Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Αλλόκοσμες φωτογραφίες από ναό 400 ετών που αναδύθηκε στην επιφάνεια λίμνης στο Μεξικό

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-10-2015 09:05:11 am | από nskarmoutsos

Ένας ναός που παρέμενε βυθισμένος για δεκάδες χρόνια αναδύθηκε σε μια λίμνη στο νότιο τμήμα του Μεξικού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η εκκλησία, αποκαλύπτεται εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και έχει εξάψει τη φαντασία των φωτογράφων και των ντόπιων στην πολιτεία Τσιάπας.

 Η τελευταία φορά που η στάθμη της δεξαμενής είχε πέσει αισθητά και η εκκλησία εμφανίστηκε, ήταν το 2002 και τότε οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο εσωτερικό της και να τη δουν από κοντά.

 Ο ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι χτισμένος από Ισπανούς αποικιοκράτες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους όπως και όλη η περιοχή εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που θέρισε την περιοχή το 1773. Τελικά ο ναός έγινε μέρος του βυθού της τεχνητής λίμνης το 1966, μετά την ολοκλήρωση του φράγματος.

 Για την ώρα οι ντόπιοι και οι ψαράδες που έρχονται αντιμέτωποι με το θέαμα είναι ενθουσιασμένοι. Όπως ήταν αναμενόμενο οι παλιότεροι έχουν πάντως ήδη αρχίσει να συζητάνε για θρύλους και να λένε ιστορίες που έχουν ακούσει από παλιότερους.

Πηγή: lifo.gr

«Συννεφιασμένη Κυριακή»

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 20-10-2018 03:49:39 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. στο φόντο το «Αρκαδικό Χωριό», από το Νησί Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Κυριακή 21-10-2018

Συννεφιά, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Το παράξενο δέντρο… χταπόδι!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 26-10-2013 12:18:38 am | από nskarmoutsos

Πρόκειται για ένα τεράστιο έλατο Sitka (Picea sitchensis) που βρίσκεται στην ακτή του Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Το δέντρο έχει σχήμα ανεστραμμένου χταποδιού και τα κλαδιά του μοιάζουν με γιγάντια πλοκάμια που αναπτύσσονται προς τα επάνω και αρκετά μέτρα από τη βάση. Το δέντρο στην ουσία δεν έχει κεντρικό κορμό, ενώ το ύψος του ξεπερνά τα 5 μέτρα.

Το ασυνήθιστο σχήμα του σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στους δυνατούς ανέμους και στις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Το δέντρο «χταπόδι» πιστεύεται ότι είναι 200-300 ετών, ενώ εικάζεται ότι υπάρχει εκεί από την εποχή των Ινδιάνων στην Αμερική. Σήμερα αποτελεί ένα βοτανικό θαύμα και είναι πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες στην περιοχή.

Πηγή: perierga.gr

Εναλλακτικές προτάσεις θέρμανσης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 27-10-2013 09:30:29 am | από nskarmoutsos

Μόλις ο υδράργυρος πάρει την κατιούσα το βασικό ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι πως θα ζεσταθούν, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα και καθιστούν απαγορευτική την προμήθεια του.

Επιπλέον για τα διαμερίσματα που δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση παρατηρείται το φαινόμενο να διαφωνούν οι ένοικοι για την προμήθεια ή όχι πετρελαίου θέρμανσης.

Το Real.gr σας παρουσιάζει οικονομικούς τρόπους θέρμανσης για κάθε βαλάντιο.

• Κλιματιστικά. Είναι σε θέση να θερμάνουν το σπίτι αλλά όχι όλα και όχι πάντα οικονομικά. Γενικά εάν χρειαζόμαστε οικονομία τότε μιλάμε για συσκευές κλιματιστικών με inventer. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι 50% μικρότερη από τα κοινά κλιματιστικά που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 160 ευρώ. Ωστόσο σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα χρειαστούν σίγουρα παρά πάνω από μία συσκευές. Το αρχικό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για δροσιά το καλοκαίρι.

• Αντλίες θερμότητας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το μέλλον στην αγορά θέρμανσης. Το αρχικό κόστος εγκατάστασης, όμως, είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται από τα 6.000 ευρώ έως τα 8.000 ευρώ. Η διαφορά για τις αντλίες θερμότητας είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν τρεις φορές σε θερμότητα την κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνουν και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά οικονομικές.

• Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Είναι σαν μικρότερα καλοριφέρ και τοποθετούνται συνήθως στον τοίχο. Λειτουργούν με την ακτινοβολία και μοιάζουν με την ζέστη που δίνει ο ήλιος στο πρόσωπο μας. Οι τιμές ξεκινούν από τα 67 ευρώ για 425 watt και επιλέγονται για μικρούς χώρους. Οι τιμές φτάνουν 945 ευρώ για τα 2.500 watt.

• Θερμοπομποί. Μεταφέρουν την θερμότητα με την φυσική ροή και την ακτινοβολία. Τοποθετείται επίσης στον τοίχο και ενδεικτικά τα 15 τ.μ. απαιτούν έναν θερμοπομπό έως 1500 watt. Οι τιμές στην αγορά ξεκινούν από τα 17 ευρώ ο επιδαπέδιος για τα 500 watt και φτάνουν τα 1.160 για τα 2.000 watt

• Σόμπες και τζάκια pellet. Τα pellet είναι σύμπηκτα ξύλου δηλαδή ύλη από αγροτικά υπολείμματα καθαρού ξερού ξύλου χωρίς πρόσθετα. Οι σόμπες pellet δίνουν περίπου ενέργεια 5 έως 15 kw. Οι τιμές για τις σόμπες ξεκινούν από περίπου 700 ευρώ και τα ενεργειακά τζάκια από 2.000 ευρώ.

• Αερόθερμα. Είναι μετακινούμενα και ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές. Περίπου στα 10 ευρώ για 2.000 watt και μπορούν να ζεστάνουν δωμάτια και μπάνια. Στα κατά είναι το γεγονός ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.

Πως θα διαλέξετε το είδος που σας συμφέρει

Εάν θέλετε να καταλήξετε εύκολα στο είδος της θέρμανσης που σας συμφέρει καλύτερα στο δικό σας σπίτι θα πρέπει να υπολογίσετε τρεις παράγοντες.

Πρώτον πόσα kw ενέργειας χρειάζεστε σε κάθε χώρο προκειμένου να ζεσταθείτε, την τιμή του καυσίμου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, το αν υπάρχει μόνωση στο σπίτι και σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεστε.

Έτσι για παράδειγμα τα 50 τ.μ. σε ένα σπίτι χωρίς μόνωση είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερα kw ενέργειας προκειμένου να ζεσταθεί ο χώρος.

Επίσης εάν κάποιος έχει επενδύσει σε ένα ακριβότερο σύστημα θέρμανσης τότε μπορεί να συμπληρώσει κάποιες ώρες με ένα αερόθερμο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Πηγή: Real.gr

Τι θα παθαίναμε αν δεν υπήρχαν τα βατράχια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-10-2016 08:23:56 pm | από nskarmoutsos

Ο βάτραχος υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 250 εκατ. χρόνια, αν και στα τελευταία 35 (χρόνια, όχι εκατομμύρια) γνωρίζει έναν πρωτόγνωρο ρυθμό αποδεκατισμού.

Σήμερα, κάπου το 1/3 των αμφιβίων του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση, την ίδια ώρα που τα τελευταία είκοσι χρόνια 168 είδη βατράχου αποτελούν πια παρελθόν.

Οι ένοχοι είναι διάφοροι μικροπαράγοντες, όπως οι μύκητες και κάποια είδη-εισβολείς, αλλά και η μεγαλύτερη εικόνα φυσικά, η κλιματική αλλαγή δηλαδή, η απώλεια του φυσικού του περιβάλλοντος και ο πανταχού παρόντας άνθρωπος.

Και τι με νοιάζει εμένα; Σπεύδει να αντιγυρίσει ο άνθρωπος που δεν τον αφορούν αυτά, μιας και με τα βατράχια λίγη σχέση έχουμε οι κάτοικοι των πόλεων.

Αν παίζει κάποιο ρόλο, η επιστήμη θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος την πιθανότητα να εξαφανιστούν τα αμφίβια. Αν χαθούν οι βάτραχοι, τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι ζούμε σε έναν καταδικασμένο πλανήτη.

Μέχρι τότε, ο άνθρωπος θα έχανε μια καλή πηγή τροφής, καθώς η ανθρωπότητα κατέφυγε στη βρώση του βατράχου ήδη από την αρχαία Κίνα του 1ου αιώνα μ.Χ. Αλλά και οι Αζτέκοι τρέφονταν με τα αμφίβια, όπως και οι γάλλοι μοναχοί του 12ου αιώνα. Αυτά δεν συνέβαιναν βέβαια τα παλιά τα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα δισεκατομμύριο τόνοι βατράχου καταναλώνονται από την ανθρωπότητα κάθε χρόνο.

Αλλά και η ιατρική έρευνα θα δεινοπαθούσε από την εξαφάνιση των βατράχων, ενός είδους που παραμένει πολύτιμο για τα εργαστήρια και τους πειραματισμούς. Ειδικά ο αφρικανικός βάτραχος έχει αρκετά παραπλήσιο γονιδίωμα με το δικό μας, κάτι που τον κάνει ιδανικό για μελέτη ανθρώπινων ασθενειών πάνω του.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια μάλιστα ο βάτραχος έχει αντικαταστήσει πολλά άλλα είδη ως πειραματόζωο. Το μικρό προσδόκιμο ζωής τόσων ειδών βατράχου τα κάνει ιδανικά για την έρευνα των μακροχρόνιων συνεπειών συγκεκριμένων παθήσεων σε μελλοντικές γενιές, όπως το Αλτσχάιμερ.

Για να μην τα πολυλογούμε, ο βάτραχος είναι πια τόσο σημαντικός για την επιστήμη που το 11% των Νόμπελ στην ιατρική και τη φυσιολογία έχουν προέλθει από μελέτες σε βατράχους! Κι αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή…

Οι γυρίνοι καθαρίζουν τα νερά

Τα νερά μέσα στα οποία επιλέγουν να αναπαραχθούν οι βάτραχοι είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα με εύθραυστες ισορροπίες. Και τίποτα δεν διαταράσσει περισσότερο την ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος από την άλγη, η οποία απομυζεί το οξυγόνο από το νερό σκοτώνοντας τους έμβιους πληθυσμούς που κατοικούν εντός του.

Το νερό θα γίνει μάλιστα τόσο τοξικό που θα απειλήσει οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί του. Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της άλγης; Μα ο γυρίνος φυσικά που τρέφεται με δαύτη! Χωρίς γυρίνους, το γλυκό νερό δεν θα ήταν κατάλληλο για πόση ή άρδευση των ανθρώπινων καλλιεργειών…

Η τροφική αλυσίδα που περιστρέφεται γύρω από τον βάτραχο

Οι βάτραχοι παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί ρυθμιστικοί παράγοντες των οικοσυστημάτων όπου ζουν, κι αυτό ισχύει μάλιστα για όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Τα αυγά του βατράχου τρώγονται από αράχνες και σφήκες και οι γυρίνοι του προτιμούνται ιδιαιτέρως από γαρίδες, ψάρια και νύμφες εντόμων (οι λιβελούλες τους λατρεύουν).

Και βέβαια ο ενήλικος βάτραχος παραμένει σπουδαίο σνακ για πουλιά, φίδια, σαύρες, ακόμα και πιθήκους. Αν ήταν λοιπόν να πεθάνουν όλοι οι βάτραχοι, τότε θα χανόταν ένας ευαίσθητος κρίκος της τροφικής αλυσίδας, που ζει μάλιστα σε όλες τις ηπείρους (πλην της Ανταρκτικής φυσικά).

Η εξαφάνιση του βατράχου θα προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας στο παγκόσμιο οικοσύστημα, αποδεκατίζοντας τους πληθυσμούς των ειδών που τρέφονται με τον βάτραχο. Όπως έχει εκτιμηθεί σχετικά, η απώλεια των βατράχων θα ενείχε ανείπωτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλάζοντας άρδην τις ζωικές ισορροπίες…

Πάρτι εντόμων και ξέσπασμα επιδημιών

Η συσχέτιση βατράχων και εντόμων είναι αυταπόδεικτη. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε λοιπόν αν χανόταν ο ένας των δύο παραγόντων της εξίσωσης, αυτός που ευθύνεται για τον έλεγχο του αριθμού των εντόμων σε παγκόσμια κλίμακα! Σκόροι, γρύλοι, μύγες, ακρίδες, κουνούπια, αράχνες και τόσα ακόμα έχουν τον βάτραχο να ρυθμίζει τον πληθυσμό τους, κι αν αυτός χαθεί, τότε τα έντομα και οι επιδημίες θα παίζουν μονότερμα.

Καταστροφή των καλλιεργειών (κάτι που θα καταλήξει σε ακόμα μεγαλύτερη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων) και αλώνισμα των πανδημιών θα συμβούν παντού στην οικουμένη αν εξαφανιστεί ο βάτραχος. Αυτό ακριβώς συνέβη εξάλλου στη δεκαετία του 1980 στην Ινδία, όταν ο πληθυσμός των βατράχων αφανίστηκε γιατί τους έστελναν κατά καραβιές να τους τρώνε οι Γάλλοι.

Η δράση των εντόμων έγινε τόσο αφόρητη που η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε διά ροπάλου το 1987 την εξαγωγή βατράχων από τη χώρα. Πλέον το κόστος των φυτοφαρμάκων υπερκάλυπτε το κέρδος των βατραχο-εξαγωγών! Και βέβαια, πλάι σε αυτά, υπάρχουν και οι φονικές πανδημίες που θα γίνουν ανεξέλεγκτες.

Χωρίς βατράχους, τα κουνούπια θα κυριεύσουν τον πλανήτη μεταφέροντας σε κάθε γωνιά του κόσμου νόσους όπως η ελονοσία, ο ιός Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, η νόσος του Λάιμ (βορρελίωση), η λεϊσμανίαση, η ιογενής εγκεφαλίτιδα κ.λπ.

Περισσότερο ή λιγότερο φονικές, οι πανδημίες αφήνουν βαθιά το στίγμα τους στην Ιστορία, καθώς ενέχουν κατακλυσμιαίες συνέπειες σε πολλά και διάφορα, όπως η εθνική οικονομία. Ακόμα και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προβλέπουν τα σχετικά μοντέλα, καθώς ο άνθρωπος θα τρέχει να μετακομίσει σε ψυχρότερα κλίματα μπας και γλιτώσει από τα κουνούπια…

Αυξημένες εκπομπές ρύπων

Δέντρα και φυτά είναι πολύτιμα για το περιβάλλον, όσο είναι όμως ζωντανά. Γιατί όταν πεθάνουν, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (όσο αποσυντίθενται). Παρά ταύτα, ακόμα και με τον θάνατό τους διαδραματίζουν σημαίνοντα περιβαλλοντικό ρόλο, αφού τόσο έντομα όσο και άλλα φυτά τρέφονται και αποκτούν θρεπτικά συστατικά από τη σάπια σάρκα τους.

Οι ισορροπίες είναι όμως εύθραυστες: όσο πιο πολλά είναι τα έντομα, τόσο περισσότερα φυτά σε αποσύνθεση καταναλώνουν, στερώντας από τα ζωντανά φυτά μια σημαντική διατροφική πηγή. Αν πάλι ο πληθυσμός των εντόμων μειωθεί δραματικά, τότε το δάσος θα καταρρεύσει κάτω από το ειδικό του βάρος, πνίγοντας τον κόσμο με διοξείδιο. Και βέβαια μοναδικός ρυθμιστικός παράγοντας είναι εδώ τα αμφίβια και ειδικά ο βάτραχος.

Χωρίς βατράχους, τα έντομα θα αυξηθούν και τα δάση του πλανήτη θα σαπίσουν και θα πεθάνουν. Και χωρίς πνεύμονες πρασίνου, η υφήλιος δεν θα καλοπεράσει…

Ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή

Μπορεί να μη φαίνεται με την πρώτη, οι βάτραχοι είναι ωστόσο το κάρβουνο στη μηχανή του περιβάλλοντος. Για την επιστήμη θεωρούνται φυσικοί βιοδείκτες, μετρώντας δηλαδή την υγεία του περιβάλλοντος καθώς ζουν τόσο στη στεριά όσο και το νερό, αλλά και επειδή το πορώδες και διαπερατό σώμα τους επιτρέπει τη διέλευση των νερών, ελέγχοντας έτσι την καθαρότητα αέρα και νερού.

Όπως είπαμε, οι βάτραχοι υπάρχουν εδώ και 250 εκατ. χρόνια, ενώ τα αμφίβια εξελίσσονται περισσότερα από 350 εκατ. χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βάτραχοι επιβίωσαν από τρεις μαζικές καταστροφές, περιλαμβανομένης αυτής που έστειλε στον άλλο κόσμο τους δεινόσαυρους. Κι όμως, έχοντας περάσει τόσα πολλά, φαίνεται πως πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα και ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά γρήγορα.

Αν εξαφανιστούν οι βάτραχοι, τα κουνούπια θα είναι μάλλον το μικρότερο από τα προβλήματά μας…

Πηγή: newsbeast.gr

Το «καταραμένο» νησί της Ιταλίας!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 27-10-2013 06:47:57 pm | από nskarmoutsos

Το νησάκι Gaiola βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης, στην καρδιά του ομώνυμου Underwater Park, μια προστατευόμενη περιοχή περίπου 42 εκταρίων. Το νησί αποτελείται από δύο νησίδες που ενώνονται μεταξύ τους με μια γέφυρα, δημιουργώντας ένα γραφικό τοπίο.

Το ένα νησάκι έχει μια εγκαταλειμμένη πλέον βίλα, ενώτο άλλο είναι ακατοίκητο. Μια σειρά από ατυχίες και παράδοξα που συνέβησαν κατά καιρούς στους εναλλασσόμενους ιδιοκτήτες του ήταν αρκετές για να λάβει το παρατσούκλι «καταραμένο» και να το κουβαλά μέχρι σήμερα που πλέον δεν κατοικείται από κανέναν.
Η σειρά των ατυχιών άρχισε κάποια στιγμή γύρω στη δεκαετία του 1920, όταν ο τότε ιδιοκτήτης, ένας Ελβετός εν ονόμαι Hans Braun βρέθηκε δολοφονημένος και τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Λίγο αργότερα η γυναίκα του πνίγηκε στη θάλασσα. Επόμενος ιδιοκτήτης της βίλας ήταν ο Γερμανός Otto Grunback, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή στο νησί.
Παρόμοια τύχη είχε και ο φαρμακοβιομήχανος Maurice – Yves Sandoz, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ένα ψυχιατρείο στην Ελβετία. Ο μετέπειτα ιδιοκτήτης του, ένας Γερμανός βιομήχανος χάλυβα, ο Baron Paul Karl Langheim καταστράφηκε οικονομικά.
Το νησί πέρασε ένα διάστημα και στα χέρια του επικεφαλής της Fiat Gianni Agnelli, ο γιος του οποίου αυτοκτόνησε. Και στη συνέχεια, ο ανιψιός του που θα αναλάμβανε τα ηνία της εταιρείας πέθανε σε ηλικία 33 ετών από μια σπάνιας μορφής λευχαιμία.
Ο πολυ-δισεκατομμυριούχος Paul Getty δεν νίκησε την «κατάρα» και απήγαγαν τον εγγονό του λίγομετά την αγορά του νησιού, ενώ ο Gianpasquale Grappone φαλήρισε και φυλακίστηκε!
Πηγή: perierga.gr

Σχεδόν αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 19-10-2018 04:43:46 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. στις «Πόρτες»)

Τοπική πρόγνωση για το Σάββατο 20-10-2018

Καθαρός, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Το αρχαιότερο πιράνχα ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 19-10-2018 10:25:55 am | από nskarmoutsos

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στη νότια Γερμανία το απολίθωμα ενός μικρού ψαριού με μυτερά και κοφτερά σαν ξυράφι δόντια, το οποίο έμοιαζε πολύ με τα σημερινά πιράνχας. Το Piranhamesodon pinnatomus, όπως ονομάσθηκε, είναι το αρχαιότερο γνωστό σαρκοβόρο ψάρι με σκελετό από κόκαλα (αντίθετα με τα ψάρια που έχουν χόνδρινο και όχι οστέινο σκελετό, όπως οι καρχαρίες). Ζούσε πριν από 152 εκατομμύρια χρόνια παράλληλα με τους δεινόσαυρους και εκτιμάται ότι τρομοκρατούσε τις ρηχές θάλασσες της Ιουρασικής περιόδου, όπως σήμερα κάνουν τα πιράνχας.

Είχε μήκος μόλις εννέα εκατοστών, αλλά μπορούσε να κόβει κομματάκι-κομματάκι τη λεία του, όντας ικανό να επιτίθεται σε μεγαλύτερα ψάρια από το ίδιο. Η περιοχή όπου βρέθηκε, στη σημερινή Βαυαρία, ήταν τότε μια ρηχή τροπική θάλασσα με κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ τα σημερινά πιράνχας είναι ψάρια του γλυκού νερού που ζουν κυρίως στις λίμνες και στα ποτάμια της Νότιας Αμερικής, όπως ο Αμαζόνιος (καθώς και στις ταινίες τρόμου του Χόλιγουντ…).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γερμανίδα παλαιοντολόγο Μαρτίνα Κελμπλ-Έμπερτ του Μουσείου 'Αιχστετ του Ιούρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, βρήκαν το απολίθωμα στην ίδια βαυαρική περιοχή όπου είχε ανακαλυφθεί ο Αρχαιοπτέρυξ, το αρχαιότερο γνωστό πουλί. Εκεί κοντά ανακαλύφθηκαν επίσης απολιθώματα ψαριών που είχαν πέσει θύματα του αρχαίου σαρκοβόρου ψαριού, καθώς έφεραν χαρακτηριστικές δαγκωματιές. Παρά την ομοιότητα πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Piranhamesodon pinnatomus, που ανήκει στην οικογένεια των πυκνοδοντιδών, δεν πρέπει να θεωρηθεί πρόγονος του πιράνχα, ούτε καν στενός συγγενής του, αφού τα αρχαιότερα γνωστά πιράνχας ζούσαν πριν περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια. Η περίπτωσή του αποτελεί τυπικό παράδειγμα αυτού που οι εξελικτικοί βιολόγοι ονομάζουν «συγκλίνουσα εξέλιξη», όταν δηλαδή οι οργανισμοί αποκτούν -ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο- παρεμφερή χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της προσαρμογής τους σε παρόμοιες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Πηγή: kathimerini.gr

«Αρωματοθεραπεία»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-10-2018 09:41:08 am | από nskarmoutsos

Ώρες χαλάρωσης για τον Bhanu, ένα ασιατικό λιοντάρι που έχει ξαπλώσει σε ένα σωρό από φύλλα δέντρων που έχουν αρωματιστεί με κάρδαμο, κανέλα και γαρίφαλο στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ευρωπαϊκή καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-10-2018 09:25:59 am | από nskarmoutsos

Eκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών στην Ελλάδα, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά, πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat περισσότεροι από 2 στους 10 Ελληνες (21,1%) αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των σπιτιών τους, μολονότι η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα. Βασικός στόχος της καμπάνιας που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία και Πορτογαλία, είναι να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εκείνων που επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το κύριο μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα ωφελήσουν όχι μόνο τον προϋπολογισμό των οικογενειών αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών μπορoύν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα. Και η αξιοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, μπορεί να βοηθήσει συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει η Ευρωπαία επίτροπος κ. Jourova. Η καμπάνια εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, με ένα διαδραστικό roadshow που έγινε στο Παλαιό Φάληρο και στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της μιάμισης εβδομάδας που διήρκεσε το roadshow, περισσότεροι από 7.500 πολίτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν το διαδραστικό σπίτι της καμπάνιας και ανακάλυψαν χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Η καμπάνια συνεχίζεται online, σε συνεργασία με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έως το τέλος του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των τριών κρατών-μελών της Ε.Ε. (μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, αγγίζοντας το 34,8%, περισσότεροι δηλαδή από 1 στους 3 Ελληνες.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις