1823, η «χωσιά» στον Κολοκοτρώνη

Από την παρακάτω επιστολή, του Αθανάσιου Γρηγοριάδη προς τον Ιωάννη Κωλέττη, επιβεβαιώνεται η συνεχής! προσπάθεια εξόντωσης του Γέρου του Μοριά, από τους πολιτικούς του αντίπαλους, κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821.

Ο Γρηγοριάδης υπήρξε τσιράκι και πειθήνιο όργανο των ραδιουργιών του Κωλέττη, μέσα από την επιστολή του ξεπηδάνε όλες οι παθογένειες της Ελληνικής φυλής, αφού παραδέχεται ότι, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εξολοθρεύσει με χωσιά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια της εν Άστρει Β. Εθνοσυνέλευσης το 1823.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1825, και η συνοπτική περίληψη της έχει ως εξής:

«Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης ενημερώνει τον Ιωάννη Κωλέττη ότι, λόγω της προσπάθειας του να εξολοθρευτεί ο Κολοκοτρώνης κατά την διάρκεια της εν Άστρει Β. Εθνοσυνέλευσης (1823), οι συμπατριώτες του τον κατέστρεψαν οικονομικά, αρπάζοντας την περιουσία του και επιδιώκοντας την φυσική του εξόντωση και τον διαβεβαιώνει ότι, ο συμβιβασμός του με τους  αντιπάλους του, που ιδιοποιήθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία, είναι φαινομενικός.» 

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρωτότυπο της επιστολής.

Υ.Γ: Γι αυτήν την «υπηρεσία» ο Γρηγοριάδης τιμήθηκε!! από το Ελληνικό Κράτος: Στα χρόνια του Καποδίστρια διορίστηκε διοικητής της Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου. Επί Όθωνα διετέλεσε πληρεξούσιος το 1843, γερουσιαστής το 1844, αντιπρόεδρος της Γερουσίας το 1852, και με την μεταπολίτευση πληρεξούσιος το 1862. Αργότερα έγινε και βουλευτής. Τιμήθηκε με το αργυρό παράσημο του αγώνα, το χρυσό παράσημο του Σωτήρος, με τον σταυρό των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.

Πηγή: Ακαδημία Αθηνών