Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Για τη παγκόσμια ημέρα ποίησης και την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Κατηγορία Πολιτισμός | Αναρτήθηκε 21-03-2017 08:13:02 pm | από nskarmoutsos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια ημέρα ποίησης αλλά και παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι η σημερινή. Την ημέρα αυτή ας ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξία.

Η 21 Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων από το 1966 και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Φτάνοντας στο σήμερα το 2017 η μέρα αυτή, αποκτά σήμερα περισσότερο από ποτέ, ουσιαστικό νόημα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που καλείται να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη και δύσκολη πραγματικότητα της προσφυγιάς.

Η 21η Μαρτίου, έχει επίσης οριστεί ως παγκόσμια ημέρα ποίησης. Αν ποίηση σημαίνει δημιουργία ψυχής και μυαλού, έκφραση πολιτισμού και ανθρώπινης ευαισθησίας, τότε το μήνυμα της ημέρας είναι η δημιουργία πολιτισμού ανθρωπιάς, χωρίς προκατάληψη και φόβο, η δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και προσφοράς χωρίς διακρίσεις.

 Γιατί ο ρατσισμός νικιέται από το ανθρώπινο μυαλό που δημιουργεί, ανακαλύπτει, προσαρμόζει και προσαρμόζεται, παράγει πολιτισμό, αφήνοντας στο περιθώριο το μίσος και το φόβο».

Τέλος γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ας θυμηθούμε το απόσπασμα «Εκόμισα εις την Τέχνη» του Κ. Π. Καβάφης,

Κάθομαι και ρεμβάζω.   Επιθυμίες κ’ αισθήσεις

εκόμισα εις την Τέχνην—   κάτι μισοειδωμένα,

πρόσωπα ή γραμμές·   ερώτων ατελών

κάτι αβέβαιες μνήμες.   Aς αφεθώ σ’ αυτήν.

Ξέρει να σχηματίσει   Μορφήν της Καλλονής·

σχεδόν ανεπαισθήτως   τον βίον συμπληρούσα,

συνδυάζουσα εντυπώσεις,   συνδυάζουσα τες μέρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Ερωτήματα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 21-03-2017 10:38:00 am | από nskarmoutsos

Τρίπολη 21-3-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντί ο κ. Τατούλης να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει η επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε ζητήματα που τον καταγγέλλουν ακόμα Δήμαρχοι και Βουλευτές του χώρου του, ακολούθησε τη γνωστή σε αυτόν τακτική των προσωπικών επιθέσεων και του αντικομμουνισμού, πιστεύοντας ότι έτσι θα καλύψει τις ενοχές του για τη στήριξη μιας διαχρονικά αντιλαϊκής και ανθυγιεινής πολιτικής, ανεξάρτητα ποια αστική κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της εξουσίας.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 20-3-2017) κατά τη συζήτηση της επερώτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα βγαίνουν Δήμαρχοι και βουλευτές, ενάντια στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Χρησιμοποιούν μάλιστα δεδομένα όπως κόστους - επιβάρυνσης του περιβάλλοντος – διαδικασίες κλπ, δεδομένα που αναδεικνύαμε οι κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι το 2012 – 13 - 14 – 15.

Το ερώτημα είναι, δεν τα ήξεραν, τώρα τα κατάλαβαν που και οι πέτρες βοούν για τις βαριές συνέπειες που έχει στην υγεία, στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Παίζεται κατά την γνώμη μας ένα κακόγουστο θέατρο, σαν αυτό που παίζεται στην Μεγαλόπολη με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Όπου από το 1998 η Δημοτική Αρχή ζητούσε να έρθουν στη Μεγαλόπολη όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, ακόμα και τα επικίνδυνα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε να έρθουν όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, δίπλα στη Μεγαλόπολη, στην Παλαιόχουνη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή όχι μόνο συμφωνεί με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που φέρνει όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στη Παλαιόχουνη και ανοίγει το δρόμο για την καύση που είναι σκέτος καρκίνος, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμφωνεί να γίνουν και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης  Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) της νότιας Ελλάδας και όχι μόνο. Τώρα όλοι μαζί και ο Περιφερειάρχης διαφωνούν!!! και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Είναι μάλιστα κάλπικες οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των Δημάρχων και Βουλευτών γιατί, αν δεν σχετίζονται με επιχειρηματικά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται για μερίδιο στην τόσο κερδοφόρα πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σχετίζονται με αντιπαλότητες εντός των τειχών, για το ποιος θα πάρει τη βουλευτική έδρα στην Αρκαδία, ποιος θα διαχειριστεί ποσά της προσωρινής ή οριστικής διαχείρισης. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο  και στην κοινωνία.

Δυο νούμερα αρκούν.

Για την κατασκευή των υποδομών της προσωρινής και οριστικής διαχείρισης, για την προμήθεια μηχανημάτων κλπ η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ να διατεθούν 174,1 εκ. ευρώ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δυο χρόνια που συνδιαλέγεται με την ΤΕΡΝΑ και τους Δημάρχους φορτώνει το λογαριασμό με άλλα 103,37 εκ. ευρώ συνολικά 277,47 εκ. ευρώ.

Αυτά είναι μόνο για τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα, χώρια τα εγγυημένα κέρδη της ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια με τα 80 ευρώ τον τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ, τα μεταφορικά, το ΦΠΑ, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.

Αλήθεια οι κύριοι Βουλευτές δεν τα ήξεραν αυτά, όταν πέντε Υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης Κυβέρνησης πανηγύριζαν εδώ στην Τρίπολη μαζί με την ηγεσία της Περιφέρειας, με τη λήξη του διαγωνισμού;

Δεν τα ξέρει ο σημερινός Κυβερνητικός Βουλευτής του νομού που καθησυχάζει τους κατοίκους της Μεγαλόπολης;

Απ’ ότι φαίνεται το μεθοδευμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, για να αγανακτήσει ο κόσμος και να πει:

Ας τα πάρει το ιδιωτικό κεφάλαιο, ας πληρώσω όσο κι όσο, αρκεί να τελειώνουμε.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι τραγελαφικές καταστάσεις που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μετά την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στις 20-2-2017 από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναζητούμε το κείμενο του ΠΕΣΔΑ και δεν το βρίσκουμε.

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) μέσα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις συζητά για μια Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο δεν έχει συζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν ενημερώνεται κιόλας.

Νέες ανεξέλεγκτες χωματερές ανοίγουν δίπλα σε αυτές που υποτίθεται ότι έχουν αποκατασταθεί.

Νέο πάρτυ με σκουπιδοεργολάβους εξυφαίνεται. Ήδη στο Δήμο Γορτυνίας τα σκουπίδια είναι στους δρόμους πολλούς μήνες, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δρομολογούνται εγκαταστάσεις που θα πάνε προίκα στον ανάδοχο καπιταλιστή.

Είναι πλέον ορατό να δούμε ανάλογες καταστάσεις και σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Μετά από όλα αυτά ερωτάσθε κύριε Περιφερειάρχα:

  • Που βρίσκεται η υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, τι λέει η κυβέρνηση τώρα που ομονοήσατε σε αυτό το ζήτημα;
  • Που πάνε τα σκουπίδια αφού <<έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ>>; Τι μέτρα παίρνετε ώστε να μην μείνουν τα σκουπίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι στους δρόμους;
  • Γιατί χωρίς να έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στείλατε έγγραφο στο ΥΠΕΝ ότι, δεν έχουμε αντίρρηση επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, που εκπόνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προβλέπει ΧΥΤΕΑ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης;

Γιώργος Παπαηλίου: Παράνομη 100% η όποια διαχείριση για τα απορρίμματα των δήμων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 20-03-2017 03:13:42 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. η διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στον χείμαρρο Τάνο)

O προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συγκοινωνιακών Έργων και Δομών Περιβάλλοντος περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Παπαηλίου σε συνέντευξη Τύπου όπου παραχώρησε μίλησε για τα απορρίμματα της περιφέρειας και για το ποιες ενέργειες υπάρχουν ως προς την οριστική τους διαχείριση.

«Οι δήμοι δεν αποφάσισαν τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα και δεν επέλεξαν το τρίπτυχο (διαλογή, κομποστοποίηση, δραματοποίηση υπολείμματος και μεταφορά σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείριση του υπολείμματος) που η υπηρεσία την περιφέρειας έχει αποφασίσει, έτσι η κατάσταση έχει φτάσει ως εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν στο χέρι του κάθε δήμου να αποφασίσει αν θα στήσει μία μονάδα διαχείρισης, αλλά έως τώρα τίποτα δεν έχει γίνει, όπως ανέφερε ο κ. Παπαηλίου επισημαίνοντας ότι έως τώρα κανένας από τους δήμους που βρίσκονται στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι νόμιμος.
«Όπου υπάρχει από δήμο η ενέργεια να διαχειριστεί κάποια απορρίμματα είναι 100% παράνομη»

Για το θέμα της Γορτυνίας ανέφερε ότι ο δήμος θα κηρυχτεί έκτακτη ανάγκη (όπως και έγινε) και πρέπει  όλες οι κινήσεις του δήμου να είναι νόμιμες. Ο κ. Παπαηλίου ανέφερε ότι υπάρχει η φήμη ότι ο δήμαρχος Γορτυνίας θα πάει τα απορρίμματα στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας για να τα διαχειριστεί.
Όσον αφορά τους δήμους που κάνουν «την όποια διαχείριση» των απορριμμάτων ο κ. Παπαηλίου ανέφερε ότι σε αυτοψίες τις οποίες έχει κάνει σε τοποθεσίες, δεν τηρείται η νομιμότητα και δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις.  

Όσον αφορά την αποκατάσταση των χωματερών ο κ. Παπαηλιού ανέφερε ότι το έργο ολοκληρώνεται σε δύο μήνες και σύντομα θα παραδοθεί στο σύνολό του.
Για την χωματερή στην Τρίπολη, το Πλάτωμα τόνισε ότι υπάρχει μειοδότης αλλά υπάρχουν κάποιες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η αποκατάσταση, καθώς πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση σε σημεία της ευρύτερες περιοχής.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Παγκάκι υπό διάλυση

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 20-03-2017 11:12:19 am | από nskarmoutsos

Στη καλύτερη θέση -από απόψεως θέας- στον περιφερειακό του Νησιού του Παραλίου Άστρους, εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.418602&lon=22.765477&z=19&m=b , βρίσκεται παγκάκι που διαλύεται, φωτ. 19-3-2017.

Σ.Σ: Μια απλή συντήρηση (συγκεκριμένα μερικές βίδες) θα του δώσει ζωή για πολλά χρόνια.

«Μαντινειακή Συμπολιτεία»: Προχειρότητα στη διοίκηση του δήμου Τρίπολης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-03-2017 09:28:29 am | από nskarmoutsos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η προχειρότητα της διοίκησης του δήμου Τρίπολης υπερίσχυσε σε ακόμα μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, με θέματα τα οποία όπως φαίνεται να έρχονται μόνο και μόνο για να έρχονται προς ψήφιση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έργα τα οποία προωθεί ο δήμος ακυρώνονται και επανέρχονται προς ψήφιση με κάποιες τροποποιήσεις. Το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΤ ήρθε για ακόμα μία φορά προς ψήφιση με την ελπίδα πως οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν είναι προς όφελος των πολιτών, κάτι τέτοιο όμως δεν φάνηκε ξεκάθαρα.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών θέσαμε μερικά ερωτήματα προς την διοίκηση του δήμου, τα οποία είχαν να κάνουν με  τη βελτίωση των δρόμων που οδηγούν στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Τρίπολης, καθώς και στις σχολικές μονάδες, μη λαμβάνοντας όμως ικανοποιητικές απαντήσεις.

Σίγουρα η έλλειψη πεζοδρομίων ελλοχεύει κινδύνους για τους εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι κινούνται καθημερινά προς τα σχολεία τους. Η ασφάλεια των μαθητών προέχει και καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να εντάξει στον σχεδιασμό της, την δημιουργία πεζοδρομίων και φυσικά την διαγράμμιση των οδών για την διευκόλυνση των πεζών.

Διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά ότι η δημοτική αρχή δεν λαμβάνει σοβαρά τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες, αφήνοντας έργα μικρής ίσως κλίμακας στο συρτάρι, εγκαταλείποντας τους δημότες στην μοίρα τους.

Το οδικό δίκτυο ολόκληρου του δήμου είναι σε κακό χάλι και ενώ ο δήμαρχος δείχνει να είναι γνώστης του προβλήματος, δίνει παράταση στην βελτίωσή του για αρκετούς ακόμα μήνες.

Η «Μαντινειακή Συμπολιτεία» είναι από τις παρατάξεις που ότι έλεγε προεκλογικά εξακολουθεί να το έχει ως πυξίδα και πορεία στηριζόμενη πάντα στις αρχές της.

Για εμάς το πρώτιστο και το κύριο για την ζωή της πόλης, είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως η βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και σαφώς η όποια στρατηγική μπορεί να οδηγήσει στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη του δήμου Τρίπολης.

Πρώτα ο πολίτης και όλα τα άλλα έρχονται.

Αντωνία Γιαννούλη

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαντινειακή Συμπολιτεία» για τον Δήμο Τρίπολης

Λαϊκή Συσπείρωση»: Επερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 16-03-2017 09:53:34 pm | από nskarmoutsos

Τρίπολη 9-3-2017

Δελτίο τύπου

κ. Περιφερειάρχη,

Τραγελαφικές καταστάσεις διαμορφώνονται με τα απορρίμματα στη Πελοπόννησο.

Μετά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ στις 20-2-2017 από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναζητούμε το κείμενο του ΠΕΣΔΑ και δεν το βρίσκουμε.

Ο ΦΟΔΣΑ μέσα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις συζητά για μια Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και το ΠεΣυ όχι μόνο δεν έχει συζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν ενημερώνεται κιόλας.

Νέες ανεξέλεγκτες χωματερές ανοίγουν δίπλα σε αυτές που υποτίθεται ότι έχουν αποκατασταθεί.

Νέο πάρτι με σκουπιδοεργολάβους εξυφαίνεται. Ήδη στο Δήμο Γορτυνίας τα σκουπίδια είναι στους δρόμους πολλούς μήνες, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δρομολογούνται εγκαταστάσεις που θα πάνε προίκα στον ανάδοχο καπιταλιστή.

Ανάλογες καταστάσεις είναι πλέον ορατό ότι επίκεινται να δούμε και σε άλλους Δήμους το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Μετά από όλα αυτά ερωτάσθε:

  • Που βρίσκεται η υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, τι λέει η κυβέρνηση τώρα που ομονοήσατε σε αυτό το ζήτημα;
  • Που πάνε τα σκουπίδια αφού «έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ»; Τι μέτρα παίρνετε ώστε να μην μείνουν τα σκουπίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι στους δρόμους;
  • Γιατί χωρίς να έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στείλατε έγγραφο στο ΥΠΕΝ ότι, δεν έχουμε αντίρρηση επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, που εκπόνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προβλέπει ΧΥΤΕΑ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης;

Ο επερωτών

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Σκουπιδαριό

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 16-03-2017 03:44:34 pm | από nskarmoutsos

Το φωτογραφικό υλικό, τραβηγμένο σήμερα 16-3-2017 στις 14.05, στον Ατσίγγανο στο Παράλιο Άστρος -εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.424051&lon=22.767612&z=19&m=b-, δείχνει σκουπίδια πεταμένα δίπλα από κάδο απορριμμάτων. Όσο κατακριτέα είναι η πράξη αυτή κάποιου ασυνείδητου, άλλο τόσο κατακριτέα είναι η πράξη των υπευθύνων της καθαριότητας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, δηλαδή να μην ελέγχουν τις περιοχές ευθύνης τους, από καιρού εις καιρό και να παρουσιάζεται αυτό το χάλι.

Λαϊκή Συσπείρωση»: για την λεγόμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-03-2017 11:48:10 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Το πλαίσιο  στην  Επιτροπής του  ΥΠΕΣ για την λεγόμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη δεν έχει το χαρακτήρα μιας κάποιας γενικά αναθεώρησης  του Καλλικράτη  , αλλά  αφορά στην  πάρα πέρα εκβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων  με κύριο χαρακτηριστικό σε αυτή την φάση την πιο στενή  συνύφανση της ΤΔ με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ένας  προσανατολισμός  που  έχει την συμφωνία όλων των συμμετεχόντων δηλαδή της Κυβέρνησης της ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ-ΠΟΕ-ΟΤΑ  .

Ο Καλλικράτης, τα μνημόνια και οι συνολικές αναδιαρθρώσεις στο κράτος  προετοίμασαν  θεσμικά , διοικητικά  και  δημοσιονομικά το έδαφος για εμβάθυνση της επιχειρηματικής δράσης και λειτουργίας των φορέων της τοπικής διοίκησης. .

Στο σύνολο  του το πλαίσιο που ομόφωνα παρουσιάζουν μέσω της επιτροπής του ΥΠΕΣ παρέχει  θεσμικά εργαλεία  στους  φορείς της ΤΔ είτε  να  ανοίξουν  δρόμο  είτε  να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,  σε  νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας  του κεφαλαίου .

Εστιάζοντας πιο συγκεκριμένα    :

Στην προσέλκυση επενδύσεων και  συγκέντρωση  πόρων ( ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ)  σε  έργα και υποδομές που θα υπηρετούν  στρατηγικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών  ομίλων.

Την  ληστρική   αξιοποίηση  από τις επιχειρήσεις του συνόλου  της δημοτικής ακίνητης περιουσίας   

 Πάρα πέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας(μκο-κοινσεπ-δίκτυα και συνεταιρισμούς προσώπων κλπ)  με την ειδική  συνδρομή  και συνεισφορά της ΤΔ  

Την σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και την  νομιμοποίηση παλιών μέσω και  της Τοπικής Διοίκησης   (πχ    ο ΕΝΦΙΑ- ο αυξημένος  ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

Οι κύριες αλλαγές   αφορούν  στις λειτουργιές της τοπικής διοίκησης και  στην πιο αποφασιστική συνύφανση της με το ιδιωτικό κεφάλαιο . Διαμορφώνοντας  και τους  όρους αποδοχής  αυτής της πολίτικης από τα λαϊκά στρώματα   και  ευνοϊκότερους  όρους για την προσέλκυση  επενδύσεων . Η ορολογία  που χρησιμοποιούν  είναι  «νέα  εργαλεία εσόδων» και  βασικό τους επιχείρημα  ότι « η  κρίση   και η  δημοσιονομική  κατάσταση  της χώρας  δεν  επιτρέπουν την κρατική  χρηματοδότηση της ΤΑ από το κράτος  ούτε και την παραπέρα επιβάρυνση των κατοίκων» .

Στο πλαίσιο  αυτής  της  στρατηγικής  προβάλουν την ανάγκη « απλοποίησης  του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ» ώστε «να επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα που επλήγη λόγω οικονομικής κρίσης» !

Την σύνδεση τους   με τις προβλέψεις του Αναπτυξιακού Νόμου –την χρηματοδότηση από το ΣΕΣ, την ΕΤΕ , το πακέτο Γιούνκερ κλπ

την   «διασφάλιση σταθερού πλαισίου και μακροοικονομικού περιβάλλοντος  αφού τέτοιες συμβάσεις που  εκτείνονται σε 20-25 έτη»  

« την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου σε έργα δημοτικής περιουσίας»

Επιχειρούν στο έδαφος της κρίσης, της ανεργίας , τις αναδουλειάς, της υποχώρησης του κινήματος  να σερβίρουν  ελκυστικά  την επιδρομή των λεγόμενων επενδυτών  σε δημοτική ακίνητη   περιουσία , σε πόρους , υποδομές,  με εγγύηση σε  κάθε επιχειρηματικό  ρίσκο, με αναπτυξιακά ομόλογα, με την μακρόχρονη παραχώρηση και εκμετάλλευση  δημοτικής ακίνητης περιουσίας, εκτάσεων κλπ , άλλων τοπικών αναπτυξιακών πόρων .

Παράλληλα η διάταξη που ήδη έχει συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των  Δήμων  σε ΑΕ σε συνεργασία  με ιδιωτικά κεφάλαια και με αποκλειστικό στόχο την  «αξιοποίηση»  της Ακίνητης Περιουσίας τους καθώς και την προσπάθεια  να βρουν  δρόμους  για την «αξιοποίηση»  των Κληροδοτημάτων  αποφεύγοντας   τα  νομοθετικά πλαίσια που τα προσδιορίζουν σήμερα που  τους δυσκολεύουν .

Ο εκσυγχρονισμός της κρατικής διοίκησης συνδέεται με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και οξύτατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Αλλαγές που καμιά σχέση δεν έχουν με τις  ανάγκες του λαού

Οι αναδιαρθρώσεις σε κράτος και τοπική διοίκηση  είναι αντιδραστικές, συνδέονται άμεσα με τους στόχους των δανειακών συμβάσεων, τη μείωση των μισθών, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. κλπ . Συνολικά διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες,  πιο αντιδραστική και αυταρχική στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού , να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής . Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά . Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης , πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και κινητοποιήσεις . ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»!

-- ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΣΤΟΥΣ  ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ –ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

 -- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΘΕ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΗΜΟΥΣ Κ΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ .

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΣΕΙΣΜΟΥΣ - ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ , ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΛΠ.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: ‘’Χοντραίνουν’’ τα παιχνίδια με τα σκουπίδια

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 08-03-2017 08:45:01 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Την ώρα που νέες χωματερές ανοίγουν στην Πελοπόννησο, δίπλα στις παλιές που υποτίθεται ότι έχουν αποκατασταθεί.

Την ώρα που είναι ορατός ο κίνδυνος σε πόλεις και χωριά να μείνουν για μήνες αμάζευτα τα σκουπίδια, όπως συμβαίνει στη Γορτυνία.

Διάφορα περίεργα μαγειρεύονται σε όλα τα επίπεδα.

Ο ΦΟΔΣΑ αδυνατεί να αποφασίσει για την Προγραμματική Σύμβαση που θα δίνει στην Περιφέρεια το δικαίωμα να υπογράψει τη ΣΔΙΤ δηλαδή την παράδοση της  διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ και γι’ αυτό ζητάει τη βοήθεια της Περιφέρειας!!! Και της κυβέρνησης!!!

Η Περιφέρεια απεντάσει το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ για να το ξαναεντάξει αργότερα.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην Αρκαδία κ. Παπαηλίου μεσολαβεί να συναντηθεί ο Δήμαρχος Γορτυνίας με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για τα σκουπίδια, και αποφασίζουν να κηρυχθεί η Γορτυνία σε έκτακτη ανάγκη και να γίνει ανάλογο πάρτι με τους εργολάβους, όπως έγινε πριν δύο χρόνια στην Τρίπολη. Ενδεχομένως να αποκτήσει και η Γορτυνία χωματερή τύπου Άγίου Βλάση και Αγίας Τριάδας.

Συμφώνησαν επίσης για μέσα και εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης – μεταφόρτωσης, που πληρώνει ο λαός και θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Γορτυνίας έχει υπογράψει για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ.

Η τωρινή και οι παλαιότερες Δημοτικές Αρχές στη Μεγαλόπολη καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ είχαν συμφωνήσει και μάλιστα ενυπόγραφα ο Πασόκος Δήμαρχος και ο Νεοδημοκράτης Περιφερειάρχης, να υλοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πάνε στη Μεγαλόπολη τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα της νότια Ελλάδας και όχι μόνο, αντιδρούν δήθεν και θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο εμπαιγμός έχει όρια.

Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα.

Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιούν τις επιταγές των καπιταλιστικών ομίλων και γι’ αυτό ομονοούν σ’ αυτό το ζήτημα.

Είναι ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους για να μην παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στο κεφάλαιο, να μην υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην υγεία, στην τσέπη τους και στο περιβάλλον.

Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης να απαιτήσουν τώρα μέτρα ανακούφισης του περιβάλλοντος με:

  • Αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων
  • Βελτίωση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και προστασίας
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του ενεργειακού κέντρου.

Καμιά μονάδα και καμιά δράση στη Μεγαλόπολη και στην ευρύτερη περιοχή, που να έχει σχέση με διαχείριση κάθε είδους απορριμμάτων (αστικών, βιομηχανικών, επικίνδυνων).

Δίνουμε στη δημοσιότητα τα έγγραφα του Πασόκου πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης και του Νεοδημοκράτη νυν Περιφερειάρχη, που συμφωνούν με τα επικίνδυνα απόβλητα στη Μεγαλόπολη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τατούλης παρακάμπτοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο συναινεί σε ζητήματα που έχουν εγκληματικές συνέπειες. Το ίδιο έκανε και το 2012 μετά από συνεχείς αναβολές και μεθοδεύσεις και με την παράδοση της Μάνης στους Ανεμογεννητριάδες, για να μετατρέψουν αυτό το ανοιχτό Μουσείο σε χώρο βιομηχανικών συγκροτημάτων Αννεμογεννητριών.

Προηγούμενες αναρτήσεις