Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Λαϊκή Συσπείρωση»: ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ! η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 15-01-2017 05:06:02 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

  Τρίπολη 15/01/2017

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ

…Η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης!!!

 • Αφού τρία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί και η Περιφέρεια διαβουλεύονταν !!! εν κρυπτώ με τους καπιταλιστικούς ομίλους για την παράδοση σε αυτούς της διαχείρισης των απορριμμάτων με εγγυημένη κερδοφορία.
 • Αφού δυο χρόνια μετά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων διαβουλεύετο  !!! και αυτή εν κρυπτώ, με την ανάδοχο εταιρία και τους άλλους ομίλους για το ξαναμοίρασμα,  της τόσο κερδοφόρου για το κεφάλαιο, πίτας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 • Αφού είχαμε όλα αυτά τα τραγελαφικά με το ΦΟΔΣΑ ( παραιτήσεις, μελετητής των 3.000 ευρώ, μεθοδεύσεις,  αλλαγές στρατοπέδων κλπ)
 • Αφού πέταξαν κάποιους δημάρχους έξω από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 • Αφού…

Έρχεται τώρα η Περιφέρεια να συγκαλέσει Επιτροπή Διαβούλευσης, που συγκρότησε με διαδικασίες fast track, για να επικυρώσουν αυτά που πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων συνδιαλέγονταν με τους καπιταλιστές και έχουν καταλήξει για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιλογές που μεγαλώνουν σε βάθος και σε έκταση:

 • Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
 • Την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος με 100δες εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις του ανάδοχου και πολλαπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών για την  εγγυημένη κερδοφορία του.
 • Την πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο.
 • Την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την συνεχιζόμενη ανοχή απέναντι στην δραματική έλλειψη υποδομών διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων και στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου να σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.

Όσοι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι άλλων φορέων, σέβονται στοιχειωδώς την αξιοπρέπειά τους, όσοι υποτίθεται ότι διαφωνούν με τις επιλογές και τακτικές Τατούλη, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την φαρσοκωμωδία-συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και να επικυρώσουν με την συμμετοχή τους προειλημμένες αποφάσεις. Τη στιγμή μάλιστα που πέντε χρόνια τώρα που γινόντουσαν οι διαβουλεύσεις κυβερνήσεων-περιφέρειας και καπιταλιστικών ομίλων, δεν είχαν καμιά ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση με ΣΔΙΤ ή χωρίς αυτές, με κεντρική ή αποκεντρωμένη διαχείριση, με τοπικά σχέδια ή με περιφερειακό σχεδιασμό, με τη μία ή την άλλη μέθοδο διαχείρισης και πάλι κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο, αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του το μαζικό κίνημα με ξεκάθαρους ταξικούς στόχους, με προμετωπίδα:

 • Όχι στην εμπορευματοποίηση του τομέα της διαχείρισης.
 • Όχι στην παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
 • Όχι στην παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του στη λύση και αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γόντικας Νίκος

 

  Γούργαρης Βαγγέλης

Σίριαλ χωρίς τέλος για τα απορρίμματα Πελοποννήσου

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 14-01-2017 12:43:45 pm | από nskarmoutsos

Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η υπόθεση υπογραφής της σύμβασης για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς εκεί που λύνεται ένα πρόβλημα ξεφυτρώνουν άλλα δύο.

Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε, στις 30 Δεκεμβρίου, στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης παραμένει κλειστός. Προσωρινός ανάδοχος είναι εδώ και δυόμισι χρόνια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, όσοι παρακολουθούν το σίριαλ με τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου, αρκετές πόλεις της οποίας πνίγονται εδώ και χρόνια στα σκουπίδια, επισημαίνουν δύο σημεία που αποτελούν αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πρώτον, μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί ο θεσμικά ικανοποιητικός τρόπος με τον οποίο τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη (που θα εισπράττουν οι δήμοι) θα φτάνουν στην περιφέρεια ώστε αυτή με τη σειρά της να πληρώνει τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος, που θα υπογράψει σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου, θα αποπληρώνει με τη σειρά του τα τραπεζικά δάνεια (ύψους 60 εκατ. ευρώ) που θα καλύψουν τμήμα της επένδυσης των 158 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, εκφράζονται αντιρρήσεις επειδή το ΠΕΣΔΑ προβλέπει πως οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας και εναλλακτικών υποδομών διαχείρισης αν η ποσότητα των απορριμμάτων ξεπεράσει τους 100.000 τόνους ετησίως. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τινάξει την επένδυση στον αέρα υποστηρίζουν όσοι ζητούν αλλαγές καθώς για να είναι αποδοτική πρέπει οι μονάδες επεξεργασίας να δέχονται συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων.

Το σχέδιο για το ΣΔΙΤ προβλέπει πως θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες επεξεργασίας συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως με δύο κεντρικούς σταθμούς μεταφόρτωσης. Αν οι ποσότητες διοχετεύονται αλλού από τους δημάρχους τότε ανατρέπεται το συνολικό σχέδιο εξηγούν. Με ποιους όρους θα γίνει η τιμολόγηση, αναρωτιούνται, όταν δεν είναι γνωστές οι ποσότητες που θα πηγαίνουν στις τρεις μονάδες.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν αρκετοί δήμαρχοι της Πελοποννήσου αντιδρούν ακόμα και σήμερα στο σχέδιο που προωθεί η περιφέρεια.

Ο ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε στο παρά πέντε ώστε να ενταχθούν τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 68 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εκκίνηση των διαδικασιών, πάντως, σύμβαση δεν υπάρχει με τις παράνομες χωματερές να μετακομίζουν από περιοχή σε περιοχή...

Πηγή: greenagenda.gr

Πρόοδος εργασιών του βιολογικού δικτύου στον περιφερειακό του Νησιού

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 12-01-2017 03:10:46 pm | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία, τραβηγμένη σήμερα 12-1-2017 στις 13.30, απεικονίζει το μηχάνημα που εργάζεται για την τοποθέτηση του αγωγού του δικτύου του βιολογικού, το οποίο ευρίσκεται σε αυτό το σημείο -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.416996&lon=22.768309&z=19&m=b- του περιφερειακού του Νησιού του Παραλίου Άστρους, στην κατεύθυνση προς το Φάρο.

Σε κακή κατάσταση ο επαρχιακός δρόμος Άστρους- Λεωνιδίου

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 08-01-2017 02:26:33 pm | από nskarmoutsos

«Χειρίστη» είναι η κατάσταση του οδοστρώματος στον επαρχιακό δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου, στο τμήμα που διαπερνά το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και ειδικότερα μεταξύ του Κορακοβουνίου και Αγίου Ανδρέα. Τα αυτοκίνητα πρέπει να κάνουν σλάλομ για να αποφύγουν τα «πηγάδια» που ξεφυτρώνουν καταμεσής του δρόμου.

Σ.Σ: Και που να δείτε το οδικό δίκτυο μέσα στους οικισμούς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας!!

Φύκια στην ακρογιαλιά στον Ατσίγγανο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 27-12-2016 10:42:53 pm | από nskarmoutsos

Η θάλασσα «τραβήχτηκε» στον Αργολικό, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=31230, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει φύκια που ήταν χωμένα στην ακροθαλασσιά στον Ατσίγγανο, δίπλα από το Νησί του Παραλίου Άστρους. (Φωτ. 26-12-2016 12.50)

Υ.Σ: Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας πρέπει να μεριμνήσει για τον καθαρισμό τους, πριν ανέβει ξανά η στάθμη της θάλασσας. 

Στο ΦΕΚ η τροπολογία για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στους δήμους

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 25-12-2016 01:30:24 pm | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, με τη νέα ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο ν/σ ως άρθρο 54 στο νόμο 4447/2016_"Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις" καταργούνται τμήματα των σχετικών άρθρων του Καλλικράτη (72 και 176) που υποχρέωναν τους δήμους να ασκούν ένδικα μέσα, δηλαδή πρακτικά να προσφεύγουν σε ανώτερο βαθμό, ώστε να ακυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση, δηλαδή μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μην κατηγορηθεί όπως το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι επιβάλει στους δήμους χιλιάδες συμβασιούχους, σε ενημερωτικό του σημείωμα διευκρινίζει ότι "σε κάθε περίπτωση, οι ΟΤΑ διατηρούν ακέραιο το δικαίωμά τους να ασκήσουν περαιτέρω ένδικα μέσα, εάν κρίνουν ότι τους συμφέρει".

Πηγή: newmoney.gr

Ο περιφερειακός του Νησιού του Παραλίου Άστρους λειτουργεί ξανά προς πάσα κατεύθυνση

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 24-12-2016 12:44:45 pm | από nskarmoutsos

Λόγω Χριστουγέννων σταμάτησε η κατασκευή του δικτύου του βιολογικού στον περιφερειακό του Νησιού του Παραλίου Άστρους, βλέπε φωτ. 24-12-2016 08.55 και ο περιφερειακός λειτουργεί ξανά προς όλες τις κατευθύνσεις. Προσοχή όμως παραμένει διπλής κυκλοφορίας.

Πρόοδος εργασιών του βιολογικού δικτύου στον περιφερειακό του Νησιού

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 23-12-2016 03:43:36 pm | από nskarmoutsos

Το φωτογραφικό υλικό, τραβηγμένο σήμερα 23-12-2016 στις 14.35, απεικονίζει το μηχάνημα που εργάζεται για την τοποθέτηση του αγωγού του δικτύου του βιολογικού, το οποίο ευρίσκεται σε αυτό το σημείο -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.417021&lon=22.768296&z=19&m=b- του περιφερειακού του Νησιού του Παραλίου Άστρους, στην κατεύθυνση προς το Φάρο.

Δήμος Αθηναίων: Λάθος χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-12-2016 11:01:53 am | από nskarmoutsos

Ανακοίνωση από τον Δήμο Αθηναίων για λάθος χρέωση του τέλους ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει τους δημότες του, που είναι καταναλωτές ρεύματος με μετρητές που ανήκουν στον κεντρικό τομέα Αθηνών των οποίων οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν τον αριθμό 1 πριν τον οκταψήφιο αριθμό παροχής, ότι λόγω λανθασμένης καταχώρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ στο μηχανογραφικό του πρόγραμμα του συντελεστή χρέωσης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας με 0,00033 αντί του ορθού 0,00035 για το χρονικό διάστημα από 01-01-2015 έως 30-06-2016, θα αποστείλει ηλεκτρονικό αρχείο στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε ( ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε) για είσπραξη της διαφοράς του τέλους ακίνητης περιουσίας που αφορά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ποσό αυτό της διαφοράς του τέλους ακίνητης περιουσίας θα αναγραφεί στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία αποστολής του ηλεκτρονικού αρχείου στο ΔΕΔΔΗΕ το αμέσως χρονικό διάστημα.

Πηγή: enikonomia.gr

Χριστουγεννιάτικος «στολισμός» στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 22-12-2016 05:12:28 pm | από nskarmoutsos

Νο 1. 22-12-2016, «πράσινη» προβλήτα στο Παράλιο Άστρος

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της «πράσινης» προβλήτας στο Παράλιο Άστρος, πέρυσι (Κάτω Φωτ. Νο 2. Από τις 16-12-2015 είχαν ήδη τοποθετηθεί 2 έλατα και η βάρκα που στολίζεται κάθε χρόνο), ενώ φέτος «ξεραΐλα» δεν υπάρχει τίποτα (Φωτ. Νο 1. 22-12-2016), μέχρι στιγμής τουλάχιστον!!

Νο 2. 16-12-2015, «πράσινη» προβλήτα στο Παράλιο Άστρος

Προηγούμενες αναρτήσεις