Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Πάγο» στις αυξήσεις στην τιμή του νερού από την Επιτροπή Υδάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-05-2017 09:23:20 am | από nskarmoutsos

«Παγώνει» τις αυξήσεις στην τιμή του νερού για οικιακή ή αγροτική χρήση η Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Οπως αποφάσισε, οι αυξήσεις για ανάκτηση του πραγματικού κόστους του νερού, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία, δεν μπορούν να υπερβαίνουν την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς, η οποία ήταν πέρυσι αρνητική. Με την εφαρμογή των νέων κανόνων πρέπει να σταματήσει και η δωρεάν διάθεση αρδευτικού νερού –όπου αυτή εξακολουθεί να συμβαίνει–, χωρίς όμως να επηρεάζεται η βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Η έγκριση του νέου πλαισίου τιμολόγησης αποτελούσε αιρεσιμότητα (προϋπόθεση για ένταξη στο ΕΣΠΑ) στον τομέα των υδάτων.
Το νέο πλαίσιο, το οποίο ενέκριναν οι επτά υπουργοί που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων (με επικεφαλής το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν τα νερά) δίνει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης που πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι πάροχοι νερού: οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ και λοιπές υπηρεσίες των δήμων για το οικιακό νερό και οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ. για το αρδευτικό νερό. Να σημειωθεί ότι η συγκριμένη απόφαση έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. Οπως εκτιμά το ΥΠΕΝ, η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, ενώ η δημοσίευσή της «απελευθερώνει» σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότησης υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα.
Οπως ορίζει η απόφαση, στην τιμή του νερού πρέπει να συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος (το οποίο και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο), το «κόστος πόρου» (εκεί όπου ο πόρος υφίσταται μεγάλη πίεση) και γενικώς τα έργα, οι υποδομές και το κόστος λειτουργίας τους. Το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος πόρου προσδιορίzονται κάθε φθινόπωρο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με βάση μια γενική μεθοδολογία. Επί της αρχής, τα έσοδα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τα έξοδα, αλλά το συνολικό κόστος του νερού. Ομως αυξήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν άμεσα, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.
Επί της αρχής, το νερό ύδρευσης πρέπει να χρεώνεται κλιμακωτά. Η πρώτη κλίμακα θα «αντιστοιχεί στις βασικές ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού» και θα παρέχεται «σε οικονομικά προσιτή τιμή, που μπορεί να προσεγγίζει και τη μηδενική». Μέριμνα επίσης πρέπει να λαμβάνεται για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά χωρίς να επιτρέπεται η σπατάλη νερού.
Οσον αφορά στην άρδευση, κάθε νέο οργανωμένο δίκτυο πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει υδρομετρητές. Οσα δεν διαθέτουν πρέπει εντός τριετίας να αποκτήσουν – αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να καταθέσουν ένα σχέδιο δράσης (που να μην ξεπερνά τα επτά χρόνια). Η δωρεάν παροχή νερού αποκλείεται, ωστόσο η τιμολόγηση του νερού δεν πρέπει «να ανατρέπει τις συνθήκες βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων». Οπου δεν υπάρχουν υδρομετρητές, ο πάροχος πρέπει να χρεώνει εκτιμώντας την ποσότητα που καταναλώθηκε κατά έκταση γης και καλλιέργεια. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλοντικών τελών θα εξαιρούνται οι πιο αδύναμοι οικονομικά.
Γενικά, οι αλλαγές δεν αναμένονται σύντομα, καθώς τα περιβαλλοντικά τέλη δεν θα επιβληθούν πριν από την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής (το νωρίτερο το 2018, ενδεχομένως και αργότερα). Το νέο πλαίσιο συνεπάγεται ότι τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και οι ΤΟΕΒ πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία» παροχών και πρέπει να τιμολογούν το νερό πιο κοντά στην πραγματικότητα (κάτι που σε ορισμένες περιοχές, όπως, λ.χ., στα νησιά όπου υπάρχει σοβαρό έλλειμμα νερού δεν ήταν ο κανόνας).

Πηγή: kathimerini.gr

Τετραήμερο «λουκέτο» στους δήμους λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-05-2017 05:38:39 pm | από nskarmoutsos

«Λουκέτο» για τέσσερις συνεχείς ημέρες μπαίνει από αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου, στους δήμους, λόγω των κινητοποιήσεων που κήρυξαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το θέμα των συμβασιούχων-παρατασιούχων, καθώς και για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών.
Οι δήμοι απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τους, αυτό το διάστημα να μην κατεβάζουν απορρίμματα στους κάδους, ενώ αναβάλλονται προγραμματισμένες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η ΠΟΠ-ΟΤΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν αποχή των δημοτικών υπαλλήλων από την εργασία τους για το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Μαΐου, ενώ η τελευταία προκήρυξε 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 22 και 23 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται, ότι παράλληλα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος, στις 11:00, ενώ την Τρίτη, στις 09:00, οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Πηγή: in.gr

«Ποντικοπαγίδα»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 19-05-2017 03:58:28 pm | από nskarmoutsos

Μαύρα χάλια έχει η πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ανοιχτό Θέατρο Παραλίου Άστρους, οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους -Παρασκευή 19-5-2017 14.00-.

Υ.Σ: Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές, αλλά πέρα βρέχει!!

Ο Δεματοποιητής του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 17-05-2017 03:35:15 pm | από nskarmoutsos

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων -Δεματοποιητής- του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, στη περιοχή του χειμάρρου Τάνου -εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.420464&lon=22.740026&z=17&m=b-, γλάροι κάθονται πάνω στη σκεπασμένη χωματερή.

(Φωτ. 17-5-2017, 13.30) 

Μισή δουλειά;

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 17-05-2017 03:07:45 pm | από nskarmoutsos

«Ψάρεψαν» τη Σημαία -μέσα στο κόκκινο πλαίσιο- του Ανοιχτού Θεάτρου Παραλίου Άστρους, η οποία είχε πεταχτεί στη θάλασσα -βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=32627- αλλά δεν την τοποθέτησαν στη θέση της.

(Φωτ. 17-5-2017, 13.05)

«Γαλάζια Σημαία» για το 2017 στην Ακτή Καλλιστώ του Παραλίου Άστρους

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 15-05-2017 08:10:28 pm | από nskarmoutsos

30 χρόνια συμπληρώνει φέτος το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», όπως προκύπτει από τον κατάλογο με τις «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2017 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η -Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης-, εδώ http://www.lifo.gr/now/greece/144830, έχουμε μία «Γαλάζια Σημαία» για το Νομό Αρκαδίας:

Η καθιερωμένη «Γαλάζια Σημαία» για την -Ακτή Καλλιστώ -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.413085&lon=22.762867&z=17&m=b, την κεντρική ακτή του Παραλίου Άστρους.  

Επισημάνσεις για το Κάστρο του Άστρους

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-05-2017 01:49:56 pm | από nskarmoutsos

Νο 1

  1. Η Σημαία του Κάστρου του Άστρους θέλει αντικατάσταση. Νο 1. Φωτ. 15-5-2017 12.05
  2. Ο ανατολικός προμαχώνας του Κάστρου του Άστρους -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.418317&lon=22.767430&z=19&m=b- θέλει καθάρισμα από τα αγριόχορτα, ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου έχει καθαρισθεί. Νο 2. Φωτ. 15-5-2017 12.25 

Νο 2

Τη Δευτέρα η ανακοίνωση για τις Γαλάζιες Σημαίες

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 12-05-2017 03:37:15 pm | από nskarmoutsos

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας εκδήλωση αναγγελίας των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρίνων για το 2017, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου.

Ανοίγουν οι Ασκοί του Αιόλου με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Λακωνία

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 10-05-2017 09:59:08 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Μονεμβασιάς και Κυβέρνηση μαζί ξεπούλησαν στον Μπόμπολα ορεινούς όγκους στην περιοχή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στις 23 Φεβρουαρίου 2017, υπέγραψε την άδεια εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στις θέσεις ‘’Γκροπές – Ράχη Γκιώνη’’ και ‘’Καλογεροβούνι – Πούλος’’ των Δημοτικών ενοτήτων Μολάων και Ζάρακα ισχύος 36MW.

Την ίδια ώρα εν κρυπτώ ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς και η Δημοτική Αρχή συζήταγαν με τους εκπροσώπους των ΑΕ ‘’ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΛΑΩΝ’’ και ‘’ΑΛΦΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΛΑΩΝ’’ θυγατρικών της ΕΛΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, τα ‘’τριάκοντα αργύρια της  προδοσίας’’.

Αποτέλεσμα ο Δήμος Μονεμβασιάς και ο Δήμαρχός κ. Τριχείλης όχι μόνο κάλυψαν τις μεθοδεύσεις και τις παρανομίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Μπόμπολα, αλλά ήρθαν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων (συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 14-3-2017) ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης. Αντί να καταγγείλουν  τη βρώμικη δουλειά, που δεν μπορούσαν να τελειώσουν οι προηγούμενοι (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και ήρθε να τελειώσει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσπαθούν να πείσουν το λαό να δεχτεί τα τριάκοντα αργύρια των καπιταλιστών.

Οι λαϊκοί άνθρωποι που αισθάνονται προδομένοι από τη στάση της Δημοτικής αρχής δεν πρέπει να απογοητευτούν. Οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στηρίζουν την Ε.Ε., ανεξάρτητα από ελιγμούς και μεθοδεύσεις υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Έτσι γίνετε και με τις ανεμογεννήτριες, υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, γνωρίζοντας τις οικονομικές συνέπειες που έχουν για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις καταστροφές στο περιβάλλον.

Λύση δεν θα δώσουν διάφορες ενστάσεις, προσφυγές και άλλες νομικές παρεμβάσεις, παρά μόνο ο ενωμένος και καλά οργανωμένος αγώνας του λαού.    

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (στις 26-4-2017) ενέκριναν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (τη ΣΜΠΕ) για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, που προβλέπει γραμμές υπερύψηλής τάσης -400.000 volt- από Μεγαλόπολη σε Πάτρα, από Μεγαλόπολη σε Κόρινθο και από Μεγαλόπολη σε Μολάους. Ψηφίζουν την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των ανεμογεννητριών, του ακριβού και εισαγόμενου φυσικού αερίου, της διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου.

Η νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης Μεγαλόπολη – Μολάοι έρχεται να καλύψει τα μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή του Κάβο Μαλιά που είχαμε τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και να μεταφέρει το ρεύμα που θα παράγεται στη Μάνη.

Αναφέρεται ξεκάθαρα στη μελέτη ότι η καινούρια γραμμή γίνεται για να εξυπηρετήσει τις μονάδες ΑΠΕ στη Μάνη.

Δημιουργούν δηλαδή τις προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το έργο που ετοιμάζουν με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στον ιστορικό τόπο της Μάνης και να τον μετατρέψουν, όπως όλη τη Λακωνία, από ανοιχτό μουσείο σε δάσος από ανεμογεννήτριες και πύργους μεταφοράς.    

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο άλλοι με την ψήφο τους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), άλλοι με την ένοχη αποχή τους (Χρυσή Αυγή – Οικολόγοι – Ανταρσύα) και άλλοι με το λευκό (η ΛΑΕ του Λαφαζάνη) όλοι μαζί στην εξυπηρέτηση των ανεμογεννητριάδων για την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων, που θα πληρώσουν πολύπλευρα τα λαϊκά στρώματα.

Είναι ανάγκη ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματα του να οργανώσει την πάλη του, ώστε οι πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας, να διατίθενται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Πεταμένη στη θάλασσα η Σημαία του Ανοιχτού Θεάτρου Παραλίου Άστρους

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 09-05-2017 03:38:55 pm | από nskarmoutsos

Νο. 1

Όπως είχαμε προβλέψει χτες, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=32622, η Σημαία με το κοντάρι της που είναι πάνω στον Κότρωνα, στο Ανοιχτό Θέατρο Παραλίου Άστρους, βρέθηκε πεταμένη μέσα στη θάλασσα εδώ -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.414357&lon=22.769162&z=20&m=b-, στη Νο 1. φωτ. 9-5-2017 14.30 διαγράφεται μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Υ.Σ: Η ανέλκυση της Σημαίας μαζί με το κοντάρι της και η επανατοποθέτηση στη θέσης της είναι ζήτημα τιμής. 

Νο. 2

Προηγούμενες αναρτήσεις