1929, ιδρύεται η εφημερίδα «ΚΥΝΟΥΡΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ» στο Παράλιο Άστρος

Από το 21ο  φύλλο της δεκαπενθήμερης εφημερίδας «ΚΥΝΟΥΡΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ», του 1930, συμπεραίνεται το έτος ίδρυσης, που ήταν το 1929. Το τυπογραφείο και τα γραφεία της εφημερίδας ήταν στο κτίριο που σήμερα είναι το ψητοπωλείο «Νόστιμο», επί της οδού Ζαφειρόπουλου (πεζόδρομος) στο Παράλιο Άστρος.

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν ο Δημήτριος Π. Καλφαγιάννης, με καταγωγή από την Μελιγού.

Η αναφορά* του Νομάρχη Αρκαδίας, της 16ης Φεβρουαρίου του 1932, που βλέπετε εδώ, είναι κατατοπιστική1: «Εν Κυνουρία τέλος, και δη εν τω Παραλίω Άστρει εκδίδεται το «Κυνουριακόν Βήμα» λαϊκών φρονημάτων».

Από το προαναφερόμενο φύλλο σταχυολογούμε και παραθέτουμε κάποια δημοσιεύματα που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, το τόπο μας:

1.      Εκλογή αγροτικών συμβούλων ΠΑΡ. ΑΣΤΡΟΥΣ: Εμμ. Αρ. Κωνσταντίνου (θείος του Γιάννη Κωνσταντίνου)… συνέχεια

2.      Αποξήρανση της Λίμνης Ατσιγγάνου: Εγκαθίσταται, ο γνωστός στους παλιότερους, εργολάβος Δημ. Βασιλάκης. Σ.Σ: Η λίμνη του Ατσιγγάνου, η λεγόμενη και Στραβολίμνη, ήταν στην περιοχή των σημερινών κατασκηνώσεων του Δήμου Τρίπολης…συνέχεια

3.      Φιλοδασική ένωση, εκκύβευσις λαχνών. Σ.Σ: Η Φιλοδασική ένωση έπαιζε το ρόλο της σημερινής Δασικής υπηρεσίας…συνέχεια

4.      Συγχαρητήρια σε νεόνυμφους: Ο Πέτρος Νταούλης ήταν πατέρας του Μανώλη Νταούλη…συνέχεια

*Από το σχετικό έγγραφο προκύπτει η παρακολούθηση, η ποδηγέτηση του Τύπου και εν γένει των ΜΜΕ, που όπως φαίνεται ήταν και είναι «Εθνικόν σπορ».

1Πηγή: Μουσείο Μπενάκη