Καστρί Κυνουρίας

Γραφικό ορεινό χωριό του Πάρνωνα σε πανέμορφο τοπίο, περιτριγυρισμένo από δάσος με άφθονα νερά, κρυμμένο μέσα στις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, σε υψόμετρο 950μ. Δικαίως το Καστρί, τα γύρω χωριά (αποκαλούμενα "καστριτοχώρια") και η περιοχή τους χαρακτηρίζονται σαν το "Πήλιο της Αρκαδίας". Από όπου και να φθάσει κανείς στο χωριό (Τρίπολη ή Άστρος), η διαδρομή μέσα από τον Πάρνωνα είναι μαγευτική. Το χειμώνα το χωριό γεμίζει από χιόνια -και μερικές φορές αποκλείεται οδικά -προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.

Το Καστρί έχει περίπου 661 κατοίκους (απογραφή 1991) και σήμερα ανήκει στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το παλιό όνομά του ήταν Άγιος Νικόλαος και είναι το μεγαλύτερο χωριό ενός συμπλέγματος επτά χωριών (τα υπόλοιπα είναι: Μεσοράχη, Νέα Χώρα, Ωριά, Έλατος, Καράτουλας και Περδικόβρυση) που όλα μαζί έφεραν παλαιότερα το όνομα Καστρί, ή Καστριτοχώρια. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κύρια όμως με την παραγωγή κάστανου. Μεταπολεμικά ο πληθυσμός του χωριού έχει συρρικνωθεί από τη μετανάστευση. Πολλοί κάτοικοι έχουν μετοικήσει στην Τρίπολη, στο Άστρος και στην Αθήνα.

Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα καφενεία και τα μαγαζιά έχει πανοραμική θέα πρός τον Πάρνωνα. Βορειονατολικά και κοντά στο Καστρί, ξεκινά επιβλητικό φαράγγι, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου σκαρφαλωμένο σε απόκρυμνο βράχο.

Στην περιοχή έδρασε κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους ο καπετάν Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης ο οποίος μάλιστα εσκότωσε τον τοπικό αγά Λουμάνη που πίεζε με κάθε τρόπο τον ντόπιο πληθυσμό να τουρκέψει. Ο Ζαχαριάς μάλιστα ζήτησε μετά από αυτό αμοιβή για τα παλληκάρια του, και ενώ ο τοπικός προύχοντας Αθανάσιος Κοντάκης έσπευσε να καταβάλει το μισό ποσό, ένας άλλος, ο Κουτσόπαπας ειδοποίησε τους Τούρκους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μάχη της Μαλεβής μεταξύ του Ζαχαριά και των Τούρκων. Αργότερα ο Κουτσόπαπας έμελε να πληρώσει την προδοσία του όταν πιάστηκε από τον καπετάν Ζαχαριά.

Σε μικρή απόσταση (9 χιλ.) είναι ο Άγιος Πέτρος. Από το Καστρί μπορεί κανείς να ακολουθήσει μια όμορφη ορεινή διαδρομή που περνά από το χωριό Βούρβουρα και τις Καρυές και καταλήγει στο δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης. Μιά άλλη εναλλακτική διαδρομή είναι μέχρι το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.κοντά στο χωριό Περδικόβρυση.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από το Παράλιο Άστρος, απόσταση 46 χιλιόμετρα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη