυτό που κάνει σημαντική την εφεύρεση αυτή είναι η δυνατότητά της να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς πηγές ενέργειας ή εξωτερικά συστήματα εντοπισμού φωτός.

Το εύρος των δυνατών πρακτικών εφαρμογών είναι μεγάλο, ωστόσο ο επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον Πριιμάγκι, είναι να καταστεί η ίριδα ικανή να λειτουργεί σε υδάτινα περιβάλλοντα. Επίσης, σημαντικό είναι να αυξηθεί η ευαισθησία της, για να μπορεί να αντιδρά σε μικρότερες μεταβολές του φωτός- ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές βιοϊατρικές εφαρμογές.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΚΚΕ Αρκαδίας: Τουρισμός από ποιόν και για ποιον

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 27-06-2017 12:17:08 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Για μια ακόμα χρονιά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του Τουρισμού, η κυβέρνηση και σύσσωμα τα αστικά επιτελεία ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για τα «ρεκόρ» του Τουρισμού: Στις αφίξεις τουριστών, στον τζίρο, στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού γνωρίζουν πια καλά τι «ταμείο» κάνουν από τη μια «πετυχημένη σεζόν» στην επόμενη, από το ένα «ρεκόρ» στο άλλο: Εντατικοποίηση, ατελείωτα ωράρια και ρεπό με το σταγονόμετρο, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, ατομικές συμβάσεις και «ευέλικτες» μορφές εργασίας που υπονομεύουν ακόμα και την πετσοκομμένη κλαδική Σύμβαση.

Πάνω σε αυτά τα «υλικά», στην ένταση με κάθε τρόπο της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, με... χορηγό το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις και την πολύμορφη στήριξη των μονοπωλίων του κλάδου από το αστικό κράτος, είναι χτισμένη η «ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», το «πρότυπο» για την ανάκαμψη των κερδών της ελληνικής αστικής τάξης.

Απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στο τσάκισμα της ζωής τους για να αβγατίζουν τα κέρδη των αφεντικών, οι εργαζόμενοι του κλάδου απαντούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 20 Ιούλη, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2012 και μετά, ο κλάδος τουρισμού χαρακτηρίζεται από ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Η αύξηση των αφίξεων, των τζίρων, των ταξιδιωτικών εισπράξεων, η σχετικά πιο αργή αλλά σταθερή συγκέντρωση στον κλάδο σχετίζονται και με γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά χώρες - ανταγωνιστικούς προορισμούς, ωστόσο στηρίζονται πρώτα απ' όλα στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην πολύμορφη στήριξη από το αστικό κράτος.

Ένα από τα πιο ενδεικτικά μεγέθη για την πορεία του κλάδου σε μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την «Έρευνα Συνόρων» (έρευνα που διεξάγει σε τακτά χρονικά διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδας), την περίοδο 2006 - 2012, ο αριθμός των αφίξεων (χωρίς τις κρουαζιέρες) κυμαίνεται μεταξύ 15 και 16 εκατομμυρίων ατόμων ανά έτος. Από εκεί και μετά, ωστόσο, οι αφίξεις αυξάνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο, φτάνοντας το 2016 στα 24,8 εκατομμύρια άτομα, χωρίς τις κρουαζιέρες. Έτσι, την περίοδο 2012 - 2016 οι αφίξεις αυξάνονται σχεδόν κατά 60%, ενώ το 2016 οι αφίξεις ήταν 9,2 εκατομμύρια περισσότερες από το 2012!

Οι κρουαζιέρες έχουν ακόμα πιο μεγάλη άνοδο (στοιχεία δίνονται από το 2012 και μετά). Το 2016 οι αφίξεις στην κρουαζιέρα υπολογίζονται στα 3,28 εκατομμύρια άτομα, αυξημένες σχεδόν κατά 129% έναντι του 2012...

Αν αθροίσουμε αυτά τα δύο στοιχεία, προκύπτει ότι οι συνολικές αφίξεις από περίπου 16,9 εκατ. άτομα το 2012, έφτασαν τα 28,1 εκατ. το 2016!

Την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση - αν και όχι με τους ίδιους ρυθμούς - παρουσιάζουν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2003 - 2012 κυμαίνονται μεταξύ 9,5 και 11,6 δισ. ευρώ, ενώ την τριετία 2014 - 2016 κινούνται σταθερά πάνω από τα 13,2 δισ. ευρώ.

Για την πορεία συγκέντρωσης στον κλάδο χρήσιμα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων «Διάρθρωση και Χαρακτηριστικά του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελλάδα 2016».

Το Δεκέμβρη του 2016 υπήρχαν 9.730 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 788.553 κλινών. Ένα στοιχείο της συγκέντρωσης στον κλάδο είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των δωματίων είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία δεκαετία, οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αυξηθεί κατά 5,7% και τα δωμάτια κατά 10,6%. Η ίδια τάση επικρατεί εξετάζοντας μια μεγαλύτερη περίοδο, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 2000 - 2016, οπότε οι ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκαν κατά 22,6% και τα δωμάτια κατά 31,7%.

Επίσης, ενδεικτικό της συγκέντρωσης είναι το στοιχείο της αύξησης των ξενοδοχείων «5 αστέρων», που στην πλειοψηφία τους αφορούν σε μεγάλες μονάδες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξενοδοχεία αυτά έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί και παράλληλα έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στο συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό από 1% το 2000 σε 4,6% το 2016. Το ίδιο διάστημα τα ξενοδοχεία «4 αστέρων» αυξήθηκαν κατά 50% και τα ξενοδοχεία «3 αστέρων» κατά 37%. Αντίστοιχα, το μερίδιό τους αυξήθηκε για τα «4 αστέρων» από 10% το 2000 σε 14,5% το 2016 και για τα «3 αστέρων» από 18,6% το 2000 σε 25,4% το 2016. Αντίστροφα, την περίοδο αυτή, τα ξενοδοχεία «2 αστέρων» και «ενός αστέρα» μειώθηκαν κατά 18% και 30% αντίστοιχα και ταυτόχρονα μειώθηκε και το μερίδιό τους.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2016:

Τα ξενοδοχεία 5* που αποτελούν το 4,56% των ξενοδοχειακών μονάδων διαθέτουν το 16,5% του συνόλου των δωματίων και το 17% των κλινών. Στα ξενοδοχεία αυτά αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 151 δωμάτια και 309 κλίνες ανά μονάδα.

Τα ξενοδοχεία 3* και 4* που αποτελούν το 39,91% των ξενοδοχειακών μονάδων διαθέτουν το 49,26% των δωματίων και το 49,3% των κλινών. Αντιστοιχούν 51 δωμάτια και 100 κλίνες ανά μονάδα.

Τα ξενοδοχεία 1* και 2* που αποτελούν το 55,51% των μονάδων διαθέτουν το 34,7% των δωματίων και το 33,29% των κλινών. Αντιστοιχούν 26 δωμάτια και 49 κλίνες ανά μονάδα.

... οι συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι

Το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στο δείκτη ωρών εργασίας και τους δείκτες απασχόλησης και αμοιβών είναι χαρακτηριστικό της έντασης της εκμετάλλευσης

Σε αντίθεση με την άνοδο των αφίξεων τουριστών και του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό διαγράφουν τα τελευταία χρόνια μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη.

Τα «ρεκόρ» των επιχειρηματικών ομίλων είναι η μια όψη του νομίσματος το οποίο στην άλλη του πλευρά κρύβει τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων, με τα μονοπώλια του κλάδου να αξιοποιούν στο έπακρο όλο το σχετικό αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Μισθοί πείνας δίπλα στα «ρεκόρ» των εισπράξεων

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, μείωσε τους μισθούς κατά 15% το 2012, μειώσεις που διατηρούνται σε ισχύ μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ακόμα και η κουτσουρεμένη Συλλογική Σύμβαση, που λήγει στο τέλος του έτους, δεν εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων. Σε ένα σύνολο περίπου 10.000 ξενοδοχείων, η Σύμβαση εφαρμόζεται περίπου σε 90 επιχειρήσεις. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στον Επισιτισμό, καθώς η κλαδική Σύμβαση δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Οι ξενοδόχοι σε μια σειρά τουριστικές περιοχές, όπως στην Κρήτη, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο και αλλού, αποχωρούν από τις εργοδοτικές ενώσεις, αξιοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν εφαρμόζουν την κλαδική Σύμβαση ούτε στο κομμάτι των μισθών ούτε και στο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά στο ωράριο, στα ρεπό και άλλα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Με βάση τα παραπάνω, οι μισθοί των εργαζομένων διαμορφώνονται μέσα από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, κινούνται γύρω από τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ, ενώ είναι ακόμα μικρότεροι για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ανάμεσα στις επιχειρησιακές συμβάσεις ξεχωρίζουν αυτές που υπογράφονται μέσα από τη «φάμπρικα» των «ενώσεων προσώπων». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρόδου όπου μέσα σε λίγες μέρες στην έναρξη της σεζόν υπογράφηκαν πέντε νέες «καρμπόν» Συμβάσεις, με πανομοιότυπους όρους που περιορίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων στο επίπεδο του κατώτερου μισθού, όπως έχουν καταγγείλει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Δουλειά - λάστιχο και χωρίς ανάσα...

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων, περίπου το 80% του κλάδου, είναι εποχικά εργαζόμενοι, δουλεύουν δηλαδή από τέσσερις μέχρι επτά μήνες το χρόνο. Τον υπόλοιπο χρόνο πετιούνται στην ανεργία και καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα του ΟΑΕΔ. Ακόμα και σε αυτό όμως έχει μπει «ταβάνι» που ορίζει ότι το διάστημα της επιδότησής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Με άλλα λόγια, οι εποχικοί πρέπει να ζήσουν με 5.000 ευρώ για 12 μήνες.

Η κλαδική Σύμβαση υπονομεύεται στην πράξη από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μερική απασχόληση, την «έξτρα» εργασία με συμβάσεις μιας μέρας, τα «δουλεμπορικά» της «ενοικίασης» εργαζομένων, που «βασιλεύουν» στους χώρους δουλειάς, φτάνοντας να αποτελούν ακόμα και το μισό προσωπικό μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, κάτω από το πρόσχημα της «μαθητείας», της πρακτικής άσκησης και των προγραμμάτων «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», χιλιάδες νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι δουλεύουν για ψίχουλα, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Κοινό πρόβλημα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από ειδικότητα, σχέση εργασίας και χώρο δουλειάς, είναι οι συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν. Η πρόβλεψη για δύο συνεχόμενα ρεπό μέσα στη βδομάδα έχει γίνει κουρελόχαρτο μαζί με την κλαδική Σύμβαση, το ίδιο και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Το ωράριο επιμηκύνεται μέχρι τις 10 και τις 12 ώρες, στις περιοχές που η τουριστική κίνηση χτυπάει «κόκκινο» ακόμα περισσότερο. Πριν βγει καλά καλά ο Ιούνης στο Συνδικάτο της Αττικής έφτασαν οι πρώτες καταγγελίες για λιποθυμίες καμαριέρων σε «πεντάστερα» ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διεκδικήσεις των σωματείων σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνεται και το αίτημα για καθορισμό της ελάχιστης σύνθεσης του προσωπικού με βάση τις κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων, μια πρόβλεψη που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

Στο παραπάνω φόντο οι εργαζόμενοι τσακίζονται από μυοσκελετικές παθήσεις, υπερκόπωση, εργατικά «ατυχήματα». Η φθορά της υγείας τους επιτείνεται από τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Για παράδειγμα, η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών έχει οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναγκάζοντας καμαριέρες, μάγειρες και άλλες ειδικότητες να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους χρόνια! Ακόμα και το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ) καταργήθηκε από την κυβέρνηση. Πλέον το ποσό του εφάπαξ, που έχει μείνει μισό από τις αλλεπάλληλες περικοπές, χορηγείται μόνο σε όσους καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Μόνο που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούνται «αντιτουριστικοί» όσο η ηλικία τους μεγαλώνει και πετιούνται στην ανεργία και την υποαπασχόληση...

Ορισμένα στοιχεία για την εντατικοποίηση και τη μερική απασχόληση

Από την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονται σε έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την απασχόληση προκύπτει πως την περίοδο 1987 - 2016:

-- Η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε κατά 80,5%. Από 155,2 χιλιάδες απασχολούμενους το 1987 σε 280,2 χιλιάδες το 2016.

-- Η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 1.095,4%! Από 5,1 χιλιάδες το 1987 σε 61,0 χιλιάδες το 2016!

Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι «στα χρόνια της κρίσης (μετά το 2008), οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση στον τουρισμό παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία που είναι έντονη το 2014 (+31,1%), το 2015 (+21%) και το 2016 (+13,9%)».

Όμως ακόμα και αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν την πραγματική έκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας με πάνω από 500 δωμάτια απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους από τους οποίους το 50% είναι με ελαστική μορφή απασχόλησης.

Επιπλέον, τα στοιχεία για την απασχόληση ανά δωμάτιο δείχνουν και αυτά πως οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες σκληρά, καθώς απασχολείται λιγότερο προσωπικό από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Στα ξενοδοχεία «5 αστέρων» αντιστοιχούν μόλις 0,67 απασχολούμενοι ανά δωμάτιο, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει στα ξενοδοχεία με χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών, φτάνοντας στα ξενοδοχεία 1 αστεριού να αντιστοιχούν μόλις 0,16 απασχολούμενοι ανά δωμάτιο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΣΕΤΕ αναφέρονται στο σύνολο όσων απασχολούνται στα ξενοδοχεία, χωρίς να ξεχωρίζει τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη από τους εργαζόμενους. Μια εικόνα για τους μισθωτούς παίρνουμε από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν για παράδειγμα πως το 2016 στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης εργάστηκαν 223,05 χιλιάδες μισθωτοί.

Ακόμα, από την εξέταση των δεικτών απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει η διαπίστωση ότι την περίοδο 2010 - 2012 (για το γ' τρίμηνο κάθε έτους) υπάρχει συνεχής πτώση των δεικτών, εικόνα που αλλάζει από το 2013 και μετά. Ωστόσο, ο κάθε δείκτης μειώνεται ή αυξάνεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 2016 οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αναγκάζονται να δουλεύουν συνολικά πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να αμείβονται ανάλογα, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με διαρκή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Συμπερασματικά ο Τουρισμός θεωρείται η βαριά βιομηχανία, αλλά ο λαός δεν μπορεί να κάνει διακοπές και οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν όλο και χειρότερα. Για όλα αυτά στις 20 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό έχουν απεργία διεκδικώντας όσα τους έχουν στερήσει. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ έχει ως κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Ο μόνος δρόμος είναι η αντεπίθεση για αναπλήρωση των απωλειών και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Πάτση Μαρίνα

Μέλος της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση: Βαδίζοντας στην εποχή των τρισδιάστατων εκτυπωτών

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 27-06-2017 10:12:44 am | από nskarmoutsos

Μπορούν οι 3D εκτυπωτές και οι έξυπνοι υπολογιστές να φέρουν την επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών; Ίσως και να μπορούν. 

Στην καρδιά του Κέιμπριτζ της Αγγλίας βρίσκεται το παρεκκλήσι του King College που δικαίως είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Χτισμένο σε   γοτθικό στιλ, το 1515, έχει μια υπέροχη οροφή που σκεπάζει τον πέτρινο ιστό του. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι λεπτοί τοίχοι του είναι αρκετά ανθεκτικοί, ώστε να μπορεί κανείς να περπατήσει πάνω από το κενό και κάτω από την ξύλινη στέγη. 

Αυτές οι δομές δεν είναι πλέον στη… μόδα. Είναι πολύ περίπλοκες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα από τον οικοδομικό κλάδο και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για την κατασκευή τους είναι δυσεύρετο  και ακριβό.

Τώρα όμως οι νέες τεχνολογίες έχουν βάλει στόχο να επαναφέρουν αυτού του είδους τις περίτεχνες κατασκευές. Ισχυροί υπολογιστές επιτρέπουν στους σχεδιαστές να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τέτοιων δομών που να ξεφεύγουν από τον συμβιβασμό μεταξύ αισθητικής και κόστους. Και η 3D εκτύπωση εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν αυτά τα πολύπλοκα, περίπλοκα σχέδια. 

Ήδη η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από την εκτύπωση απλών αντικειμένων στον κλάδο των κατασκευών. Το παρακάτω σπίτι στη Ρωσία, σύμφωνα με την  Telegraph, κατασκευάστηκε πολύ φθηνά με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή σε μόλις 24 ώρες. 

«Η εκτύπωση των τοίχων, των χωρισμάτων και του κελύφους του κτιρίου έγινε σε λιγότερο από μια ημέρα: ο καθαρός χρόνος εκτύπωσης ανήλθε σε 24 ώρες», σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκεύασε. Όταν το σπίτι ολοκληρώθηκε απομακρύνθηκε ο εκτυπωτής και προστέθηκε η στέγη και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του σπιτιού. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το σπίτι μπορεί να διαρκέσει έως 175 χρόνια και κόστισε μόλις 10,134 δολάρια. 

Τι γίνεται όμως με τις μεγαλύτερες κατασκευές; Ήδη στο Ντόνκαστερ της νότιας Αγγλίας, σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου, χρησιμοποιείται η τεχνολογία της FreeFAB. Είναι η πρώτη 3D εκτύπωσης τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο κατασκευαστικό project. Ήδη γραφεία και σπίτια έχουν εκτυπωθεί σε αρκετές χώρες, όπως το Ντουμπάι και η Κίνα, αλλά προς το παρόν κινούνται στο πλαίσιο της ιδέας.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Μπέικερ, έναν μηχανικό που εργάστηκε στο Burj Khalifa του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το πρόβλημα είναι ότι το τσιμέντο από τους 3D εκτυπωτές προς το παρόν παράγεται σε λεπτά στρώματα που συγκολλώνται σε ένα πιο παχύ. Αλλά τα κενά μεταξύ των στρωμάτων δημιουργούν αδυναμία καθιστώντας αυτό το τσιμέντο ακατάλληλο για πραγματικά κτίρια. «Μπορεί να ξεκολλήσουν», λέει ο Μπέικερ, στον Economist. 

Η εταιρεία για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα άρχισε να εκτυπώνει καλούπια - με τη χρήση ενός ειδικού κεριού που εφηύρε ο Αυστραλός αρχιτέκτονας Τζέιμς Γκάρντινερ - αντί για απευθείας δομικό υλικό. Αυτά τα καλούπια έχουν το πλεονέκτημα σε σχέση με συνηθισμένα - που κατασκευάζονται από ξύλο και πολυστυρένιο - ότι μπορούν να λιώσουν και να χρησιμοποιηθούν ξανά αντί να καταλήξουν απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής. 

Επίσης το σύστημα αυτό είναι πολύ φθηνότερο και σε θέση να δημιουργήσει πολύ πιο περίπλοκα καλούπια, πολύ πιο γρήγορα. Αν ένα παραδοσιακό καλούπι χρειάζεται οκτώ ημέρες για να κατασκευαστεί, ο 3D εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει ένα πολύ πιο περίπλοκο σε τρεις ώρες. Κι αφού το τσιμέντο αυτό καθ’ αυτό δεν τυπώνεται από τον εκτυπωτή είναι το ίδιο ανθεκτικό. Έτσι και η κατασκευή θα είναι το ίδιο ανθεκτική, όπως αν κατασκευαζόταν με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό έδειξαν τα σχετικά τεστ αντοχής. 

Είναι πάντως νωρίς ακόμη. Κι αυτό γιατί, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν καλούπια χωρίς κανένα ελάττωμα. Η εταιρεία πάντως σχεδιάζει, εφόσον η τεχνολογία ωριμάσει αρκετά, να προχωρήσει στη δημιουργία μιας καινοτόμας start up που θα επικεντρωθεί σε αυτόν τον νέο τρόπο κατασκευής κτιρίων. Στο μεταξύ ήδη, ο Φίλιπ Μπλοκ, ένας αρχιτέκτονας και μηχανικός από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης κατασκευάζει περίτεχνα πατώματα από βιολογικές μεμβράνες, πάχους μόλις λίγων εκατοστών. Τα σχεδιάζει σε υπολογιστή με βάση συγκεκριμένα φορτία βάρους που θα πρέπει να αντέχουν. Αν αυτό πετύχει, στην περίπτωση ας πούμε ενός ουρανοξύστη, αυτό θα σήμαινε τρεις ορόφους στον ίδιο χώρο που τώρα καταλαμβάνουν δυο όροφοι. 

Μια πραγματική δοκιμή ετοιμάζεται να γίνει από την FreeFAB και τον Φίλιπ Μπλοκ σε ένα σπίτι που θα ονομάζεται «Φωλιά» (NEST) στη Ζυρίχη. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το σχέδιο, το project εκτιμάται να είναι έτοιμο έως το 2018. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή καθώς ήδη δοκιμάζεται η χρήση σκυροδέματος ενισχυμένου με ίνες χάλυβα, κάτι που το κάνει πιο ελαφρύ αλλά εξίσου ισχυρό σε σχέση με το σκυρόδεμα που ενισχύεται με ράβδους χάλυβα. 

Μπορεί στην εποχή της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης να δούμε τεράστιους 3D εκτυπωτές στα εργοστάσια αντί για σωρούς από τούβλα;

Ο μηχανικός Τζον Χεινσγουόρθ δεν βλέπει κανέναν λόγο για να μη γίνει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας υπαρκτά παραδείγματα: 3D σπίτια από τσιμέντο στην Κίνα, ένα χαμηλού κόστους σχέδιο για τη δημιουργία ολόκληρου κτιρίου στην Καλιφόρνια κι ένα εντελώς λειτουργικό γραφείο στο Ντουμπάι. 

Ο Χεινσγουόρθ φαίνεται να πιστεύει πάντως ότι η καλλιτεχνική και αισθητική διάσταση θα έρθει αρκετά αργότερα. Όπως λέει στον Guardian, «αν δεν χρειάζεται να είναι όμορφο, αλλά χρειάζεται να δημιουργηθεί γρήγορα, τότε είναι θέμα χρόνου πριν η 3D εκτύπωση θεωρηθεί βιώσιμη». 

Τα πράγματα είναι πρώιμα, ωστόσο, κι ένας βασικός λόγος είναι η ασφάλεια. Τα πρότυπα για τα συμβατικά δομικά υλικά διαμορφώνονται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες για να διασφαλιστεί ότι τα κτίρια είναι ασφαλή και αξιόπιστα. Χωρίς ιστορικό, η καινοτομία της 3D δόμησης κάνει τις ρυθμιστικές αρχές νευρικές. Και όσοι ασχολούνται επιστημονικά και επιχειρηματικά με την ανάπτυξη του κλάδου παραδέχονται ότι η ασφάλεια και η ποιότητα αποτελούν μεγάλες προκλήσεις. 

Στην περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές πειστούν, η 3D εκτύπωση θα μπορούσε ένα φέρει μεγάλες ανατροπές στον κλάδο των κατασκευών. Αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους των σύνθετων και περίπλοκων κατασκευών από τη μία αλλά και μείωση του κόστους εργασίας, αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος και αλλαγή της εκπαίδευσης στον κλάδο των οικοδομών από την άλλη. 

Πάντως ο Τιμ Γκόρντχενς που ασχολείται με τον κλάδο των 3D κατασκευών δεν περιμένει ολική αλλαγή στον οικοδομικό κλάδο: «μερικές δουλειές θα γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικά από ρομπότ παρά από ανθρώπους αλλά πάντα θα χρειάζεσαι έμπειρους τεχνίτες στην οικοδομή. Το μόνο πράγμα που δεν μπορείς να διδάξεις ένα ρομπότ είναι η δημιουργικότητα». 

Προς το παρόν αυτό που εκτιμάται ως το πιθανό σενάριο για το εγγύς μέλλον είναι ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συγκεκριμένων στοιχείων κι όχι ενός ολόκληρου κτιρίου. Το αν θα πρόκειται αρχικά για τις ηλεκτρικές πρίζες ή το αν η τεχνολογία θα φτάσει στα πατώματα ή ακόμη και στους τοίχους μένει να φανεί. 

Πηγή: tvxs.gr

«Λυόμενο» εκλογικό κέντρο

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 27-06-2017 10:00:03 am | από nskarmoutsos

Ένας εκλογικός αντιπρόσωπος περιμένει τους ψηφοφόρους σε εκλογικό κέντρο της επαρχίας Erdensom κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Μογγολία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 27-06-2017 09:48:23 am | από nskarmoutsos

Περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν τελικά να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η κανονική προθεσμία και θα αναγκαστούν να τις καταθέσουν εντός του Ιουλίου.

Οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων στο Taxisnet, από τις 6 Απριλίου που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποδοχής των δηλώσεων μέχρι και χθες, εξακολουθούσαν να είναι εξαιρετικά αργοί, με αποτέλεσμα σήμερα, 4 ημέρες πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, να απομένουν ακόμη για υποβολή περίπου 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις!

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες αργά το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι τελικά θα υποβληθούν φθάνει τα 6,2 εκατομμύρια. Για να κατατεθούν όλες αυτές οι δηλώσεις εμπρόθεσμα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου θα πρέπει, πλέον, κάθε μέρα στο Taxisnet να υποβάλλονται κατά μέσο όρο περί τις 475.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να υποστηριχθεί τεχνικά. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει κανονικά η προθεσμία θα έχουν υποβληθεί περίπου 5.000.000 δηλώσεις και θα απομένουν ακόμη προς αποστολή άλλες 1.200.000.

Προς… επιμήκυνση

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού φορολογουμένων που κινδυνεύουν πλέον να μην προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκαστεί, εντός των προσεχών τριών ημερών, να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής. Χθες, η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, προανήγγειλε ουσιαστικά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μιλώντας στον Realfm 97,8, η υφυπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα αιτήματα φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων. Επιβεβαίωσε δε ότι πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Η κυρία Παπανάτσιου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η νέα προθεσμία να λήγει το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν αναρτηθεί χθες το πρωί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1 Μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν υποβληθεί στο Taxisnet 4.125.012 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 66,5% του συνόλου των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος (περίπου 6,2 εκατομμύρια).

2 Μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν εκκαθαριστεί 4.103.963 δηλώσεις και είχαν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα. Από τα σημειώματα αυτά:

* 1.605.067 ή 39,11% του συνόλου είναι χρεωστικά και αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή συνολικού ύψους 1.633.173.793 ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο πληρωτέο ποσό φόρου ύψους 1.017,51 ευρώ.

* 659.193 ή 16,06% του συνόλου είναι πιστωτικά και αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή συνολικού ύψους 222,42 εκατ. ευρώ. O μέσος όρος επιστροφής φόρου ανέρχεται σε 337,41 ευρώ.

* 1.839.703 ή 44,83% του συνόλου είναι μηδενικά.

Οι εκπρόθεσμοι

Σημειώνεται ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι η πρώτη και η τελευταία. Οσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου (χρεωστικό εκκαθαριστικό) και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Προηγούμενες αναρτήσεις