Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Σχεδόν αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 23-03-2017 11:14:36 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. το λιμάνι και ο κόλπος του Άστρους, από το Νησί)

Τοπική πρόγνωση για την Παρασκευή 24-3-2017

Αραιή συννεφιά, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως μέτριοι 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 23-3-2017 23.10, είναι 15 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Συναγερμός για τη λειψυδρία στη Μεσόγειο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-03-2017 09:43:15 am | από nskarmoutsos

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη λειψυδρία στη Μεσόγειο κρούει η Ένωση για τη Μεσόγειο (Union for Mediterranean), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Όπως επισημαίνει, η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πλέον ευάλωτες παγκοσμίως στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ζήτησης νερού.
Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στις νότιες ακτές, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία και περισσότερα από 60 εκατομμύρια βρίσκονται υπό απειλή.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, η γραμματεία της Ένωση τονίζει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Με την προώθηση της συλλογικής εργασίας, και λειτουργώντας μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕγΜ, η γραμματεία θέτει τον τομέα του νερού ως προτεραιότητα.
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι τώρα τα κράτη μέλη της ΕγΜ έχουν εγκρίνει οκτώ έργα στον τομέα του νερού και του περιβάλλοντος που αντιπροσωπεύουν περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.
Τα έργα αυτά στοχεύουν στην παροχή πρόσβασης στο νερό, συμβάλλουν στην απορρύπανση της Μεσογείου, την πρόληψη νέας ρύπανσης, την ενίσχυση των ικανοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και των επαγγελματιών του νερού, καθώς και το διαμοιρασμό της γνώσης σε θέματα νερού.
Στο επίκεντρο τίθενται μάλιστα τα αστικά λύματα, γεγονός που λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι πολλές από τις προκλήσεις αυτές παραπέμπουν ευθέως σε εξάντληση των υδάτινων πόρων και την αστική διαχείριση λυμάτων σε μια περιοχή όπου ο αστικός πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί σε μισό αιώνα.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο προωθεί μια ανανεωμένη ατζέντα αστικής ανάπτυξης όπου τα θέματα αυτά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανακύκλωση του νερού και η χρησιμοποίηση μη συμβατικών υδάτινων πόρων προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ως μέσο για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν ήδη χώρες της περιοχής που είναι κοντά στο 100% σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών ανανεώσιμων πόρων γλυκού νερού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).
Τέλος, οι στατιστικές σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων στην περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση αυτής της χρήσης, καθώς προς το παρόν ανακυκλώνεται μόνο το 1%.

Πηγή: real.gr

Το πολύτιμο νερό

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-03-2017 09:25:02 am | από nskarmoutsos

Μια γυναίκα κουβαλά δοχείο με νερό σε χωριό της Κένυας. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Κίνα: Η εφαρμογή των ορίων ασφαλείας του ΠΟΥ μπορεί να σώσει 3 εκατομμύρια ζωές ετησίως

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-03-2017 09:16:50 am | από nskarmoutsos

Η Κίνα μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως εάν εγκριθούν και εφαρμοστούν αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Συγκεκριμένα, το βαρύ ανθρώπινο κόστος μπορεί να αποφευχθεί αν επιβληθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα επίπεδα των βλαβερών σωματιδίων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρει η ομάδα με επικεφαλής τον Ζου Μαϊγκένγκ από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πολλές από τις πόλεις της Κίνας υποφέρουν από χρόνια ρύπανση του αέρα και η κυβέρνηση κήρυξε πριν από τρία χρόνια έναν «πόλεμο» κατά της αιθαλομίχλης. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίπεδα θνησιμότητας και συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων με διάμετρο κάτω από 10 μικρόμετρα (PM10), σε 38 μεγάλες πόλεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ανώτερη συγκέντρωση των ΡΜ10 στα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αλλά το μέσο επίπεδο που καταγράφηκε στις πόλεις ήταν 93 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα.

Υπολογίζεται πως 8,6 θάνατοι την ημέρα συμβαίνουν κατά μέσο όρο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένων 4,4 από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε επίπεδα συγκέντρωσης ΡΜ10 οδήγησε σε 0,44% αύξηση της συνολικής θνησιμότητας.

«Ένας πρόχειρος υπολογισμός αποκαλύπτει ότι η ευθυγράμμιση των επιπέδων ΡΜ10 της Κίνας με τα παγκόσμια πρότυπα υγείας των 20 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο θα αποτρέψει τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως», αναφέρει η έρευνα που κάλυψε μία περίοδο από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2013.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση των ΡΜ10 σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ήταν στατιστικά ασήμαντη, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να πλήττει τους ηλικιωμένους κυρίως βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Νεφελώδης

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 22-03-2017 10:11:30 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο περιφερειακός του Νησιού του Παραλίου Άστρους, στο φόντο το όρος Ζάβιτσα)

Τοπική πρόγνωση για την Πέμπτη 23-3-2017

Μερική νέφωση, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως μέτριοι 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 22-3-2017 22.05, είναι 15 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Ο πλανήτης «λιώνει» και οδηγούμαστε στο άγνωστο

Κατηγορία Επιστήμη | Αναρτήθηκε 22-03-2017 09:42:51 am | από nskarmoutsos

Γη είναι ένας πλανήτης σε αναταραχή, λένε οι επιστήμονες, όπως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που δημοσιεύει αναλυτική έκθεση της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας και του επακόλουθου λιωσίματος των πάγων.

Η θερμότητα ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016 σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ, συνεχίστηκε το 2017, ωθώντας τον κόσμο σε «πραγματικά άγνωστο έδαφος», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η εκτίμηση του WMO για το κλίμα το 2016, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, αναφέρει πρωτοφανή θερμότητα σε όλη την υδρόγειο, εξαιρετικά χαμηλό πάγο στους δύο πόλους και απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και σε συνδυασμό με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο - το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Το Ελ Νίνιο τώρα μειώνεται, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζουν και οι πολικές καύσωνες πιέζουν το κάλυμμα πάγου σε νέα χαμηλά.

«Ακόμη και χωρίς ένα ισχυρό Ελ Νίνιο το 2017, βλέπουμε τέτοιες αξιοσημείωτες αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όρια της κατανόησής μας του κλιματικού συστήματος. Είμαστε τώρα σε πραγματικά άγνωστο έδαφος», δήλωσε ο David Carlson, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος παγκόσμιο κλίμα του ΠΜΟ.

«Η Γη είναι ένας πλανήτης σε αναταραχή λόγω ανθρώπου, ο οποίος προκάλεσε αλλαγές στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Jeffrey Kargel, ειδικός στους παγετώνες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ. «Σε γενικές γραμμές, οι δραστικά μεταβαλλόμενες συνθήκες δεν βοηθούν τον πολιτισμό, ο οποίος ευδοκιμεί σε σταθερότητα».

Η έκθεση του ΠΜΟ ήταν «αναπάντεχη», δήλωσε ο καθηγητής David Reay, ένας εμπειρογνώμονας των εκπομπών ρίπων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: «Η ανάγκη για συντονισμένη δράση για την κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη, ούτε το διακύβευμα τόσο υψηλό».

Η νέα αξιολόγηση του ΠΜΟ οδήγησε ταυτόχρονα μερικούς επιστήμονες να επικρίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ενώ τα στοιχεία δείχνουν μια ολοένα αυξανόμενη επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλιματικό σύστημα, η διοίκηση Τραμπ και ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο συνεχίζουν να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο», δήλωσε ο καθηγητής Sir Robert Watson, ένας διακεκριμένος επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου East Anglia.

«Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα αναρωτηθούν πώς μπορέσαμε να θυσιάσουμε τον πλανήτη, όταν μάλιστα το κόστος της αδράνειας υπερβαίνει το κόστος της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» επισήμανε ο Watson.

Το 2016 είδε το πιο θερμό παγκόσμιο μέσο όρο στις μετρήσεις από το 1880. Η επιστημονική έρευνα ωστόσο διαπίστωσε ότι ο πλανήτης δεν έχει βιώσει τέτοια υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εδώ και 4 εκατομμύρια χρόνια.

Το «θερμόμετρο» βάρεσε κόκκινο στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, όπου η παρατεταμένη και υπερβολική ζέστη χτύπησε πολλές πολιτείες. Οι συνέπειες ήταν ιδιαίτερα έντονες και στους πόλους.

«Οι πάγοι στην Αρκτική σημείωσαν ιστορικό χαμηλό, το οποίο επιμένει για πολλούς μήνες, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στο ρεκόρ δορυφορικών δεδομένων», δήλωσε ο καθηγητής Julienne Stroeve, στο University College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πάνω στο νότιο ημισφαίριο, ο θαλάσσιος πάγος έσπασε επίσης νέα χαμηλά ρεκόρ, με αποτέλεσμα την ελάχιστη ποσότητα του πάγου παγκοσμίως που έχει καταγραφεί ποτέ».

Και η Emily Shuckburgh δήλωσε στο Βρετανικό Ανταρκτικό: «Η Αρκτική μπορεί να είναι απομακρυσμένη, αλλά οι αλλαγές που συμβαίνουν εκεί μας επηρεάζουν άμεσα. Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας έχει ήδη συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και η νέα έρευνα αναδεικνύει ότι η τήξη των πάγων της Αρκτικής θάλασσας μπορεί να αλλάξει τις καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική».

Οι κίνδυνοι των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι λοιπόν εδώ και μας απειλούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά τους ανθρώπους.

Πηγή: tvxs.gr

Συννεφιασμένος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 21-03-2017 10:14:03 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο Αργολικός κόλπος από τον Φάρο του Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για την Τετάρτη 22-3-2017

Συννεφιά με πιθανότητα βροχοπτώσεων κατά περιόδους, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 21-3-2017 22.10, είναι 14 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης: Λιγνιτικό Κέντρο και ΟΧΙ σκουπιδότοπος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-03-2017 01:10:35 pm | από nskarmoutsos

Το μέλλον της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής προδιαγράφεται ζοφερό. Η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη συρρικνώνεται, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται σε βάρος των εργαζομένων, oι εργολάβοι αλωνίζουν στο λιγνιτικό κέντρο. Σαν να μην έφταναν αυτά, αποφασίστηκε:

 • Να έρθουν στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Μεγαλόπολης (δίπλα στη Παλαιόχουνη) όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου και όχι μόνο.
 • Να έρθουν στη Μεγαλόπολη τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα της Νότιας Ελλάδας και όχι μόνο.
 • Να ανοίξουν το δρόμο ακόμα  και για την καύση σκουπιδιών.

Η βασική αιτία που φθάσαμε εδώ, είναι η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας,  ετέθη υπό διωγμό ο λιγνίτης, που είναι εγχώριο και φτηνό καύσιμο και προετοιμάστηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης ώστε να μπουν σε εφαρμογή οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου - ντόπιου και Ευρωπαϊκού – και να μετατρέψουν τις εκτάσεις των ορυχείων σε ένα τεράστιο χώρο αξιοποίησης αποβλήτων. Για εγκαταστάσεις απόθεσης επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων για ταφή υπολειμμάτων καύσης για ταφή βιομηχανικών αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων.

Από τη μια πλευρά, βλέπουμε να συρρικνώνονται οι δραστηριότητες του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, όπως επίσης και το μαρασμό, τη φτώχεια, την ανεργία να εισβάλλουν στη Μεγαλόπολη και στα χωριά της και, από την άλλη πλευρά, να επιδοτούνται με τεράστια ποσά οι εγκαταστάσεις των  - όχι και τόσο αθώων από οικολογικής πλευράς - Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (500.000€ το MW).

Από τη μια πλευρά, βλέπουμε στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης να μειώνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη από τα 850 στα 600 MW (τα οποία δεν αποδίδονται πάντα, αφού συχνά οι μονάδες υπολειτουργούν, παρέχοντας «ευγενικά» χώρο σε «νέους» - ιδιώτες βέβαια – παραγωγούς) και, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να έχουν αδειοδοτηθεί, μόνο στην Πελοπόννησο, μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2500 MW (από τα οποία τα 700 έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο) και να εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 2500 MW. Για την κατασκευή κάθε  ανεμογεννήτριας από τις τόσες που βλέπουμε γύρω μας, πληρώνει ο Ελληνικός λαός ενάμιση εκατομμύριο Ευρώ επιδότηση (το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι τα 3MW) και -επιπλέον-τουλάχιστον δυόμιση φορές ακριβότερα το ρεύμα. Με τέτοια κίνητρα δεν θα μείνει ούτε ένα λοφάκι χωρίς ανεμογεννήτρια ούτε χωράφι χωρίς φωτοβολταϊκά. Η παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο είναι και αυτή πανάκριβη σχεδόν ένα ευρώ η Κιλοβατώρα.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι φτάσαμε ως εδώ. Ευθύνεται η πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που – σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφέρειας (παλαιότερα Νομαρχίας), Δήμου, στήριξαν και σήμερα υλοποιούν αυτές τις  καταστροφικές για όλους εμάς επιλογές.

Ευθύνονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα σωματεία της ΔΕΗ που, μαζί με τις εκάστοτε Δημοτικές – Νομαρχιακές Αρχές και τη ΔΕΗ, διοργάνωναν ημερίδες για τη «Μεταλιγνιτική Εποχή» (λες και βιάζονταν να τη φέρουν!), έψαλλαν διθυράμβους στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και ισχυρίζονταν (ψευδόμενοι) ότι ο λιγνίτης θα τελείωνε το 2018!

Όλοι γνωρίζουμε ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Δημοτικές Αρχές της Μεγαλόπολης στήριξαν αυτές τις επιλογές. Παλαιότερα, ζητούσαν να έρθουν στη Μεγαλόπολη όλα τα απόβλητα της Πελοποννήσου, χωρίς να εξαιρούν ούτε τα επικίνδυνα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε να έρθουν όλα τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή συμφωνεί με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που όχι μόνο φέρνει τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη, αλλά ανοίγει το δρόμο για την καύση που είναι σκέτος καρκίνος και για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία.

Όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με όσα σχεδιάζονται, όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με εκείνους που τα υλοποιούν (ανοιχτά ή «υπόγεια»), είναι καιρός να αντιδράσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας.

Ενωμένοι και οργανωμένα εκφράζουμε την αντίθεσή μας:

 • Στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και στον περιορισμό και την απαγόρευση του λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος
 • Σε κάθε δραστηριότητα απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης που στοχεύουν ακόμα και στην καρκινογόνα καύση
 • Στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα εξαντλημένα Ορυχεία, γιατί θα είναι ολέθριες οι συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και στον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Πελοποννήσου.
 • Στην παράδοση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου στους ιδιώτες.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

 • Να μην υπογραφεί η Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, αντίθετα πρέπει να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
 • Την αξιοποίηση των λιγνιτών για παραγωγή ρεύματος μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με  φθηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο. 
 • Να γίνουν έρευνες για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη.
 • Να χρησιμοποιηθούν οι λιγνίτες της ευρύτερης περιοχής (πρόκειται για ποσότητες που ισοδυναμούν με πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης).
 • Οι εκτάσεις των ορυχείων που ολοκληρώνεται η λιγνιτική εκμετάλλευση να περνάνε στην ιδιοκτησία του κράτους για να επιστραφούν στην τοπική κοινωνία με τις ανάλογες υποδομές για κτηνοτροφία, γεωργική εκμετάλλευση, για αναψυχή κλπ. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και όχι με σκουπιδοεργοστάσια και ΧΥΤΕΑ. 
 • Να γίνει διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης και με την τέταρτη μονάδα και με τη μονάδα Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) να χρηματοδοτηθεί η επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης και των γύρω χωριών με την τηλεθέρμανση και με πολύ χαμηλό κόστος.

Για την Επιτροπή Αγώνα:

Συνδικάτα: Ενέργειας – Οικοδόμων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σωματεία:  Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΔΕΗ – Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αναγνωστόπουλος Νίκος - Αναστασόπουλος Άκης - Ανδριανός Ηλίας –Βελισάρης Ηλίας -  Βεργέτης Ηλίας - Γεωργαντάς Γεώργιος - Γούργαρης Βαγγέλης - Δούμουρας Πέτρος - Κουκουλά Χριστίνα -Λαμπρόπουλος Παναγιώτης - Μαράκας Θανάσης - Μπουγιούκου Μαρία - Μπουρσιάνης Γιάννης – Παγανός Κώστας - Παναγουλοπούλου Λίλα -  Σταθουλόπουλος Ηλίας – Σταθουλόπουλος Νώντας.           

Δάση και ενέργεια στον Πάρνωνα - Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας 2017

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 21-03-2017 10:44:40 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Η 21η Μαρτίου, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης, επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), 46 χρόνια πριν (1971), να γιορτάζεται, με τη μορφή υπενθύμισης, η σημαντικότητα των δασών. Έτσι, θεσπίστηκε η «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», η οποία το 2012 τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» με σκοπό την αναγνώριση της πολυδιάστατης αξίας των δασών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία τους. Για το 2017 το κεντρικό θέμα της ημέρας είναι «Δάση και ενέργεια».

Το δάσος, ως πηγή πρώτων υλών και βιομάζας –ορίζεται ως όλοι οι τύποι ζώσης ύλης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη (καρποί, ξυλεία, φλοιός κορμών κ.α.)- διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Η βιομάζα, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανανεώσιμη και μη ρυπαίνουσα πηγή ενέργειας, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για:

 • Οικιακή χρήση (π.χ. μαγείρεμα).
 • Κάλυψη αναγκών θέρμανσης χώρων.
 • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στους τόπους παραγωγής της βιομάζας για κάλυψη τοπικών αναγκών ή για τροφοδοσία του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου.

Οι απαιτήσεις για ενέργεια, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και του σύγχρονου τρόπου ζωής αυξάνονται. Μόνο το 13% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας προκύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών προτιμάται η χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα και αερίου), η παραγωγή των οποίων δεν είναι ανεξάντλητη. Το ξύλο, σημαντική πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα, στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες παραμένει η πρωταρχική πηγή θέρμανσης και μαγειρέματος. Στην Ελλάδα, και λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η προτίμηση του ξύλου έχει επανέλθει, καθώς αποτελεί οικονομικότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον υλικό.

Στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού τα δάση παίζουν μέχρι και σήμερα σημαντικό ρόλο για την επιβίωση των ορεσίβιων πληθυσμών. Το δάσος προμηθεύει τους κατοίκους του με θρεπτικούς καρπούς (καρύδια, κάστανα κ.α.) και ξυλεία, καθώς και με κατάλοιπα παραγωγής αυτής (πριονίδια, φλοιοί κ.α.), μέσα από τη διαδικασία της υλοτομίας, που συνεχίζει να αποτελεί πηγή εσόδων για πολλές οικογένειες. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα η ξυλεία χρησιμοποιούνταν και στην καύση των ασβεστοκάμινων, κατασκευών που αποσκοπούσαν στην παραγωγή ασβέστη, διαδεδομένο και προσοδοφόρο επάγγελμα στην περιοχή του Πάρνωνα, που συγκέντρωνε εργάτες από όλη την Πελοπόννησο. 

Οι άνθρωποι του παρελθόντος γνώριζαν την αξία του δάσους και η διαχείριση του γινόταν, με σεβασμό και με απώτερο σκοπό την αειφορία. Η χρήση πρώτων υλών παραγόμενων από το δάσος, με στόχο την καλά διαχειριζόμενη παραγωγή βιοενέργειας, μπορεί να εξασφαλίσει την:

 • Αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου που προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
 • Αποφυγή της όξινης βροχής από την ρύπανση με διοξείδιο του θείου που παράγεται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων.
 • Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγή καυσίμων από τρίτες χώρες.
 • Εξασφάλιση εργασίας και συγκράτηση των πληθυσμών σε ορεινές και γεωργικές περιοχές.

Τα δάση πολυσύνθετα οικοσυστήματα, πολύτιμα για τον άνθρωπο και τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, με αξία πολυδιάστατη και αδιαμφισβήτητη, έχουν σήμερα την τιμητική τους. Η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν το δάσος, αναγνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας την ανάγκη ύπαρξης του. Μια ανάγκη που είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με το παρελθόν, το παρόν και ελπίζουμε και με το μέλλον, για το καλό της ανθρωπότητας.

Παρακολουθείστε στον παρακάτω σύνδεσμο το επίσημο βίντεο για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας 2017 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε. https://www.youtube.com/watch?v=rsWLVTAYmhQ 

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης

Πληροφορίες: Άννα Κανελίδου

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, (εσωτ. 5) Fax: 27550 22806

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Δίχρωμος αστακός

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 02-09-2013 06:21:33 pm | από nskarmoutsos

Έναν σπάνιο δίχρωμο αστακό, μισό καφέ μισό πορτοκαλί, αλίευσε ένας ψαράς ανοιχτά των ακτών του Μέιν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες ενός αστακού να γεννηθεί δίχρωμος είναι μια στα 50 εκατομμύρια.

«Είναι σαν κάποιος να χώρισε τον αστακό με χαρτοταινία από την κορυφή ως την ουρά και στη συνέχεια να τον ζωγράφισε», δήλωσε ο Alan Lishness από το Ερευνητικό Ινστιτούτο στον Κόλπο του Μέιν.

«Συνήθως δεν βλέπεις τόσο αυστηρές γραμμές στη φύση», προσέθεσε.

Οι αμερικάνικοι αστακοί έχουν καφέ χρώμα με πράσινες αποχρώσεις και γίνονται κόκκινοι μόνο μετά το βράσιμο.

Τον σπάνιο αστακό αλίευσε ένας ψαράς, ο οποίος αρχικά τον κράτησε για να τον δείξει σε συγγενείς και φίλους και στη συνέχεια τον έδωσε στην εταιρεία εμπορίας θαλασσινών Ship to Shore Lobster Co, η οποία τελικά τον παραχώρησε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κόλπου του Μέιν, που διαθέτει δεξαμενές με αστακούς για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι δίχρωμοι αστακοί είναι αρκετά πιο σπάνιοι από τους κίτρινους ή μπλε αστακούς που περιστασιακά εμφανίζονται στις ακτές του Μέιν, ωστόσο δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο οι αστακοί αλμπίνο, που θεωρούνται η σπανιότερη μετάλλαξη αστακού.

Πηγή: econews.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις