Κακής ποιότητας διατροφή κάνουν οι καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν χειρότερη ποιότητα διατροφής από τους πρώην ή μη καπνιστές σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Yale και Fairfield μελέτησε στοιχεία για 5.293 ενήλικες Αμερικανούς και διαπίστωσε ότι οι καπνιστές κατανάλωναν περίπου 200 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού, από πρώην ή μη καπνιστές.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ έτρωγαν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 kcal/g και οι μη καθημερινοί καπνιστές 1,89 kcal/g. Επίσης οι πρώην καπνιστές κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,89 kcal/g) από αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, αλλά η διατροφική ενεργειακή πυκνότητα παρέμενε σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των ενεργών καπνιστών.

Οι πλούσια σε θερμίδες διατροφή των καπνιστών περιελάμβανε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερη βιταμίνη C, με αποτέλεσμα αυτή τα διατροφικά ελλείμματα να τους θέτουν σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Σύμφωνα με την Δρ Ζακλιν Βερναρελι που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα «οι καπνιστές έκαναν διατροφή με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα αλλά με μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, εν αντιθέσει με τους μη καπνιστές που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες».

Πηγή: in.gr