Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Από τους «πρωτοπόρους» η περιφέρεια Πελοποννήσου στη μη δημοσίευση ισολογισμών των Καλλικρατικών Δήμων για το 2015

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 28-06-2017 09:37:09 am | από nskarmoutsos

Οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής και Πελοποννήσου φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών με τους περισσότερους δήμους που δεν έχουν δημοσιεύσει εγκεκριμένους ισολογισμούς για το 2015, ενώ συνολικά το ποσοστό των δήμων που δεν είχαν αναρτήσει την έγκριση των λογιστικών τους καταστάσεων για τη χρήση του 2015 ανέρχεται στο 42% του συνόλου. Πρόκειται για 137 καλλικρατικούς δήμους σε σύνολο 325, που συγκεντρώνουν το 31% του πληθυσμού της χώρας, ενώ 18 δήμοι (ποσοστό 5,5%) δεν έχουν εγκεκριμένες λογιστικές καταστάσεις ούτε καν για την πρώτη διαχειριστική χρήση του 2011, οπότε και επιβλήθηκε η σχετική υποχρέωση. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών Δήμων», που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση και μέσω της οποίας επιχειρείται να διερευνηθεί κατά πόσον οι δήμοι, όπως αυτοί προέκυψαν από τη νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη», προσαρμόστηκαν στην υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων με βάση σύγχρονη μεθοδολογία, δηλαδή τη λογιστική βάση του δεδουλευμένου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ Τάκη Αθανασόπουλο, στόχος παρόμοιων πρωτοβουλιών είναι να αξιολογηθούν με επιστημονικό τρόπο οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από την πορεία μεταρρυθμίσεων και να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από την κρίση. Η λογιστική του δεδουλευμένου έγινε υποχρεωτική για όλους τους καλλικρατικούς δήμους, όπως προέκυψαν από τον νόμο του 2010, αλλά όπως καταγράφεται στη σχετική μελέτη, το ποσοστό των δήμων χωρίς εγκεκριμένους προϋπολογισμούς έχει εκτιναχθεί από το 6% το 2011, στο 14% το 2013 και στο 42% το 2015. Στις πρώτες θέσεις είναι οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (71%), Νοτίου Αιγαίου (68%), Αττικής (53%), Πελοποννήσου (52%) και Βορείου Αιγαίου (44%), ενώ το 92% των δήμων με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων κατοίκων δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο ισολογισμό για το 2015. Η μεθοδολογία του δεδουλευμένου, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επιτρέπει «την αναγνώριση και καταγραφή των δαπανών όταν καθίστανται δεδουλευμένα και των εσόδων όταν κερδίζονται και όχι όταν γίνεται η πληρωμή ή η είσπραξή τους αντίστοιχα».

Στη μελέτη καταγράφεται, πάντως, η βελτίωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία των δήμων την πενταετία 2011-2015, τουλάχιστον για όσους δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις, παρά τη σημαντική πτώση των τακτικών επιχορηγήσεων κατά 25% σωρευτικά μεταξύ 2011 και 2015. Οπως συμπεραίνει το ΙΟΒΕ η οικονομική κατάσταση των δήμων που δημοσιεύουν με συνέπεια ισολογισμούς και καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική. Τα έσοδα έχουν μειωθεί, ωστόσο δεν παρατηρείται όξυνση ελλειμμάτων και συσσώρευση υποχρεώσεων, καθώς αντίστοιχη υποχώρηση καταγράφεται και στις δαπάνες των δήμων. Εντούτοις, μόνον 1 στους 10 δήμους κατάφερε να έχει λειτουργικά έσοδα υψηλότερα από τα λειτουργικά του έξοδα. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της δημοσίευσης προτείνεται η αυστηροποίηση των ποινών, η παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας σύνταξης και έγκρισης των λογιστικών καταστάσεων στους μικρούς δήμους της χώρας και η υποχρεωτική ανάρτηση των λογιστικών καταστάσεων στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες των δήμων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ανοιχτό Θέατρο Παραλίου Άστρους: Συναυλία Δημοτικής Χορωδίας Βόρειας Κυνουρίας, Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Κατηγορία Πολιτισμός | Αναρτήθηκε 22-06-2017 09:35:14 pm | από nskarmoutsos

Το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00, στο θέατρο της Τοπικής Κοινότητας Παραλίου Άστρους, η Δημοτική Χορωδία Βόρειας Κυνουρίας θα μας χαρίσει μια ευχάριστη μουσική βραδιά παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο.

Διεύθυνση Δημοτικής Χορωδίας: Σταύρος Κουτίβας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περνάμε απ' τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων, στον 21ο αιώνα της ανακύκλωσης;;

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 22-06-2017 11:17:14 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου)

«Περνάμε από τον μεσαίωνα της ταφής και των προστίμων στον εικοστό πρώτο αιώνα της ανακύκλωσης, της πράσινης οικονομίας, των μηδενικών αποβλήτων, της οικονομίας χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια του πέμπτου διεθνούς συνεδρίου για τη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση το προσεχές διάστημα.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φάμελλος, σήμερα το 80% των απορριμμάτων της χώρας θάβεται, ενώ «η Ελλάδα ζει στον μεσαίωνα των προστίμων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, η χώρα έχει τιμωρηθεί με 80εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των ανεξέλεγκτων χωματερών, ενώ δέκα εκατομμύρια έχει χρεωθεί καθώς δεν υφίσταται καμία εγκατάσταση επικίνδυνων αποβλήτων. Για «τεράστιο πεδίο εργασίας, για την διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία πέντε εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ήδη προσφάτως έχουν διασφαλιστεί περί τα 150 εκατομμύρια για τα έργα της Αττικής, 50-70 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα επεξεργασίας της υπόλοιπης Ελλάδας και άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για την επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων. Όπως είπε, στόχος είναι «αντί να πληρώνουμε πρόστιμα, να χρηματοδοτούμε καλές επιδόσεις», προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Επιπλέον στόχος είναι «να μην υπάρχει εισφοροδιαφυγή», καθώς αυτή σήμερα φθάνει το 40%, έτσι ώστε «να πιάνουν τόπο οι πόροι των πολιτών», όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «να μετράμε τη διαλογή στους δήμους και να συναρτώνται τα τέλη στη βάση του «pay as you throw». «Δεν μπορεί ο πολίτης που ανακυκλώνει, να μην εισπράττει και οικονομικά και περιβαλλοντικά από την ανακύκλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρύτανης του ΕΜΠ επεσήμανε ότι «οι περισσότερες σχολές του ΕΜΠ δίνουν έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο». Όπως είπε, «η ανεύρεση οικονομικότερων και αποδοτικότερων λύσεων αποτελεί βασική ανάγκη», προσθέτοντας ότι «η κυκλική οικονομία όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και νέες θέσεις εργασίας».
Σημειώνεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση είναι κατά προτεραιότητα η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, αλλά και η θέσπιση στόχων προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, από την οποία θα προκύψουν σαφή περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Επιπλέον, στοχεύει στη διασφάλιση ότι πολύτιμα υλικά ανακτώνται μέσω της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα αξιοποιήσιμα υλικά που περιέχονται στα απόβλητα θα διοχετεύονται ξανά στην οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία. Ακόμα στόχο αποτελεί η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων όλων των φορέων που εμπλέκονται στον κύκλο ζωής των αποβλήτων συσκευασιών και άλλων προϊόντων, στην εφαρμογή της αρχής της διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών.
Τέλος, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών συμμετοχής της κοινωνικής οικονομίας και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αποβλήτων, με στόχους κοινωνική συμμετοχή, κοινωνικό έλεγχο και επίτευξη κοινωνικών συναινέσεων.

Πηγή: real.gr

14.000 προσλήψεις ανέργων σε δήμους

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-06-2017 09:51:04 am | από nskarmoutsos

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 17 δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας για 3.500 άτομα, όπως ανακοίνωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη.

Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Προκειμένου δε να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως συμβουλευτική, κατάρτιση κ.λπ. Οι ωφελούμενοι θα εργάζονται στη θέση απασχόλησης για την οποία έχουν επιλεγεί και μία ημέρα της εβδομάδας θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών και εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ. Να σημειωθεί ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμΕΑ, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Β’ πρόγραμμα

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ανοίξει το πρόγραμμα 10.500 θέσεων κοινωφελούς εργασίας με επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55 ετών και άνω. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και υπηρεσίες άλλων δημόσιων φορέων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη 10.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία. Η απασχόληση των 10.500 ατόμων θα γίνει με οκτάμηνες κα δωδεκάμηνες συμβάσεις, με μισθό μέχρι 600 ευρώ και θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμα θα εντάσσονται άνεργοι που βρίσκονται στο μητρώα του Οργανισμού τουλάχιστον επί δώδεκα (12) μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής. Επίσης, ανάμεσα στις προϋποθέσεις θα είναι να εξακολουθούν να είναι άνεργοι κατά την προκήρυξη του προγράμματος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

«Λαϊκή Συσπείρωση»: ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-06-2017 09:50:55 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Μετά  τη  διακοπή  της  συνεδρίασης  του  ΠεΣυΠ  την προηγούμενη Τετάρτη 14-6-2017, γιατί δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των 14 Περιφερειακών Συμβούλων για να ψηφίσουν την ιδιωτικοποίηση των νερών του Ανάβαλου, νέος εκφυλισμός στη σημερινή συνεδρίαση.

Αφού η πλειοψηφία δυο ώρες πελαγοδρομούσε μεταξύ νέας αναβολής και απόσυρσης του θέματος, τελικά όταν έπιασαν τον μαγικό αριθμό 14 (είχαν προστρέξει μετά από τηλεφώνημα οι γνωστοί Αρκάδες Περιφερειακοί Σύμβουλοι) αποφάσισαν να εγκρίνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει εργοστάσιο αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ για τα νερά του Ανάβαλου.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού τελειώνει την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, έργο ΣΔΙΤ που προετοίμασε με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ολοκληρώνει με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βιάζεται να ιδιωτικοποιήσει και τα νερά του Ανάβαλου με την ίδια μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Καλούμε τα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αργολίδας να διεκδικήσουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στους ιδιώτες για μελέτες και για το εργοστάσιο με ΣΔΙΤ, να διατεθούν για:

-      Να υλοποιηθούν οι μελέτες πολλών χρόνων για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους Μύλους.

-      Να απομακρυνθεί το νεκροταφείο των Μύλων που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πηγή.

-      Να γίνει περίφραξη και υδρομάστευση της πηγής.

-      Να γίνουν τα αναγκαία δίκτυα ώστε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αργολικού κάμπου που σήμερα αρδεύονται με νερό που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης, να αρδεύονται από τον Ανάβαλο.

-      Να παρθούν σοβαρά μέτρα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με καλή αξιοποίηση των νερών του Κεφαλαρίου.

-      Να επεκταθούν τα δίκτυα άρδευσης από τον Ανάβαλο σε περιοχές όπως τα Φίχτια, οι Μυκήνες κλπ.

«Μια θάλασσα πλατιά»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-06-2017 09:18:06 pm | από nskarmoutsos

Παράλιο Άστρος: Σε «ποτάμι» μεταβάλλεται όταν βρέχει η οδός Μυκηνών, η οποία είναι κάθετος στην οδό Άργους -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.427970&lon=22.761934&z=18&m=b- στον Ατσίγγανο.

Και όπως λέει η Κα Efi Chatziplatsi:

«Μια κακή μέρα...για την οδό Μυκηνών !!
Περιμένοντας εδώ και καιρό, παρ’ όλες τις αιτήσεις μας στον Δήμο ....την ασφαλτόστρωση της οδού και την διευθέτηση των όμβριων. Έως τότε, πως βγαίνουμε από το σπίτι μας όταν βρέχει ??»

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212753411766233&set=o.1112710715421018&type=3&theater

(Φωτ. 18-6-2017)

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-06-2017 09:26:46 am | από nskarmoutsos

Με την πρώτη βροχή το Δημοτικό Παρκινγκ, στη συμβολή των οδών Δουζένη και Σπετσών στο Παράλιο Άστρος -εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.415652&lon=22.763919&z=19&m=b-, μετατρέπεται σε λίμνη Μουστού!!

(Φωτ. 18-6-2017, 09.15) 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα νερά του Ανάβαλου

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 15-06-2017 10:53:51 am | από nskarmoutsos

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για την ΜΠΕ για τα νερά του Ανάβαλου

Τρίπολη 14 – 6 – 2017

Προβλέπει σημεία και τέρατα.

1ον Εξαιρεί τα νερά της Λέρνης που είναι φυσικό και καλής ποιότητας νερό και για ύδρευση και το αντικαθιστά με νερό από το εργοστάσιο αφαλάτωσης που θα φτιαχτεί στον Ανάβαλο με ΣΔΙΤ.

2ον Χωρίς καμιά μελέτη για τις επιπτώσεις στον Αργολικό κόλπο, που είναι ένας κλειστός κόλπος, προβλέπονται εργοστάσια αφαλάτωσης και στον Ανάβαλο και στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας. Τεράστιες ποσότητες άλμης θα χύνονται στη θάλασσα από τα εργοστάσια αφαλάτωσης, που σίγουρα θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στη ζωή στον Αργολικό κόλπο.

3ον Δεν αναφέρεται τίποτα για άρδευση και ύδρευση της Ερμιονίδας από τα νερά του Ανάβαλου, που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Φαίνεται ότι και στον τομέα της παράδοσης στο κεφάλαιο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου πρωτοπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Τατούλης. Αφού ολοκληρώνεται το έγκλημα παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, με τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το τελείωμα της βρώμικης δουλειάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων, επιλογή που θα έχει βαριές συνέπειες στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και στο περιβάλλον στην Πελοπόννησο. Αφού ολοκληρώνετε αυτή τη δουλειά, τρέχετε το έγκλημα παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που είναι έγκλημα στη νιοστή.

Οι αντιλαϊκές σας επιδιώξεις φάνηκαν με το που αναλάβατε τα ηνία της Πελοποννήσου το 2011, που φέρατε στο ΠεΣυ το μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια. Ένα μνημόνιο που ποτέ δεν δώσατε στα μέλη του ΠεΣυ, που υποκλέψατε την ψήφο του ΠεΣυ για να ικανοποιήσετε τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, που νιάζονται να βάλουν στο χέρι τα νερά της Πελοποννήσου. Προχωρήσατε αμέσως μετά στη στημένη μελέτη για το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου που σήμερα συζητάμε. Επίσης το 2013 διαθέσατε 25.000 ευρώ σε ειδικό Συμβούλιο για την υποβολή φακέλου στην Ειδική Υπηρεσία ΣΔΙΤ, που απ’ ότι φαίνεται είναι για το ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου για ύδρευση.

Πολύ καλά σχεδιασμένο και μελετημένο το έγκλημα.

Για να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται και οι «επιστήμονες μελετητές», που πληρώθηκαν αδρά (π/υ 735.000 ευρώ συν ΦΠΑ) και χωρίς να εξετάσουν τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην ύδρευση και άρδευση στην Αργολίδα και την βελτίωση αυτών που πολλοί φορείς, οι υπηρεσίες και εμείς επανειλημμένα έχουμε επισημάνει και προτείνει. Λένε αυτοί οι επιστήμονες ή εμείς ή το χάος, ή το εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Ανάβαλο ή η λειψυδρία και η ερημοποίηση της Αργολίδας. Σαν να μην υπάρχουν τα νερά της Λέρνης και άλλων πηγών και λύσεων, να μην υπάρχουν μέτρα βελτίωσης της ποσότητας και ποιότητας των διαθέσιμων υδάτων. Αυτά τα νερά ας χύνονται στη θάλασσα, αφού θα φτιαχτεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης, για να πίνει ο κόσμος βιομηχανοποιημένο νερό.

Και θέλετε αυτή την άποψη να την δεχτούμε και ως επιστημονική. Εκτός αν τα νερά της Λέρνης δοθούν σε ιδιώτη καπιταλιστικό όμιλο για εμφιάλωση;

Ο ένας ιδιώτης το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου και ο άλλος ιδιώτης τα νερά της Λέρνης.

Τις αντιλαϊκές στοχεύσεις σας για στοχευμένη ΜΠΕ, που να διευκολύνει την παράδοση των νερών του Ανάβαλου στο μεγάλο κεφάλαιο, με την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ, κυνικά αποκαλύπτει το έγγραφο των μελετητών, που προσπαθεί να αντικρούσει τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της Υπηρεσίας.

Ενδεικτικά αναφέρει:

Σχετικά με το ότι εξετάζονται μόνο δύο ακραίες εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ή εμείς ή το χάος, ή το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου ή η ερημοποίηση της Αργολίδας οι μελετητές απαντούν «η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων έγινε σύμφωνα με το συμβατικό αντικείμενο της μελέτης».

Σχετικά με την ύδρευση του Δήμου Ερμιονίδας από τα νερά του Ανάβαλου οι μελετητές απαντούν ότι «ούτε στα συμβατικά τεύχη της προκήρυξης της μελέτης, ούτε στη σύμβαση δεν υπάρχει πρόταση εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων» δηλαδή ύδρευσης από τα νερά του Ανάβαλου.

Σχετικά με το ισοζύγιο νερού που προτείνεται να επανεξεταστεί οι μελετητές απαντούν ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας περιβαλλοντικής αδειοδότησης» και ας ορίζεται ρητά στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Υδατικού Διαμερίσματος Αν. Πελοποννήσου ότι «απαιτείται επικαιροποίηση των υφιστάμενων έργων και μελετών των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης, που συνδέονται με τις πηγές του Ανάβαλου, Λέρνης και Κεφαλόβρυσου».

Τέλος σχετικά με την ειδική Τδρογεωλογική Μελέτη προστασίας της πηγής Ανάβαλου οι μελετητές απαντούν ότι «η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης δεν εντάσσεται στο συμβατικό αντικείμενο της παρούσας σύμβασης».

Εν κατακλείδι οι μελετητές στο λίγων σελίδων απαντητικό τους σημείωμα, στις τεκμηριωμένα επιστημονικά ενστάσεις των επιστημόνων υπαλλήλων και προϊσταμένων των Υπηρεσιών μας, απαντούν ότι «εμείς πληρωθήκαμε να φτιάξουμε μελέτη για εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου και αυτό τεκμηριώνουμε». Κάτι ανάλογο που έκενε και ο μελετητής για τα σκουπίδια. Το 2009 χωροθετούσε εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων της Αργολίδας στα σύνορα Αρκαδίας Αργολίδας και το 2013 ο ίδιος μελετητής με επιστημονικά κριτήρια χωροθετούσε το εργοστάσιο στην Παλιόχουνη στην άλλη άκρη της Αρκαδίας και το ΣΜΑ στην Ν. Κίο. Γιατί απλούστατα έτσι ήθελε η ΤΕΡΝΑ που πλήρωνε τη μελέτη. Να τους χαίρεστε τέτοιους επιστήμονες που μελετούν αλα καρτ και με βάση τις επιθυμίες αυτών που τους πληρώνουν.

Απειλούν τους υπαλλήλους

Και επειδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι και προϊστάμενοι των Δ/σεων Περιβάλλοντος της Αργολίδας και της Περιφέρειας σεβόμενοι την θέση τους σαν Δημόσιοι Λειτουργοί και σαν επιστήμονες τεκμηριωμένα διαφωνούν και δεν συναινούν, έρχεται και ο κ. Τατούλης στο περασμένο ΠεΣυ ευθέως και άμεσα να ψέξει και να απειλήσει τους ευσυνείδητους υπαλλήλους και προϊσταμένους. Μην τολμήσετε να υλοποιήσετε τις απειλές σας.

Αναθέσατε στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας να εισηγηθεί για περιβαλλοντικά ζητήματα στο ΠεΣυ. Βρώμικο έργο που της έχει ανατεθεί επανειλημμένα όπως με τη διαχείριση των απορριμμάτων, το βιοαέριο στην Τρίπολη, το δρόμο Λίμνη Βουλιαγμένης – Περαχώρα στην Κορινθία κ.α. ρουσφέτια ή συμφέροντα.

Τώρα μέτρα για το νερό

Είναι απαράδεκτο μια περιοχή τόσο πλούσια σε νερό οι κάτοικοι της να μην έχουν εξασφαλισμένη επάρκεια φτηνού και ποιοτικού νερού.

Η υπηρεσία διατυπώνει προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, εγώ θα προσθέσω μερικές ακόμη που τις θεωρώ και είναι στοιχειώδης.

Όπως μέτρα προστασίας της πηγής της Λέρνης.

-                   Να υλοποιηθούν οι μελέτες πολλών χρόνων για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους Μύλους.

-                   Να απομακρυνθεί το νεκροταφείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πηγή.

-                   Να γίνει περίφραξη και υδρομάστευση της πηγής.

-                   Να γίνουν τα αναγκαία δίκτυα ώστε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αργολικού κάμπου που σήμερα αρδεύονται με νερό που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης, να αρδεύονται από τον Ανάβαλο.

Σοβαρά μέτρα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με καλή αξιοποίηση προς τούτο των νερών του Κεφαλαρίου.

Καταψηφίζουμε την ΜΠΕ. Καλούμε το λαό της Αργολίδας να πάρει στα δικά του χέρια την υπεράσπιση των υδάτινων πόρων και του Ανάβαλου στην Αργολίδα. Να μην παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφορία. Να διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας δεν έχει στείλει στοιχεία για τους δασικούς χάρτες

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 13-06-2017 05:29:48 pm | από nskarmoutsos

Επιστολή στους ΟΤΑ που καθυστερούν να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες έστειλε, σήμερα,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, από τους ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο.
 
Στην επιστολή του επισημαίνει ότι παρότι έληξε σήμερα η χρονική παράταση που είχε δοθεί με το Νόμο 4467/17, διαπιστώνεται ότι το 42,5% των Δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας νέα και τελευταία παράταση για την περίοδο ανάρτησης  των δασικών χαρτών,  έως 27 Ιουλίου 2017.
Συγκεκριμένα, με βάση ανάλυση που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπίστωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το 57,5% των Δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (δηλαδή 69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016.
 
Οι υπόλοιποι 51 Δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.
 
Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημερώνει για πολλοστή φορά και προσωπικά τον/την κάθε Δήμαρχο, ότι :
 

  • η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ
  • η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.

Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας  οι Δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις,  δεν θα ήταν αναγκαία.
 
Παράλληλα, δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης, ενώ ο νομοθέτης επέλεξε να εξεταστούν αυτές οι περιοχές με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σε επόμενο χρονικό στάδιο, και να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών στον εκτός οικισμών χώρο.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μόλις 3 στους 10 Δήμους είχαν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους,  όσον αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων επί των δασικών χαρτών, όπως προέβλεπε ο νόμος.
 
Μετά την Εγκύκλιο 151590/331/6.2.2017 του Αν. ΥΠΕΝ και το Νόμο 4467/2017 έχει διπλασιαστεί  η ανταπόκριση των Δήμων. Σε αυτή την κατεύθυνση είχε υπάρξει και συμφωνία του  Αν. Υπουργού με το ΔΣ της ΚΕΔΕ την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017. Σημειώνουμε ότι από την μεριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
 
Οι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα είναι :

1.       ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

2.       ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
3.       ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ
4.       ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
5.       ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
6.       ΒΟΪΟΥ
7.       ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
8.       ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
9.       ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
10.   ΔΕΛΤΑ
11.   ΔΟΞΑΤΟΥ
12.   ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
13.   ΔΩΔΩΝΗΣ
14.   ΕΔΕΣΣΗΣ
15.   ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
16.   ΕΟΡΔΑΙΑΣ
17.   ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
18.   ΖΑΓΟΡΙΟΥ
19.   ΖΑΧΑΡΩΣ
20.   ΙΛΙΟΥ
21.   ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ
22.   ΚΑΒΑΛΑΣ
23.   ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
24.   ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
25.   ΚΕΡΚΥΡΑΣ
26.   ΚΙΜΩΛΟΥ
27.   ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
28.   ΚΟΝΙΤΣΑΣ
29.   ΜΕΣΣΗΝΗΣ
30.   ΜΕΤΣΟΒΟΥ
31.   ΜΗΛΟΥ
32.   ΜΥΚΟΝΟΥ
33.   ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
34.   ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
35.   ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
36.   ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
37.   ΟΙΧΑΛΙΑΣ
38.   ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
39.   ΠΡΕΒΕΖΗΣ
40.   ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
41.   ΠΥΡΓΟΥ
42.   ΣΙΘΩΝΙΑΣ
43.   ΣΙΦΝΟΥ
44.   ΣΚΟΠΕΛΟΥ
45.   ΣΠΑΡΤΗΣ
46.   ΣΠΕΤΣΩΝ
47.   ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
48.   ΤΥΡΝΑΒΟΥ
49.   ΦΑΡΣΑΛΩΝ
50.   ΧΙΟΥ
51.   ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Πηγή: arcadiaportal.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις