Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

27 Ιουνίου 1944 – 8 Ιουνίου 1945, (δεύτερο) ημερολόγιο Κυνουριάτη ομήρου σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 28-01-2014 06:43:12 pm | από nskarmoutsos

Κωνσταντίνος Χουτόπουλος

Τον Ιούνιο του 1944 οι δυνάμεις Κατοχής, οι Γερμανοί και οι «συνεταίροι» τους -Ταγματασφαλίτες-, έκαναν μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση στη Πελοπόννησο, καθώς έβλεπαν ότι οι μέρες τους ήταν μετρημένες (οι Γερμανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1944). Αντικειμενικός σκοπός τους ήταν οι αντάρτες, καθώς επίσης να «πιάσουν» έφηβους και ενήλικες άνδρες, για να τους χρησιμοποιήσουν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με αυτό τον τρόπο εκβίαζαν και τις οικογένειες τους να μη συμμετάσχουν στην Εθνική Αντίσταση, για να καλύψουν τα νώτα τους, κατά την υποχώρηση τους.

Ένας από το πλήθος των ομήρων ήταν και ο Κωνσταντίνος Χουτόπουλος, εκ Παραλίου Άστρους καταγόμενος, ο οποίος κατέγραψε τα βάσανα που τράβηξε, υπό μορφή ημερολογίου: Α) Από την στιγμή της αιχμαλωσίας του, στις 27 Ιουνίου 1944, στον κάμπο της περιοχής μας, Β) Τη διαδρομή προς το στρατόπεδο, καταναγκαστικής εργασίας, στο Krieglach της Αυστρίας: Παράλιο Άστρος – Ναύπλιο – Κόρινθος – Χαϊδάρι – Βουλγαρία – Σερβία – Ουγγαρία – Βιέννη – Γκρατς – Krieglach-, Γ) Τη «ζωή» του στρατοπέδου, Δ) Την απελευθέρωση του στις 8 Μαΐου 1945, από τα συμμαχικά στρατεύματα και Ε) Την Οδύσσεια της επανόδου στα πάτρια εδάφη έως την άφιξη του στην οικογενειακή εστία, στις 8 Ιουνίου 1945.

Το ημερολόγιο αλληλοσυμπληρώνεται με αντίστοιχο, δημοσιευμένο, του Κωνσταντίνου Κουτσογιάννη. Παρουσιάζει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προς το τέλος της αφήγησης, όπου παρουσιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα ενώ προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τα αποκαΐδια που άφησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το ημερολόγιο αρχίζει στις 27 Ιουνίου 1944:

«Στις 27-6-1944, ημέρα Τρίτη, μας έπιασαν οι Γερμανοί και οι Ταγματασφαλίτες στου Μπέλλου μαζί με άλλους, μου πήρανε και 2 γίδες…»

Και τελειώνει στις 8 Ιουνίου 1945:

«...με αυτοκίνητο φτάσαμε (στο Ναύπλιο) στις 6 το απόγευμα, μπήκαμε με τον Μήτσο Αγριόγιαννη στον «Άρπαγα*» στις 9 η ώρα, φτάσαμε στο Άστρος στις 11 και μισή.-»

Δείτε το πρωτότυπο ημερολόγιο:

Μέρος πρώτο

Μέρος δεύτερο

*Ο «Άρπαγας»  ήταν πλοιάριο, βλέπε εδώ, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ναύπλιο – Παράλιο Άστρος και τανάπαλιν, ήταν ιδιοκτησία των: 1. Δημητρίου Νέστορα, 2. Κλέαρχου Ελευθερίου και 3. Ιωάννη Κρούσκου (προσωνύμιο).