Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Κοτόπουλο με κατάμαυρο κρέας!

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 24-09-2013 08:57:46 am | από nskarmoutsos

Μαύρη κότα όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει! Στο φτέρωμα βέβαια, γιατί στα υπόλοιπα (κρέας, οστά κ.λπ.) το χρώμα του κοτόπουλου είναι άσπρο. Η Silkie από την Κίνα έρχεται για να ανατρέψει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα.
Λευκό, εντυπωσιακό φτέρωμα σαν μετάξι αλλά μαύρο δέρμα, σκούρα οστά και ακόμα πιο σκούρα εσωτερικά όργανα. Η αλήθεια είναι ότι στην Ασία υπάρχουν πολλά μαύρα είδη κοτόπουλων αλλά η Silkie είναι η πιο διάσημη για τη νοστιμιά της!
Και μπορεί στο δυτικό κόσμο τα εν λόγω κοτόπουλα να μην καταναλώνονται όμως στις ασιατικές χώρες αποτελούν λαχταριστό έδεσμα και τρώγονται μετά μανίας κυρίως σε σούπες όλων των ειδών, που θεωρούνται ιδιαιτέρως δυναμωτικές. Όσο για τη γεύση του κρέατος, όσοι έχουν δοκιμάσει λένε ότι δεν διαφέρει και πολύ από τα… κλασικά κοτόπουλα, ίσως μόνο αφήνει μια γλυκιά επίγευση.
Πηγή: perierga.gr

Τα δέντρα απεργούν

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 24-09-2015 06:35:06 pm | από nskarmoutsos

Κάθε χρόνο που περνάει, τα δέντρα βγάζουν φύλλα ολοένα πιο νωρίς την άνοιξη, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όμως, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τα δέντρα έχουν αρχίσει να «απεργούν», καθώς δείχνουν μια τάση να σταματήσουν αυτή την πρόωρη ανάπτυξη φύλων.

Η ανακάλυψη
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιονγκσούο Φου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου μελέτησαν στοιχεία για πολλά κοινά δέντρα σε 1.245 τοποθεσίες από τη Δανία ως τη Βοσνία. Οπως διαπιστώθηκε, τόσο στην περίοδο 1980-1994, όσο και 1999-2013, τα φύλλα των δέντρων φύτρωναν όλο και πιο πρόωρα, συνολικά κατά περίπου 13 μέρες στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών. Όμως στη δεύτερη περίοδο (1999-2013) ο ρυθμός μεταβολής ήταν μικρότερος από ό,τι στην περίοδο (1980-1994). Δηλαδή, ναι μεν τα φύλλα συνεχίζουν να βγαίνουν πιο νωρίς, όμως με συνεχώς επιβραδυνόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα μερικοί επιστήμονες να μην αποκλείουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να σταματήσει αυτή η χρονική μετάθεση προς τα εμπρός.
Τα δέντρα, πέραν των άλλων πολύτιμων λειτουργιών τους για τα οικοσυστήματα, αποτελούν ανάχωμα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το γεγονός ότι βγάζουν φύλλα πιο νωρίς, σημαίνει ότι, με το πέρασμα των χρόνων, απορροφούν όλο και περισσότερο διοξείδιο, το κατ' εξοχήν «αέριο του θερμοκηπίου».
Οι φόβοι
Ομως η νέα μελέτη δημιουργεί φόβους ότι τα δέντρα πλησιάζουν στα όριά τους, όσον αφορά το πόσο πρόωρα μπορούν να βγάλουν φύλλα και άρα πόσο περισσότερο διοξείδιο μπορούν να απορροφήσουν. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι εξασθενεί πλέον η ευαισθησία των δέντρων στην άνοδο της θερμοκρασίας. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αρκετά δέντρα προσπαθούν να προστατευθούν με τον δικό τους τρόπο από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πολλά είδη δέντρων χρειάζονται μια περίοδο ψυχρών θερμοκρασιών, προτού είναι έτοιμα να βγάλουν φύλλα την άνοιξη.
Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός υπάρχει, ώστε τα δέντρα να είναι βέβαια ότι, όταν θα βγάλουν φύλλα, ο χειμώνας έχει πράγματι περάσει και τα φύλλα τους δεν θα ξεραθούν. Επειδή όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει πιο απρόβλεπτες, τα δέντρα είναι πιθανό ότι παύουν να βγάζουν φύλλα ακόμη πιο νωρίς, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο μιας πιθανής ζημιάς τους. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου περίπου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά της και ο στόχος του ΟΗΕ είναι η άνοδος αυτή να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Σε κατάσταση συναγερμού το Πουέρτο Ρίκο- 70.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-09-2017 09:33:35 am | από nskarmoutsos

Εικόνες αποκάλυψης στο Πουέρτο Ρίκο, όπου περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή την Παρασκευή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε μια περιοχή στο βορειοδυτικό Πουέρτο Ρίκο. Ένα φράγμα υποχώρησε εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε ο κυκλώνας Μαρία. Ο απολογισμός από το πέρασμα του φονικού τυφώνα ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 13 νεκρούς, αυξάνοντας σε 33 το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Καραϊβική.

Συγκεκριμένα, το φράγμα Γουαχατάκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου, υποχώρησε μετά το μεσημέρι της Παρασκευής προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες και μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του Πουέρτο Ρίκο, η οποία εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για τον κίνδυνο πλημμυρών ως τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρδο Ροσεγιό, δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν περίπου 70.000 άνθρωποι από την περιοχή. Η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την Παρασκευή, με εκτεταμένες πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές να αναμένεται να συνεχιστούν και το Σάββατο.

Προς το παρόν, το Πουέρτο Ρικο βρίσκεται στο σκοτάδι, καθώς η ηλεκτροδότηση έχει διακοπή και η περιοχή των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει ηλεκτροδότηση. Εκτιμάται, μάλιστα, πως πιθανόν δεν θα αποκατασταθεί πλήρως πριν περάσουν ακόμη και μήνες, ενώ το δίκτυο τηλεπικοινωνιών έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς.

Πηγή: enikos.gr

Νέα πολεοδομικά σχέδια στους 325 δήμους της χώρας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-09-2017 09:25:36 am | από nskarmoutsos

Μια νέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» φιλοδοξούν να θέσουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας.

Το Δημόσιο σχεδιάζει να αναθέσει μέσω διαγωνισμού, στο πρότυπο των διαγωνισμών κτηματογράφησης, την εκπόνηση και των 325 Τοπικών Χωρικών Σχεδίων της χώρας, ένα για κάθε δήμο. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 300-350 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει την προεργασία για τον πρώτο διαγωνισμό.

Στη χώρα μας ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης σε κάθε περιοχή καθορίζονται μέσα από τα πολεοδομικά σχέδια. Ετσι ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει τι επιτρέπεται σε κάθε περιοχή, σε ποιες υπάρχουν περιορισμοί, κοκ. Με δύο νόμους (ν. 4269/14 και 4447/16) η πυραμίδα του πολεοδομικού σχεδιασμού τροποποιήθηκε και πλέον το κατώτατο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού ονομάζεται Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και εξειδικεύεται με πολεοδομικά σχέδια εφαρμογής (στα οποία έχουν συμπτυχθεί τα παλαιότερα δύο στάδια του σχεδιασμού, η πολεοδομική μελέτη και η πράξη εφαρμογής).

Το πρόβλημα του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας είναι... ότι είναι ατελής. Στα 17 χρόνια που ίσχυσε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων (1997-2014) ολοκληρώθηκε μόλις το 16% των μελετών που ανατέθηκαν, ενώ ακόμα 31% βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο γενικό πολεοδομικό σχέδιο εγκρίθηκε 10 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου! Πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι το 53% της χώρας, δηλαδή 481 δημοτικές ενότητες, παραμένει χωρίς κανένα ειδικό χωρικό σχεδιασμό, δηλαδή η οικιστική/πολεοδομική εξέλιξη των περιοχών αυτών απλά προχωρεί με βάση τους γενικούς κανόνες της νομοθεσίας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής (βλ. «Κ» 19.12.2016).

Σαφείς χρήσεις γης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος λοιπόν φιλοδοξεί... να κάνει την έκπληξη και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο της χώρας. Για το φιλόδοξο σχέδιο έχει εξασφαλιστεί επί της αρχής η συναίνεση της ΕΤΕπ, καθώς η ύπαρξη σαφών χρήσεων γης σε όλη την Ελλάδα έχει (και) προφανή αναπτυξιακό χαρακτήρα (το σχέδιο παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομίας τον Ιούλιο στα κεντρικά της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο).

Κατόπιν, στο τέλος Ιουλίου το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη διάθεση 60.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση μελέτης που θα προετοιμάσει το έδαφος: Θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση «ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο (εγκεκριμένα και υπό εκπόνηση Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια-ΓΠΣ, Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων-ΣΧΟΟΑΠ, κλπ.)». Επίσης θα προταθεί μια κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση περιοχών και δήμων «με κριτήρια τον βαθμό ολοκλήρωσης σχεδιασμού (ανάγκη επικαιροποίησης, συμπλήρωσης ή εξαρχής νέου σχεδιασμού), την πιθανή ύπαρξη οικιστικών ή αναπτυξιακών πιέσεων, τη θέση στο σύστημα των αστικών κέντρων της χώρας, πιθανές περιβαλλοντικές πιέσεις, διαφαινόμενες συγκρούσεις χρήσεων γης κλπ.».

Δύο διαγωνισμοί και πρόσληψη ειδικού συμβούλου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να καταλήγει στην πραγματοποίηση δύο διαγωνισμών: έναν άμεσα, με τις περιοχές πρώτης προτεραιότητας και έναν δεύτερο για τα υπόλοιπα. Ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κεντρικά (όπως λ.χ. προκηρύσσει η ΕΚΧΑ την κτηματογράφηση ομάδων περιοχών), ενώ σε δεύτερη φάση θα μπορούν δήμοι που διαθέτουν τεχνική επάρκεια να χρηματοδοτηθούν για να αναθέσουν οι ίδιοι την απαραίτητη μελέτη. Το ΥΠΕΝ πρόκειται να προσλάβει με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου και ειδικό σύμβουλο, για να βοηθήσει στην προετοιμασία των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων, με τα οποία εγκρίνονται τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Ως προς τη χρηματοδότηση, ο διαγωνισμός θα καλυφθεί αρχικά (μέχρι να υπογραφεί νέο δάνειο) μέσω της επέκτασης δανείου που έχει ήδη λάβει από την ΕΤΕπ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δήμους. Μια πρώτη εκτίμηση τοποθετεί το εγχείρημα στα 300-350 εκατ. ευρώ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος θα μπορούσε να αναληφθεί από το Πράσινο Ταμείο (που έχει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ αποθεματικό), χωρίς τη σύναψη νέου δανείου, αν δεν υπήρχε ο μνημονιακός περιορισμός της διάθεσης μόλις του 2,5% του αποθεματικού του ετησίως.

Πηγή: kathimerini.gr

Αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 22-09-2017 10:36:07 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. το Νησί του Παραλίου Άστρους από τη περιοχή «Πόρτες» με 4σάρι μπάτη, 22-9-2017)

Τοπική πρόγνωση για το Σάββατο 23-9-2017

Καθαρός, οι άνεμοι θα πνέουν στον Αργολικό βορειοδυτικοί έως μέτριοι 3 μποφόρ, μετά το μεσημέρι προβλέπεται μπάτης, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 22-9-2017 22.30, είναι 22 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Αυτοκόλλητα τοποθετήθηκαν σε τζαμαρίες κτιρίου για να τρομάζουν τα πουλιά

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 22-09-2017 09:52:53 am | από nskarmoutsos

Παγίδες θανάτου για τα πουλιά είναι τα κτίρια με τζάμια - καθρέφτες καθώς μπερδεύονται από τις αντανακλάσεις και πέφτουν με δύναμη πάνω τους, σπάζοντας τη ραχοκοκαλιά τους...
Χιλιάδες είναι τα πουλιά που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, προσκρούοντας με δύναμη σε μεγάλες τζαμαρίες κτιρίων σε μεγαλουπόλεις. Όπως συμβαίνει σε ένα κτίριο, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, όπου κάθε μέρα, ένα τουλάχιστον νεκρό πουλί, εντοπίζεται κάτω από τα τζάμια του.
"Υπολογίζουμε ότι στο συγκεκριμένο κτίριο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες πουλιά τα τελευταία 10 χρόνια. Η αντανάκλαση των δένδρων που βρίσκονται φυτεμένα δίπλα στο κτίριο, προσελκύει και μπερδεύει τα πουλιά, κάτι που βέβαια μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς φυσική βλάστηση" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Δημήτρης Μπούσμπουρας.
Μαζικοί θάνατοι πουλιών είχαν καταγραφεί παλαιότερα και στα διαφανή υαλοπετάσματα της Αττικής οδού και σε πολλά άλλα κτίρια με τζάμια, όχι απαραίτητα σαν καθρέφτες. "Μάλιστα, σε γραφεία στο Άστρος, παλιά, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν αυτό που συμβαίνει και το κατάλαβαν από τον ήχο της πρόσκρουσης" προσθέτει ο βιολόγος.
"Το πρόβλημα είναι γενικευμένο αν και η λύση είναι σχετικά εύκολη" επισημαίνει ο κ. Μπούσμπουρας, ο οποίος με τους συνεργάτες του Στρατή Μπουρδάκη και Λαυρέντη Σιδηρόπουλο και με τη βοήθεια των ενοικιαστών του κτιρίου στην Κομοτηνή, προχώρησαν σε άμεσα μέτρα.

"Η λύση είναι απλή. Επειδή το κτίριο είναι νοικιασμένο και δεν μπορούσαμε να βάλουμε κάτι μόνιμο, τυπώσαμε φωτογραφίες με φιγούρες - αντίγραφα αρπακτικών πουλιών για να τρομάζουν και να διώχνουν μακριά τα μικροπούλια" διευκρινίζει. Ηδη τοποθετήθηκαν τα πρώτα αυτοκόλλητα αλλά θα προστεθούν πολλές φιγούρες και ανακλαστικές ταινίες και στα χαμηλότερα υαλοπετάσματα γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά είδη πουλιών πετούν χαμηλά.
Ωστόσο, αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες ως μονιμότερη λύση, είναι το βάψιμο της σιλουέτας σε κάθε τζάμι ή την τοποθέτηση μεμβάνης.
"Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαγορευτεί η χρήση καθρεφτών και να επιβληθεί στα κτίρια με μεγάλες τζαμαρίες, να υπάρχουν μερικά σήματα ανά τετραγωνικό μέτρο ή γραμμές οριζόντιες, εμφανείς από μακριά προκειμένου να δίνουν την αίσθηση στα ζώα ενός συμπαγούς κτιρίου" λέει ο κ. Μπούσμπουρας, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ετοιμάζει να υποβάλλει στο υπουργείο περιβάλλοντος, έκθεση με στοιχεία για το επίμαχο ζήτημα προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης.
Παγίδες θανάτου για τα πουλιά είναι τα κτίρια με τζάμια - καθρέφτες καθώς μπερδεύονται από τις αντανακλάσεις και πέφτουν με δύναμη πάνω τους, σπάζοντας τη ραχοκοκαλιά τους...
Χιλιάδες είναι τα πουλιά που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, προσκρούοντας με δύναμη σε μεγάλες τζαμαρίες κτιρίων σε μεγαλουπόλεις. Όπως συμβαίνει σε ένα κτίριο, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, όπου κάθε μέρα, ένα τουλάχιστον νεκρό πουλί, εντοπίζεται κάτω από τα τζάμια του.
"Υπολογίζουμε ότι στο συγκεκριμένο κτίριο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες πουλιά τα τελευταία 10 χρόνια. Η αντανάκλαση των δένδρων που βρίσκονται φυτεμένα δίπλα στο κτίριο, προσελκύει και μπερδεύει τα πουλιά, κάτι που βέβαια μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς φυσική βλάστηση" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Δημήτρης Μπούσμπουρας.
Μαζικοί θάνατοι πουλιών είχαν καταγραφεί παλαιότερα και στα διαφανή υαλοπετάσματα της Αττικής οδού και σε πολλά άλλα κτίρια με τζάμια, όχι απαραίτητα σαν καθρέφτες. "Μάλιστα, σε γραφεία στο Άστρος, παλιά, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν αυτό που συμβαίνει και το κατάλαβαν από τον ήχο της πρόσκρουσης" προσθέτει ο βιολόγος.
"Το πρόβλημα είναι γενικευμένο αν και η λύση είναι σχετικά εύκολη" επισημαίνει ο κ. Μπούσμπουρας, ο οποίος με τους συνεργάτες του Στρατή Μπουρδάκη και Λαυρέντη Σιδηρόπουλο και με τη βοήθεια των ενοικιαστών του κτιρίου στην Κομοτηνή, προχώρησαν σε άμεσα μέτρα.
"Η λύση είναι απλή. Επειδή το κτίριο είναι νοικιασμένο και δεν μπορούσαμε να βάλουμε κάτι μόνιμο, τυπώσαμε φωτογραφίες με φιγούρες - αντίγραφα αρπακτικών πουλιών για να τρομάζουν και να διώχνουν μακριά τα μικροπούλια" διευκρινίζει. Ηδη τοποθετήθηκαν τα πρώτα αυτοκόλλητα αλλά θα προστεθούν πολλές φιγούρες και ανακλαστικές ταινίες και στα χαμηλότερα υαλοπετάσματα γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά είδη πουλιών πετούν χαμηλά.
Ωστόσο, αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες ως μονιμότερη λύση, είναι το βάψιμο της σιλουέτας σε κάθε τζάμι ή την τοποθέτηση μεμβάνης.
"Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαγορευτεί η χρήση καθρεφτών και να επιβληθεί στα κτίρια με μεγάλες τζαμαρίες, να υπάρχουν μερικά σήματα ανά τετραγωνικό μέτρο ή γραμμές οριζόντιες, εμφανείς από μακριά προκειμένου να δίνουν την αίσθηση στα ζώα ενός συμπαγούς κτιρίου" λέει ο κ. Μπούσμπουρας, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ετοιμάζει να υποβάλλει στο υπουργείο περιβάλλοντος, έκθεση με στοιχεία για το επίμαχο ζήτημα προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης.

Πηγή: real.gr

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια σε Όλυμπο και Καϊμακτσαλάν

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 22-09-2017 09:12:38 am | από nskarmoutsos

Οι φθινοπωρινές ψύχρες είναι σχεδόν... τίποτα μπροστά στο χιόνι που έπεσε σε Όλυμπο και Καϊμάκτσαλαν. Όπως φαίνεται από τα βίντεο που ανάρτησε το Forecast Weather Greece στο Facebook, στο Καϊμακτσαλάν σε υψόμετρο 2.000 μέτρων χιόνισε για τα καλά το βράδυ της Πέμπτης.
Ανάλογο το σκηνικό και στο ψηλότερο βουνό της χώρας, τον Όλυμπο, όπου επίσης χιόνισε την Πέμπτη, όπως δείχνει η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το meteo.gr στο Twitter.

Πηγή: thetoc.gr

Αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 21-09-2017 10:01:55 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. είσοδος λιμανιού Παραλίου Άστρους με πουνέντη, στο φόντο η κεντρική πλατεία 21-9-2017)

Τοπική πρόγνωση για τη Παρασκευή 22-9-2017

Καθαρός, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν βορειοδυτικοί  μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, μετά το μεσημέρι προβλέπεται μπάτης, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 21-9-2017 21.55, είναι 23 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Φθινοπωρινή ισημερία: Και επισήμως φθινόπωρο από την Παρασκευή

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-09-2017 09:03:22 pm | από nskarmoutsos

Μπορεί με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών στη χώρα μας να υπήρξαν αμφιβολίες ότι το καλοκαίρι τελειώνει, ωστόσο από αστρονομική άποψη, σε ό,τι αφορά το βόρειο ημισφαίριο, το φθινόπωρο ξεκινά το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στις 23.01 ώρα Ελλάδος, με τη φθινοπωρινή ισημερία.

Η φθινοπωρινή ισημερία εγκαινιάζει την έναρξη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη. Κατά την ισημερία, ο Ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι περίπου ίδια.

Από το Σάββατο, στο βόρειο ημισφαίριο η νύχτα θα μεγαλώνει συνεχώς έως το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Τόσο οι ισημερίες όσο και τα ηλιοστάσια συμβαίνουν από δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.

Όπως εξηγεί σε άρθρο του ο επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανητάριου Διονύσης Π. Σιμόπουλος, κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση πάνω στην τροχιά της από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, και από κάθε νέα θέση εμείς πάνω στη Γη αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία.

Ο κ. Σιμόπουλος σημειώνει ότι αν παρατηρήσει κανείς την εκλειπτική -την απεικόνιση, πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο- και τη συγκρίνει με τον ουράνιο Ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του Ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δει ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δεν συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο αυτά σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».

Πάντως, όπως διευκρινίζει ο κ. Σιμόπουλος, η «ίση μέρα - ίση νύχτα», όταν δηλαδή o Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο Ισημερινό. Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό η «ίση μέρα - ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».

Για παράδειγμα, συμπληρώνει ο ίδιος, η Αθήνα βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού. Η αρχή του Φθινοπώρου και για την Αθήνα και για ολόκληρη τη Γη θα ξεκινήσει όταν ο Ήλιος θα φτάσει στο Φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 23:01:01 (Θερινή ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου 2017. Παρ’ όλα αυτά η «ίση μέρα - ίση νύχτα» για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ημέρα θα έχει διάρκεια 11:59:30 ενώ η νύχτα θα έχει διάρκεια 12:00:30.

Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια γιορτάζονταν από τους ανθρώπους οι οποίοι τους απέδιδαν μυθικές σημασίες. Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πριν την «επιδρομή» του δάκου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-09-2017 02:55:00 pm | από nskarmoutsos

Καλές φαίνονται οι λαδολιές στο κάμπο του Παραλίου Άστρους και προμηνύεται να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Υ.Σ: Όλα αυτά πριν δάκου εποχής!! γιατί μετά όλα παίζουν!!

(Φωτ. 21-9-2017, 13.45)

Προηγούμενες αναρτήσεις