Οι πρώτες αντιδράσεις των φετινών νικητών του Νόμπελ Ειρήνης

Η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε να στείλει φέτος ένα μήνυμα κατά του πολέμου και των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και κατά της κακοποίησης των γυναικών, γι αυτό και απέμεινε το Νόμπελ Ειρήνης στον Ντένις Μουκουέγκε και στην Γιαζίντι Νάντια Μουράντ.

Στο άκουσμα της είδησης, ο Κονγκολέζος γυναικολόγος αφιέρωσε το βραβείο του σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία, καθώς όπως ισχυρίστηκε: «Αυτή η βία που διαπράχθηκε στο σώμα τους δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, τη ΛΔ του Κονγκό, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Μουκουέγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Πανζί, στην ανατολική πόλη Μπουκάβου.

Από την άλλη, η 25χρονη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, δήλωσε ότι αισθάνεται «απίστευτη τιμή και ταπεινότητα» για τη βράβευσή της. «Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο», τόνισε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

Η Μουράντ και ο Κογκολέζος γιατρός Ντένις Μουκουέγκε μοιράστηκαν φέτος το βραβείο της Νορβηγικής Επιτροπής για τις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στη χρήση της σεξουαλικής βίας ως εργαλείου πολέμου.

Πηγή: topontiki.gr