Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ζιμπάμπουε: Κατσίκες αντί διδάκτρων στα σχολεία

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 24-04-2017 09:42:43 am | από nskarmoutsos

Να επιδείξουν ευελιξία σε ό,τι αφορά την καταβολή των διδάκτρων από τους γονείς, καλεί τα σχολεία της χώρας του ο υπουργός Παιδείας της Ζιμπάμπουε Λαζαρούς Ντοκορά, προτείνοντάς τους να δέχονται και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

Δεδομένου ότι για αρκετούς γονείς το ύψος των σχολικών διδάκτρων είναι δυσβάσταχτο, ο 59χρονος υπουργός ανέφερε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sunday Mail ότι τα σχολεία θα έπρεπε να δέχονται κατσίκες, πρόβατα και άλλα ζώα αντί διδάκτρων.

Πρότεινε επίσης οι γονείς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις των σχολείων, να προσφέρουν υπηρεσίες. «Εάν υπάρχει κάποιος οικοδόμος στην κοινότητα, πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αντί πληρωμής των διδάκτρων», ανέφερε ο κ. Ντοκορά.

Σύμφωνα με τη Sunday Mail και όπως αναφέρει το BBC, βάσει νόμου που εισήχθη στο κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας την περασμένη εβδομάδα, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν «κινητά» περιουσιακά στοιχεία, όπως οχήματα και μηχανήματα, ως εγγύηση για τα δάνεια τα οποία λαμβάνουν από τράπεζες.

Παράλληλα, κατά την ίδια εφημερίδα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας στη χώρα, ορισμένες τράπεζες κάνουν δεκτά ακόμη και… αιγοπρόβατα από πελάτες τους οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν με άλλον τρόπο τα δάνειά τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

«Σαπίλα»

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 24-04-2017 09:34:35 am | από nskarmoutsos

Του Πάνου Μαραγκού

Πηγή: ethnos.gr

Τα νέα πρόστιμα στο λιανεμπόριο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 24-04-2017 09:23:19 am | από nskarmoutsos

Εμφαση στην αντιμετώπιση παραπλανητικών πρακτικών για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των καταναλωτών και στον εξορθολογισμό των προστίμων δίνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το οποίο αφορά στην Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) και θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι αύριο.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εμπεριέχονται στους νέους ΔΙΕΠΠΥ είναι η γενικότερη ορθολογικοποίηση που επιχειρείται στην επιβολή των προστίμων, καθώς πολλά από αυτά κρίνονται υπερβολικά υψηλά ενώ παράλληλα σπανίως εισπράττονται.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα πρόστιμα είναι πιο «τσουχτερά» όταν αφορούν σε παραπλάνηση των καταναλωτών και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, στον κλάδο του άρτου και των αρτοσκευασμάτων, προβλέπονται κλιμακούμενα πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν αναγράφουν σωστά τις ενδείξεις για τα προσυσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας, τα οποία ξεκινούν από τα 500 ευρώ ανά κωδικό (για ελλιπή αναγραφή ενδείξεων π.χ.) και φθάνουν μέχρι τις 3.000 ευρώ για ανακριβή ή παραπλανητική αναγραφή ενδείξεων.

Αναφορικά με τα αλιευτικά προϊόντα υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον καθορισμό των προστίμων και πιο συγκεκριμένα στους παραβάτες που δεν αναγράφουν τις ακριβείς ενδείξεις ή αυτές που αναγράφουν είναι παραπλανητικές, καθώς τα πρόστιμα ανεβαίνουν στις 3.000 ευρώ από 2.000 ευρώ πριν, κάτι το οποίο συμβαίνει ακόμη για τα όσπρια, το κρασί, την μπίρα, το τσίπουρο και τα αλκοολούχα ποτά.

Διπλάσια είναι τα πρόστιμα (2.000 ευρώ από 1.000 ευρώ πριν) για όσους αποσκευάζουν σπορέλαιο, ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο που κυκλοφορούν σε κλειστή συσκευασία και στη συνέχεια τα πωλούν χύμα στην κατανάλωση.

Ακόμη, υψηλά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες στον τομέα εστίασης και αναψυχής αναφορικά με παραβάσεις που σχετίζονται με παραπλάνηση ή ψευδή αναγραφή προϊόντος.

Οι παραβάσεις
Σε ό,τι αφορά το μέλι, τα πρόστιμα για τους διακινητές που δεν γνωστοποιούν άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (epopteia-agoras.gov.gr) στοιχεία που αφορούν την παραληφθείσα ποσότητα και τα παραστατικά αγοράς, την ονομασία του μελιού, τον αριθμό, το είδος και το βάρος της συσκευασίας, καθώς και τη χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή, ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 15.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, χαμηλότερα κατά 3.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος (στις 2.000 ευρώ από 5.000 ευρώ πριν) είναι τα πρόστιμα για ανακριβείς ή παραπλανητικές ενδείξεις στα μη εδώδιμα προϊόντα (πλην τροφίμων δηλαδή), στα πολύτιμα μέταλλα / κοσμήματα, στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, σε προϊόντα από δέρμα και πλαστικό, στα υποδήματα.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιβάλλονται στους παραβάτες διοικητικά πρόστιμα 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500 ευρώ για υπέρβαση τιμής ανά παρεχόμενη υπηρεσία, 500 ευρώ για μη αναγραφή προσφερόμενης υπηρεσίας ή τιμής στον τιμοκατάλογο κ.ο.κ.

Στο κεφάλαιο 8, το οποίο αφορά τις πρακτικές επικοινωνίας με τον καταναλωτή, ορίστηκε ως προσφορά ή προωθητική ενέργεια, κάθε βραχυπρόθεσμη ενέργεια μάρκετινγκ με ενδεικτική διάρκεια ισχύος έως τριών μηνών. Εάν το οικονομικό όφελος από την προωθητική ενέργεια δεν είναι εμφανές για τον καταναλωτή από την πινακίδα λιανικής πώλησης ή την κάθε μορφή εμπορικής πρακτικής, τότε το πρόστιμο για τον παραβάτη φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση και διακίνηση προϊόντων-εμπορευμάτων, τσουχτερά πρόστιμα (3.000 ευρώ) προβλέπονται για ανακριβείς ή παραπλανητικές ενδείξεις στα εκδιδόμενα παραστατικά, αντίθετα σημαντικά μειωμένα (κατά 2.000 ευρώ) είναι τα πρόστιμα για τη μη έκδοση/κατοχή παραστατικών, στα 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ πριν. Τέλος, ανάλογες αλλαγές στα πρόστιμα έχει και η κατηγορία των καυσίμων.

Μπαίνουν ανώτατες τιμές στις «κλειστές» αγορές...
...ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Εκτός από τις αλλαγές στα πρόστιμα που προβλέπουν οι νέοι αγορανομικοί κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), εισάγεται άρθρο που αφορά στο Ελληνικό Σήμα προϊόντων και υπηρεσιών, γίνονται παρεμβάσεις σε αγορές βασικών τροφίμω, ενώ ορίζονται ανώτατες τιμές σε... μονοπωλιακά σημεία πώλησης (κλειστές αγορές) όπως είναι π.χ. τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα νοσοκομεία, τα μέσα μεταφοράς, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.ο.κ.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 137, οι τιμές στις κλειστές αγορές ορίζονται ως εξής:

• Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 L), εντός ή εκτός ψυγείου κατά προτίμηση του καταναλωτή 0,50 ευρώ.

• Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75L), εντός ή εκτός ψυγείου κατά προτίμηση του καταναλωτή 0,75 ευρώ.

• Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ.

• Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ.

• Καφές ελληνικός μονός 1,20 ευρώ.

• Καφές φίλτρου (γαλλικός κλπ.) μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,30 ευρώ.

• Καφές εσπρέσο ζεστός ή κρύος μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,45 ευρώ.

• Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος μονός (τύπου φραπέ κλπ.) μονός κατά τη συνήθη εμπορική πρακτική 1,30 ευρώ.

• Τσάι ρόφημα ζεστό ή κρύο 1,30 ευρώ.

Για τον καθορισμό των τιμών αυτών -οι οποίες αναφέρονται σε όρθιους και όχι σε καθήμενους πελάτες προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες από σερβιτόρους- η αρμόδια Υπηρεσία έλαβε υπόψη της μετά από έρευνα τα κόστη κτήσης των εν λόγω ειδών, τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων καθώς και την επίτευξη ενός ικανοποιητικού καθαρού κέρδους από τις επιχειρήσεις αυτές.

Αξίζει να προσθέσουμε τέλος ότι, για τα κυλικεία των σχολείων υπάρχουν και επιπλέον επιλογές με ανώτατες τιμές όπως σάντουιτς, τοστ, τυρόπιτα, φυσικοί χυμοί, κουλούρι, εμφιαλωμένο νερό κλπ. Eπίσης, σε ό,τι αφορά πιο εξειδικευμένους τομείς, ιδιαίτερης μνείας χρήζουν τα ακόλουθα:

• Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τις συνθήκες διατήρησης και συντήρησης προϊόντων.

• Οι διακινητές μελιού έχουν πλέον την υποχρέωση να ενημερώνουν την αρμόδια διεύθυνση αμέσως μετά τον εκτελωνισμό κάθε ποσότητας.

• Προβλέπεται ειδική μέριμνα για την επισήμανση αγροτικών προϊόντων που παρουσιάζουν σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον ως προς τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία.

• Οι επιχειρήσεις συνεργείων οχημάτων είναι υποχρεωμένες πλέον να αναγράφουν σε τιμοκατάλογο τις εκάστοτε χρεώσεις για βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες επί ενδεικτικών μοντέλων και στα παραστατικά το είδος της εργασίας και την τιμή χρέωσης.

• Τα καταστήματα εστίασης και παροχής υπηρεσιών έχουν την υποχρέωση να εμφανίζουν στους καταναλωτές τις χρεώσεις ανά είδος.

• Προβλέπεται η σήμανση και η τήρηση πινακίδων από τους κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης και πεπιεσμένου φυσικού αεριού (CNG).

• Αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στη διάθεση άρτου.

• Αποσαφηνίζεται ο βαθμός υπαιτιότητας των εμπλεκομένων στη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και εμπορευμάτων.

• Μπαίνει για πρώτη φορά άρθρο που αφορά στην τήρηση του Ελληνικού Σήματος Προϊόντων και Υπηρεσιών με την εισαγωγή προστίμου 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Καθορίζονται ανώτατες τιμές και συγκεκριμένα σημεία πώλησης σε σημεία που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, δηλαδή αρχαιολογικούς χώρους, σχολεία, δικαστήρια, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κτλ.

ΤΙ θΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
Οι ετικέτες στα αρτοσκευάσματα

Ορίζεται ρητά ότι η πώληση φρέσκου άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων των αρτοποιείων διατίθενται εντός συσκευασίας και πωλούνται ανά τεμάχιο, προζυγίζονται κι αναγράφονται εμφανώς βάρος και τιμή, ενώ, αν ζητηθεί από τον καταναλωτή, ζυγίζονται εκ νέου ενώπιόν του, κάτι που πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο. Ακόμη, προσδιορίζονται οι ενδείξεις που πρέπει να φέρουν όλα τα προσυσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας (επωνυμία - διεύθυνση επιχείρησης παρασκευής, ονομασία πώλησης και είδος άρτου, όπως -κατεψυγμένο-, μερικώς ψημένο κ.λπ., το καθαρό βάρος, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και ανάλωσης, ο κατάλογος των συστατικών, οι τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης, η διατροφική δήλωση κ.ά.)

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
Στο μικροσκόπιο προσφορές και ελληνοποιήσεις

Στο σχέδιο νόμου οι προσφορές/προωθητικές ενέργειες σε προσυσκευασμένα είδη μαζικής κατανάλωσης που πωλούνται λιανικώς στον τελικό καταναλωτή προσδιορίζονται με ενδεικτική χρονική διάρκεια ισχύος έως τριών μηνών, ενώ τα πρόστιμα αυξάνονται μέχρι τις 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 8, το οποίο αφορά στις πρακτικές επικοινωνίας με τον καταναλωτή, ορίστηκε ως προσφορά ή προωθητική ενέργεια, κάθε βραχυπρόθεσμη ενέργεια μάρκετινγκ με ενδεικτική διάρκεια ισχύος έως τριών μηνών. Ακόμη έχει προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία, φυλλάδια με τα οποία επικοινωνείται με οποιοδήποτε τρόπο μείωση τιμής ή συμφέρουσα αγορά προϊόντος, αυτά αποτελούν «Φυλλάδια προσφορών ή προωθητικών ενεργειών» για όλα τα πωλούμενα είδη που εμπεριέχουν. Σε περίπτωση που στα φυλλάδια αυτά προβάλλονται προϊόντα για τα οποία δεν επικοινωνείται μείωση τιμής ή συμφέρουσα αγορά προϊόντος, πρέπει να υπάρχει διακριτή αναφορά στα προϊόντα αυτά.

Επίσης, προκειμένου να μπει μία τάξη σε μία αγορά η οποία κατακλύζεται από... «ελληνικά» προϊόντα, προστέθηκε ένα νέο άρθρο (το 143) σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η χρήση του Σήματος Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (Ελληνικό Σήμα) κατά τη διάθεση στην κατανάλωση, πώληση και διαφήμιση κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας, εφόσον σε αυτό δεν έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης όπως προβλέπει ο ν. 4072/2012. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης που είναι υπεύθυνες για τη χρήση του σήματος πρέπει να κατέχουν βεβαίωση καταχώρισης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελληνικών Προϊόντων - Υπηρεσιών η οποία πιστοποιεί το δικαίωμα χρήσης του για συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Στους παραβάτες των υποχρεώσεων αυτών προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται στην αγορά μελιού, καθώς οι διακινητές υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο θα καταχωρίζονται οι αγορές και οι πωλήσεις κατά είδος, ποσότητα και χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού.

Τα συνεργεία
Τέλος, στο άρθρο 86 προστέθηκε η υποχρέωση των επιχειρήσεων συνεργείων αυτοκινήτων - οχημάτων να αναγράφουν: σε τιμοκατάλογο τις εκάστοτε χρεώσεις για βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες επί ενδεικτικών μοντέλων (π.χ. Πρώτο σέρβις ανάλογα με τον τύπο και μοντέλο του οχήματος). Ακόμη στα εκδιδόμενα παραστατικά θα αναγράφονται αναλυτικά το είδος της εργασίας και η τιμή χρέωσης που θα πρέπει να συμπίπτει με αυτή του τιμοκαταλόγου υπό την επιφύλαξη της δυνατότητας του επισκευαστή να παρέχει έκπτωση στον πελάτη. Για τις λοιπές εργασίες, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, ο επισκευαστής θα πρέπει να συντάσσει έγγραφη προσφορά.

Πηγή: ethnos,gr

Τουρισμός: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελλάδα

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 24-04-2017 09:10:11 am | από nskarmoutsos

Οι πολύχρωμες φωτογραφίες των Ελλήνων φίλων του στο Facebook έρχονταν σε απόλυτη αντίθεση με τον μουντό, σκωτσέζικο ουρανό που έβλεπε από το παράθυρο του γραφείου του. «Αναρτήσεις με ηλιόλουστους περιπάτους και λαχταριστά γεύματα στάθηκαν αρκετά για να με πείσουν» λέει γελώντας ο 37χρονος Ρόμπερτ, που αρχές Ιουνίου μεταβαίνει στην Πάρο – ένας από τους χιλιάδες που έχουν ήδη «ψηφίσει» Ελλάδα για φέτος το καλοκαίρι. Δεν είναι, βέβαια, μόνον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επηρεάζουν το... «εκλογικό σώμα». «Φέτος, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελλάδα» ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι στη «σκληρή» βιομηχανία της χώρας. 

Η επικαιρότητα, που στα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης είχε βλάψει τόσο τον ελληνικό τουρισμό, τώρα μοιάζει να τον ωφελεί. «Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως και η αστάθεια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο δημιουργούν την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα για διακοπές» σημειώνει πράκτορας από τη Σαντορίνη. «Και δεν πρέπει, βέβαια, να υποτιμούμε το χαρτί “Ομπάμα”» υπενθυμίζει ο ίδιος τον αντίκτυπο της επίσκεψης του τέως Αμερικανού προέδρου.
Η επιλογή της Ελλάδας, όμως, δεν στηρίζεται στη φιλοσοφία του «μη χείρον βέλτιστον». Δίνουμε συνεχώς κίνητρα σε ανήσυχους ταξιδιώτες να μας επιλέξουν: το φθινόπωρο ο αυθεντικός Μαραθώνιος προσέλκυσε φερέλπιδες δρομείς, τώρα η documenta φέρνει τους απανταχού φιλότεχνους στην πρωτεύουσα. Πόλος έλξης γίνεται η χώρα για όσους ξένους (και εκτός Ε.Ε.) ονειρεύονται να αγοράσουν σπίτι στην ακροθαλασσιά, να τεκνοποιήσουν, να πραγματοποιήσουν κάποια επέμβαση ή θεραπεία, που στην πατρίδα τους κοστίζει «χρυσάφι». Και η Ελλάδα μετατρέπεται, εν τέλει, σε έναν προορισμό για όλα τα βαλάντια. Ενώ γίνονταν οι ετοιμασίες για υπερπολυτελή γάμο Ινδών στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες νεαροί backpackers κατηφόριζαν στο Κουκάκι, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια για να τακτοποιηθούν σε ένα από τα youth hostels ή να πάρουν κλειδιά από Αθηναίους, που δίνουν το σπίτι τους μέσω Airbnb. «Οσο υπενοικιάζω το σπίτι μου, έχω γνωρίσει εξαιρετικό κόσμο» υποστηρίζει Παγκρατιώτισσα, «όσοι επιλέγουν την Αθήνα ως αποκλειστικό προορισμό, το κάνουν συνειδητά».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαγραφές - εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 24-04-2017 08:58:34 am | από nskarmoutsos

Ρύθμιση για εξπρές διαγραφή χρεών από «κόκκινα» αγροτικά δάνεια επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με «όχημα» νόμο του 2004 για τα πανωτόκια και με στόχο την απαλλαγή των αγροτών από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το Έθνος, παράλληλα με την επικείμενη εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που αφορά αγρότες που έχουν εμπορική δραστηριότητα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προετοιμάζει το έδαφος για εναλλακτική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ, με οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, αξιοποιώντας το περιεχόμενο του νόμου 3259/2004 για τους παράνομους ανατοκισμούς, που προβλέπει ότι το συνολικό ύψος των οφειλών δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου.
Σκοπός η επίβλεψη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των χρεών σε σύντομο χρόνο από έναν φορέα -την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ)- χωρίς την υποβολή αγωγών που όλες σχεδόν καταλήγουν στον Αρειο Πάγο, ξεμπλοκάροντας έτσι τις υποθέσεις από τις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ μηνών εκδόθηκαν αποφάσεις που δικαιώνουν αγρότες οφειλέτες ακόμα και με ολική διαγραφή χρεών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ, που αφορούσαν όμως αγωγές του 2005 και του 2006.

Πηγή: in.gr

Ποια είναι η μικρότερη ήπειρος;

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-06-2013 08:23:32 am | από nskarmoutsos

Η μικρότερη ήπειρος στη Γη καλύπτει 7.692.024 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα νησί, λόγω όμως της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχει σε αυτό, θεωρείται ήπειρος.

Είναι η Αυστραλία και είναι επίσης η έκτη μεγαλύτερη -σε έκταση- χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 23 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι ταυτόχρονα μεταξύ των πιο αραιοκατοικημένων, αφού αναλογούν 2,8 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει στις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

Αν συγκριθεί με τη μεγαλύτερη ήπειρο του κόσμου, η Αυστραλία είναι σχεδόν έξι φορές μικρότερη.

Οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης «ίσως ήταν μετανάστες από Ελλάδα και Κύπρο»

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 28-04-2012 03:11:32 pm | από nskarmoutsos

Οι ερευνητές εξέτασαν το σκελετό μιας αγρότισσας που έζησε τη νεολιθική εποχή στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας (Πηγή: Göran Burenhult)

Πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, το ευρωπαϊκό lifestyle υπέστη μια δραματική αλλαγή: οι κοινωνίες τροφοσυλλεκτών αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τις πρώτες αγροτικές κοινότητες. Έρευνα που δημοσιεύεται στο Science διαπιστώνει τώρα ότι οι πρώτοι γεωργοί της Βόρειας Ευρώπης ήταν πιθανώς μετανάστες από τη Μεσόγειο, καθώς παρουσίαζαν γενετικές ομοιότητες με τους σημερινούς πληθυσμούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Από προηγούμενες αρχαιολογικές μελέτες είναι πλέον γνωστό ότι η γεωργία εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Πριν από 6.000 χρόνια, είχε πλέον εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Οι ανθρωπολόγοι, όμως, συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς μπορεί να συνέβη αυτό. Ήταν άραγε οι ίδιοι οι γεωργοί που μετανάστευαν προς το βορρά, ή μήπως η ιδέα της γεωργία διαδόθηκε από πολιτισμό σε πολιτισμό;
Η τελευταία μελέτη, που δείχνει να ενισχύει την υπόθεση της μετανάστευσης, βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες γενετικές έρευνες (όπως
αυτή το 2009), οι οποίες όμως εξέταζαν ένα πολύ μικρό κομμάτι του γονιδιώματος, και συγκεκριμένα το χρωμόσωμα Υ ή το λεγόμενο μιτοχονδριακό DNA.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγαλύτερο τμήμα του γονιδιώματος, με συνολικό μήκος 250.000 ζεύγη βάσεων, από τα περίπου τρία δισ. ζεύγη βάσεων στο σύνολο του ανθρώπινου DNA.
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στη Σουηδία συνέκρινε τέσσερις σκελετούς που χρονολογούνται στα 5.000 χρόνια: τρεις τροφοσυλλέκτες που είχαν ταφεί στο νησί Γκότλαντ νότια της Στοκχόλμης και μια γυναίκα γεωργό που ζούσε την ίδια εποχή στην ηπειρωτική Σουηδία, σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων. Οι διατροφικές συνήθειες των νεολιθικών αυτών ανθρώπων ήταν γνωστές από τα ευρήματα στους τάφους τους.
Η ανάλυση έδειξε ότι η προϊστορική αγρότισσα παρουσίαζε εκτεταμένες γενετικές διαφορές από τους τροφοσυλλέκτες της εποχής της, αλλά εμφάνιζε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τους σημερινούς κατοίκους της νότιας Μεσογείου, και συγκεκριμένα τους κατοίκους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σαρδηνίας.
Αντίθετα, οι τρεις τροφοσυλλέκτες της μελέτης έμοιαζαν γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους της Σκανδιναβίας.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα
στο Science, οι διαφορές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένδειξη ότι η αγρότισσα του Γκότλαντ ήταν απόγονος μεταναστών από τη Μεσόγειο. «Αν η γεωργία είχε εξαπλωθεί αποκλειστικά ως πολιτισμική διαδικασία, δεν θα περιμέναμε να βρούμε έναν αγρότη του βορρά με τόσο μεγάλη γενετική συγγένεια με τους νότιους πληθυσμούς» σχολιάζει ο εξελικτικός βιολόγος Πόντους Σκόκγκλουντ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς του είναι σαφή, δεν μπορούν όμως να θεωρηθούν απολύτως βέβαια χωρίς την εξέταση περισσότερων νεολιθικών τροφοσυλλεκτών και γεωργών.

Ανάλογες γενετικές μελέτες στο μέλλον θα μπορούσαν να δείξουν όχι μόνο ποια ήταν η προέλευση της γεωργίας στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και να αποκαλύψουν τις γενετικές διαφορές ανάμεσα στους τροφοσυλλέκτες και τους αγρότες.

Πηγή: Associated Press

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ο γιός της καλόγριας

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 23-04-2011 08:43:08 am | Αναδημοσίευση 23-04-2013 | από nskarmoutsos


Ο Καραϊσκάκης είναι η πιο καταπληκτική, ίσως και η πιο δραματική μορφή από τους αγωνιστές του `21 Περίφημος κλέφτης του Κατσαντώνη, αρματολός των Αγράφων, στρατάρχης της Ρούμελης, αρχιστράτηγος της Ελλάδας και προπαντός γνήσιος λαϊκός ηγέτης.
Γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας από "καλογριά" του κοντινού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου, τη Ζωή Ντιμισκή.
Η μάνα του κατάγονταν από το χωριό Σκουλικαριά της Άρτας, παντρεύτηκε κάποιον Γιαννάκη Μαυροματιανό και πολύ νωρίς έμεινε χήρα. Λέγεται πως ο πατέρας του ήταν ο αρματολός του βάλτου Δημήτρης Ίσκος ή Καραϊσκος. Μέχρι το θάνατό του ο Καραϊσκάκης ήταν γνωστός με το όνομα "Ο γιος της Καλογριάς".
Ο Καραϊσκάκης πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια κοντά στην οικογένεια ενός σαρακατσάνου τσέλιγκα γιατί μόλις έγινε οκτώ χρονών πέθανε η μάνα του κι έτσι μεγάλωσε ανάμεσα στους ξένους τρώγοντας "ξύλο και μπομπότα", πότε στο Μαυρομμάτι και πότε στη Γράλιστα και Λεοντίτο.
Από μικρός κατατάχτηκε στα αρματολίτικα σώματα των Αγράφων, όπου ξεχώρισε για την παλικαριά και την εξυπνάδα του. Διετέλεσε πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη και ήταν ένας από τους τρεις που πυροβόλησαν και σκότωσαν το Βεληγκέκα. Αναμείχθηκε στους πολέμους του Αλή Πασά των Ιωαννίνων άλλοτε ως σύμμαχος και άλλοτε ως αντίπαλος. Αντιπροσώπευσε τα Άγραφα σε σύσκεψη μυημένων στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 1821. Δεν πήρε μέρος στα πρώτα χρόνια της επανάστασης γιατί η Διοίκηση και κυρίως ο Μαυροκορδάτος τον υποψιάζονταν πως ήταν σε συνεννόηση με τους Τούρκους. Η διαμάχη εξάλλου ανάμεσα στους προύχοντες και τους οπλαρχηγούς οδήγησε και τα δυο μέρη πολλές φορές σε ακρότητες. Στη συνέχεια έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, η δε γενναιότητά του καθώς και τα χωρατά του έμειναν στην ιστορία.

Μετά την πτώση του Μεσολογγίου (1826 μ.Χ.) έγινε Αρχιστράτηγος της Στερεάς κι άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του Κιουταχή που τον νίκησε στην Αράχωβα, στο Δίστομο, στη Δόμβραινα και αλλού, εφαρμόζοντας με επιτυχία τον ανταρτοπόλεμο και καταστρέφοντας τις εφοδιοπομπές του εχθρού. Ιδιαίτερα η νίκη στην Αράχωβα το Νοέμβριο του 1826 είχε τεράστια απήχηση και πολύ μεγάλη σημασία για την επανάσταση που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδειχνε ότι σχεδόν είχε σβήσει.
Στη συνέχεια όμως η Κυβέρνηση έκαμε το λάθος να αναθέσει την Αρχιστρατηγία του Αγώνα στον Άγγλο Τσόρτς, που δεν γνώριζε καλά τα πράγματα στην Ελλάδα. Επεδίωκε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη στην Αθήνα, ενώ ο Καραϊσκάκης ζητούσε αποκλεισμό των Τούρκων από στεριά και θάλασσα για να αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Οι ισχυρές επαναστατικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή με αρχηγό τον ΚαραΙσκάκη περίμεναν εντολές για να κινηθούν ανάλογα.
Στις 22 Απριλίου 1827 έγινε μια μικροσυμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην περιοχή του σημερινού Νέου Φαλήρου και ο Καραϊσκάκης που ήταν άρρωστος άσχημα, βγήκε από τη σκηνή του να την σταματήσει, γιατί ήταν απρογραμμάτιστη. Μια σφαίρα όμως που κανείς δεν έμαθε ποτέ από που προερχόταν, τον χτύπησε θανάσιμα και πέθανε την επόμενη 23 Απριλίου ημέρα της ονομαστικής του γιορτής. Ο θάνατος του "Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης", όπως χαρακτήρισε τον Καραϊσκάκη ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, είχε συγκλονιστική απήχηση και βύθισε στο πένθος όλους τους Έλληνες. Ιδιαίτερα το στράτευμα, δίχως τον αρχηγό του αλλά και χωρίς ηθικό, αναγκασμένο να υπακούει στον Άγγλο ναύαρχο Κόχραν μια μέρα αργότερα έπαθε πανωλεθρία στο Φάληρο και ολοκληρώθηκε έτσι η συμφορά μετά το χαμό του
Καραϊσκάκη.

Κουνούπια: οι μεγάλοι κατακτητές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-10-2013 01:49:29 pm | από nskarmoutsos

Κουίζ: Ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι κατακτητές τής Γηραιάς Ηπείρου; Αννίβας; Τζένγκις Χαν; Σουλτάνος Σουλεϊμάν;

Αμ δε, ό,τι και να λένε τα βιβλία της Ιστορίας... «παιχνίδι» έκαναν άλλοι κατακτητές. Και μάλιστα δεν πρόκειται για ανθρώπους, ούτε για κλασικούς εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, τύπου ασιατικών τίγρεων, αυστραλέζικων κανγκουρό ή καμηλοπαρδάλεων από τις σαβάνες. Οι μεγαλύτεροι κατακτητές της Γηραιάς Ηπείρου είναι τα... έντομα!

Η Ευρώπη έχει δει να εισβάλλουν στο χώρο της περισσότερα από 11.000 ξένα είδη κι απ' αυτά τουλάχιστον το 15% είναι επιβλαβή και επιζήμια. Ομως την πρώτη θέση ανάμεσα στα χωροκατακτητικά είδη καταλαμβάνουν τα έντομα. Για την ακρίβεια, από τα 1.522 εγκατεστημένα είδη, τα 1.306, το 86%, είναι έντομα!

Η εξάπλωση

Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, μέσω του εμπορίου και των ταξιδιών, έχει διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών (non-native species) σ' ολόκληρη τη Γη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους, ξένους βιοτόπους μπορούν να καταπνίξουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species), εξηγεί ο δρ Αντώνης Μιχαηλάκης, ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και των ταξιδιών διευκόλυνε την κατάσταση, αλλά σε συνδυασμό με την αλλαγή κλίματος (πιο θερμού) δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση κι ανάπτυξή τους σε νέες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχουμε επανεμφάνιση ασθενειών και στη χώρα μας, που θεωρητικά είχαν εκλείψει.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση δαπανά τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τον έλεγχο των χωροκατακτητικών ειδών και των καταστροφών που αυτά προκαλούν.

Χωροκατακτητικά είδη

Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα χωροκατακτητικά είδη (invasive mosquito species-IMS) που βρήκαν φως και μπήκαν. Το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί άμεσα, ίσα ίσα, οι επιστήμονες προβλέπουν επιδείνωση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό συνεπάγεται νέους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Ευρώπη μπήκαν στο λεξιλόγιο «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως δάγκειος πυρετός, πυρετός του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, μέχρι και τσικουγκούνια, που δημιούργησε προβλήματα κυρίως στη γειτονική Ιταλία.

**

Εν αρχή ην ο κώνωψ

Αρχαιοελληνιστί, ο κώνωψ είναι έντομο με δύο πτέρυγες. Το θηλυκό διαχωρίζεται από το αρσενικό λόγω της μακριάς προβοσκίδας του, που του δίνει τη δυνατότητα να μυζεί αίμα, ενώ ουκ ολίγα είδη κουνουπιών είναι φορείς σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο. Αντίστοιχα, το ερευνητικό πρόγραμμα CONOPS, που πήρε τ' όνομά του από την αρχαιοελληνική λέξη, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του LIFE+ 2012 «Περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση».

Στο πνεύμα των παραπάνω θεμάτων το LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των κουνουπιών. Για την ακρίβεια, στοχεύει να ελέγξει την εξάπλωση και εγκατάσταση των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε όλη την Ευρώπη και αφ' ετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα δεδομένα που σχετίζονται με τη διασπορά, την εποχική διακύμανση και τη δυνατότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα εγκεκριμένα βιοκτόνα των χωροκατακτητικών κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισής τους. Γι' αυτό θα χρησιμοποιηθούν και ειδικές υποδομές υψηλής βιοασφάλειας, που κατασκευάστηκαν στο ΜΦΙ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΒΡΙ Plant-Heal (FP7-REGPOT).

Η συνάντηση

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου CONOPS πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των 10 εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (6 από την Ελλάδα, 4 από Ιταλία). Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι εταίροι παρουσίασαν συνοπτικά το έργο και τις δράσεις του οργανισμού που εκπροσωπούν, όπως επίσης το ρόλο τους στο έργο του CONOPS. Από το συντονιστή τού προγράμματος αναφέρθηκαν οι στόχοι, τ' αντικείμενα, οι δράσεις, καθώς και τα παραδοτέα του έργου, τα οποία στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των εταίρων. Επίσης, θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση του προγράμματος, τις διαδικασίες λειτουργίας του έργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενεργειών και τις ενέργειες διάχυσης της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων του έργου.

Καθώς η ορθολογική διαχείριση των αρθροπόδων είναι κεφαλαιώδους υγειονομικής σημασίας, διότι προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και σπατάλη δημόσιου χρήματος, τ' αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να βοηθήσουν στο σχεδιασμό των έργων, που στόχο έχουν την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδουν τα χωροκατακτητικά κουνούπια. Στην Ελλάδα λ.χ. η έρευνα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, διότι έχει εισέλθει το ασιατικό κουνούπι τίγρης, ενώ εξίσου ίσως και περισσότερο επικίνδυνα για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού είναι τα κουνούπια aedes aegypti, τα οποία ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν μας έχουν προτιμήσει ως χώρα.

Ποιοι συμμετέχουν

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο δρ Αντώνης Μιχαηλάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και συμμετέχουν ινστιτούτα, ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αναλυτικότερα, από την Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού - Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, οι εταιρείες ΟΝΕΧ Ελληνικές Υπηρεσίες Provision Private Company-Security Systems και TERRA NOVA Περιβαλλοντική Μηχανική Συμβουλευτική Ltd. Από την Ιταλία συμμετέχουν η Τοπική Μονάδα Υγείας από την Τσεζένα, η Τοπική Μονάδα Υγείας από τη Ραβένα, το Κέντρο Γεωργικών Καλλιεργειών και Περιβάλλοντος «G.NICOLI» SRL και το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια.

Πηγή: enet.gr

Από που βγήκε η φράση: Άρτζι Μπούρτζι και λουλάς

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 22-04-2015 11:55:32 am | από nskarmoutsos

Τι σημαίνει η έκφραση "Άρτζι, Μπούρτζι και λουλάς" που την χρησιμοποιούμε με την έννοια του άλλα αντί άλλων, απόλυτου πανικού και ανοργανωσιάς ; Ως συνήθως ξεχάστηκε στο διάβα του χρόνου η κυριολεκτική έννοια της φράσης και μαζί η προέλευση και η ανάγκη που την έκανε να χρησιμοποιηθεί.

Ο καθηγ. Μπαμπινιώτη, πιστεύει ότι προέρχεται από το μεσαιωνικό ουσιαστικό αρτσιβούριον, κι’ αυτό από το αρμενικό arats-havoth, μαντατοφόρος, αγγελιαφόρος. Λέει πως αναφέρεται στην πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Αρμένιοι ακολουθούσαν μια αυστηρή νηστεία. Όμως οι Βυζαντινοί, ως ορθόδοξοι, αντιμετώπιζαν με εχθρότητα αυτή την Αρμένικη ( Γρηγοριανή/ αιρετική ) αίρεση των Αρτζιβουρίων.

Η λέξη κατέληξε να είναι συνώνυμη με την αταξία και την πλήρη ακαταστασία, γιατί οι Βυζαντινοί προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την καθιέρωση αυτής της νηστείας, το έκαναν με πολλούς και συχνά παράλογους τρόπους με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση. !!! Αργότερα λέει ο καθηγ. στο αρτζιμπούρτζι προστέθηκε η λέξη λουλάς για να ενταθεί εκφραστικά η σύγχυση !!!
Γιατί όμως διαλέχτηκε ο λουλάς και όχι κάποια άλλη λέξη π.χ τέντζερης ; Πως ο αγγελιαφόρος arats-havoth συνδέθηκε με το Τριώδιο, έγινε αρτζιμπούρτζι και απέκτησε το νόημα της ακαταστασίας ; Άγνωστο !!!

Μια άλλη εκδοχή, θέλει το arquebus ή harkbus ή hackbut (ολλανδικό haakbus), να έγινε στα ελληνικά "αρκεβούζιο", δηλ. "όπλο με γάντζο". Πυροβόλο που χρησιμοποιήθηκε από τον 15ο ως τον 17ο αιώνα. Ο γάντζος του, ήταν ένα απαραίτητο σιδερένιο δίχαλο σχήματος Υ, στο οποίο ακουμπούσε το όπλο αρκεβούζιο για να σκοπεύσει σταθερά. Μήπως ο γάντζος λεγόταν και "λουλάς" από το οθωμανικό lüle / σωλήνας ; ( απ’ όπου και ο σωλήνας/ λουλάς του ναργιλέ ).

Μήπως οι κακοπληρωμένοι μισθοφόροι , όταν έφευγαν από το στράτευμα έπαιρναν μαζί τους τα αρκεβούζια και λουλάδες ( οπλισμό τους ) και έτσι δημιουργείτο οχλαγωγία, ανταρσία και λέγανε: « αρκεβούζια και λουλάδες/ αρτζι μπούρτζι και λουλάς » τα πήραμε και φύγαμε ;

Επίσης, όταν ο Καποδίστριας είπε στους οπλαρχηγούς, που του ζητούσαν χρήματα ότι τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια, αυτοί ενοχλημένοι είπαν πως: «Αν δεν μας δώσεις τα δέοντα , θα πάρουμε τα αρκεβούζια μας και το λουλά μας, θα τα στήσουμε στο πέρασμα του Ναυπλίου και οποίος πλούσιους θα περνά , θα τον ληστεύουμε και θα δημιουργήσουμε φασαρίες. 

Τέλος άλλη ετυμολογία/ παρετυμολογία θέλει κάποιο Πασά ( τον Αλή ; ) , καθισμένο στο Παλαμήδι , έχοντας εμπρός του το Μπούρτζι και δεξιά του το Άργος ( Άρτζι ), πίνοντας ραχατλίδικα ναργιλέ, να είπε: «Άρτζι, Μπούρτζι και λουλάς» (Άρτζι = Άργος, Μπούρτζι = το γνωστό και λουλάς = ναργιλές). Δηλώνοντας έτσι χαλαρότητα και ξεγνοιασιά. Το θεωρώ εντελώς απίθανο απ’ όλες τις απόψεις.
Με λίγα λόγια : άρτζι μπούρτζι και λουλάς είναι οι ετυμολογήσεις της έκφρασης και καμία δεν με ικανοποιεί. Το πρόβλημα της ερμηνείας παραμένει ανοιχτό κατ’ εμέ.
Κουλουβάχατα/ Kull Wahed / في كل واحدة : Αραβικής προέλευσης που σημαίνει: όλα σε ένα. Ο πρώτος που φαίνεται να την χρησιμοποίησε στα νεοελληνικά ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Φαλέζ, γιός του Γιάννη/ Γενναίου Κολοκοτρώνη και της Φωτεινής Τζαβέλα, εγγονός του Γέρου του Μοριά, βγάζοντας περί το 1882 το πολιτικό του φυλλάδιο «Ἡ Κουλουβάχατα ἤ αἱ φύρδην μίγδην σημεριναί ἰδέαι».

Απ’ ότι φαίνεται, η ελληνοποιημένη νοηματική που θέλησε να δώσει ο Θ.Κολοκοτρώνης ( ψευδ.Φαλέζ/ falez που σημαίνει γκρεμός και προφανώς αυτός που γκρεμίζει , ανατρέπει, μιας και ο εγγονός του Γέρου ήταν πλήρως ανατρεπτικός χαρακτήρας ) στη λέξη Kull Wahed / في كل واحدة/ κουλουβάχατα δεν είναι το : όλα σε ένα, αλλά του φύρδην , που παράγεται από το ρήμα φύρω και σημαίνει ανακατεύω, καθώς και του μίγδην που παράγεται από το ρήμα μείγνυμι, ανακατεύω. Οι λέξεις είναι συνώνυμες και όταν χρησιμοποιούνται μαζί σημαίνουν πολυανακάτεμα , χωρίς καμιά απολύτως τάξη , κουλουβάχατα δηλαδή.

Αχταρμάς/ aktarma στην κυριολεξία σημαίνει μεταφορά. Όταν όμως στα νέα ελληνικά χρησιμοποιείται και νοηματοδοτείται η λέξη, σημαίνει ανόμοιο ανακάτεμα και μπέρδεμα πραγμάτων.
Απ’ ότι φαίνεται , οι έλληνες ήμασταν διαχρονικά: « Άρτζι Μπούρτζι και λουλάς – Κουλουβάχατα και Αχταρμάς»

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις