Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Συννεφιά

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 20-01-2017 11:17:38 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. από τις «Πλάκες» προς «Χερρονήσι»)

Τοπική πρόγνωση για το Σάββατο 21-1-2017

Συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης, οι άνεμοι θα πνέουν στον Αργολικό από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι 3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 20-1-2017 23.10, είναι 9 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Η παράξενη φιλία μίας φώκιας και ενός σκύλου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-01-2015 09:35:28 am | από nskarmoutsos

Όλοι χρειάζονται μία αγκαλιά μερικές φορές, ωστόσο δεν παρατηρείται συχνά μία φώκια να αγκαλιάζει έναν σκύλο.

Αυτή η φώκια μάλλον ένιωσε ότι ο τετράποδος φίλος της είχε την ανάγκη από μία αγκαλιά και, αφού τον πλησίασε, έβαλε το πτερύγιό της πάνω στην πλάτη του.

Αν και το λαμπραντόρ φαίνεται ανυποψίαστο, τελικά μένει ξαπλωμένο στην άμμο, για να δεχθεί τα… χάδια της φώκιας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αυθαίρετα από του Οθωνα τα χρόνια

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-01-2017 09:17:01 am | από nskarmoutsos

Η «κόκκινη γραμμή» για την ανάσχεση της αυθαίρετης δόμησης ίσως είναι το συντομότερο ανέκδοτο στην (πολεοδομική) ιστορία της χώρας μας. Η ιστορία των νομιμοποιήσεων ξεκινά από το 1855 με πρώτο «ευεργετημένο» οικισμό τα Αναφιώτικα και φθάνει μέχρι τις μέρες μας, αριθμώντας περισσότερες από 150 ρυθμίσεις και... αναρίθμητες ιστορίες παραλόγου.
«Πέρα από τη νόμιμη πόλη, υπάρχει και μια άλλη, “πραγματική” πόλη», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Σερράος, ανοίγοντας προχθές επιστημονική εκδήλωση για το θέμα των αυθαιρέτων (διοργάνωση: σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού). «Το θέμα της αυθαίρετης δόμησης μας κατατρύχει για δεκαετίες και λύση δεν φαίνεται να υπάρχει».
Οι δεκαετίες είναι περισσότερες από όσες φανταζόμαστε. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Μέλισσας ανέφερε ότι οι πρώτες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έναντι τιμήματος θεσπίστηκαν το 1855 (νόμος «Περί πληρωμής του τιμήματος των γηπέδων εφ’ ων οι κατέχοντες οικοδόμησαν»), λίγα χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου πλαισίου για τα σχέδια πόλης (1835). Οι πρώτες περιοχές που επωφελούνται είναι τα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη και μία ομάδα αυθαιρέτων στις οδούς Σόλωνος και Σουλίου. Εκτοτε ακολούθησαν περισσότερα από 150 νομοθετήματα, πολλά από τα οποία για την τακτοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που έγιναν εξαιτίας της έλευσης των προσφύγων τη δεκαετία του ’20. «Συνεχίζουμε μια οικιστική παράδοση καταστρατήγησης της πολεοδομικής νομοθεσίας, που η πολιτεία ανέχεται ως αντιστάθμισμα για όποια επαχθή μέτρα επιβάλλει», ανέφερε ο κ. Μέλισσας.
Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών. «Πρέπει να το παραδεχθούμε: η αυθαίρετη δόμηση είναι ένας από τους νόμιμους τρόπους δόμησης», ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οπως εκτίμησε, η οικονομική κρίση χαλάρωσε τον σεβασμό στη νομιμότητα. «Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει μια πολιτική αντίληψη που υποθάλπει τις μεγάλες παραβάσεις, αν πρόκειται για επενδύσεις. Και εσχάτως μια άλλη αντίληψη, που βλέπει προστατευτικά τη μικρή παραβατικότητα. Εχω την εντύπωση ότι και οι δύο βλάπτουν το ίδιο τη ζωή μας. Κάθε νέος νόμος δίνει την εντύπωση ότι έρχεται απλά να ρυθμίσει κάποιες “αρρύθμιστες” περιπτώσεις. Η πολιτεία θεσπίζει κατ’ επίφαση δρακόντειες ρυθμίσεις και κατόπιν “κλείνει το μάτι” στον πολίτη με τις εξαιρέσεις του νόμου». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, το παράδειγμα δικαστή του ΣτΕ, που λόγω της θέσης του αναζητούσε σπίτι χωρίς αυθαιρεσίες... και δεν μπορούσε να βρει. «Τελικά αγόρασε διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία του ’80», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η γενική γραμματέας χωρικού σχεδιασμού (και καθηγήτρια του ΕΜΠ) Ειρήνη Κλαμπατσέα, η οποία υπερασπίστηκε τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις. «Η πρόθεσή μας είναι να υπηρετήσουμε την πρόληψη και όχι την καταστολή», ανέφερε. Δέχθηκε όμως κριτική ακόμα και για τις προθέσεις του νέου νόμου. «Οποιος αυθαιρετεί όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά επιβραβεύεται. Αλίμονο σε όσους τηρούν τον νόμο. Επειδή οι εποχές που κάποιος έφτιαχνε ένα αυθαίρετο για να καλύψει το κεφάλι του έχουν παρέλθει, ας σκεφτούμε με θάρρος τι πρέπει να κάνουμε», ανέφερε η Αλεξάνδρα Βλαντού, αρχιτέκτων. «Οταν ξεκίνησα να εργάζομαι το 1977, η βασική πολεοδομική νομοθεσία ήταν 4 τόμοι και τώρα έχει περάσει τους 20. Είναι αδύνατον ένας μηχανικός να γνωρίζει αυτή τη νομοθεσία», ανέφερε η αρχιτέκτων Βάσω Χατζοπούλου. «Στη Γερμανία, η πολεοδομική νομοθεσία είναι ένα βιβλιαράκι», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Σερράος. «Οταν είχα πρωτοεπιστρέψει στην Ελλάδα, μιλούσα παντού για την ανάγκη μεγάλης απλοποίησης της πολεοδομικής νομοθεσίας μας. Τώρα πια σταμάτησα, απογοητεύτηκα».

Πηγή: kathimerini.gr

Συννεφιά

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 19-01-2017 11:05:02 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. το κύριο κανάλι της λίμνης Μουστού στο «Βαυαρικό» -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.386497&lon=22.763253&z=19&m=b-)

Τοπική πρόγνωση για την Παρασκευή 20-1-2017

Συννεφιασμένος με πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν βόρειοι μέτριοι 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 19-1-2017 23.00, είναι 10 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Το χαμομήλι

Κατηγορία Χλωρίδα | Αναρτήθηκε 30-05-2011 12:15:48 am | Αναδημοσίευση 30-05-2011 | από nskarmoutsos

Το χαμομήλι πήρε το όνομά του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης. που το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας. Η μονοετής πόα, (Ματρικάρια το χαμαίμηλον) της οικογένειας των Συνθέτων, είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό, ύψους μέχρι 35 εκατοστά, με λείο βλαστό, πολύκλαδο και όρθιο.

Τα φύλλα είναι φτεροσχιδή και τα άνθη είναι σε ακραία κεφάλια ασπροκίτρινα. Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα μέρη και η άνθηση που αρχίζει τον Απρίλιο διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Από τα άνθη του, που συλλέγονται όταν ανοίξουν καλά, παρασκευάζεται ένα από τα καλύτερα ευστόμαχα αφεψήματα.

Ποικιλίες του χαμομηλιού καλλιεργούνται, γιατί το αφέψημά τους έχει καταπραϋντικές και θεραπευτικές, στις τοπικές φλογώσεις, ιδιότητες. Τα άνθη επίσης θεωρούνται αντιπυρετικά, ευκοίλια, χολαγωγά, σιελογόνα, εμμηνάγωγα, σπασμολυτικά, αντιαλλεργικά, επουλωτικά, καταπραϋντικά των νεύρων, αεραγωγά, ανθιλμινθικά και ορεκτικά.

Η χριστιανική παράδοση έχει αφιερώσει το χαμομήλι στον Άγιο Γεώργιο προφανώς γιατί ανθίζει κοντά στην γιορτή του(23 Απριλίου).

Της Κατερίνας Μαρούδα.

Το χιόνι ξεπέρασε τα 2,20 μ. στα Τρίκαλα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-01-2017 09:31:47 am | από nskarmoutsos

Ρεκόρ σημειώνεται στα ορεινά, ως προς το ύψος του χιονιού, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης που ξεκίνησε από χθες.
Ειδικότερα, στον νομό Τρικάλων, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού φτάνει στα ορεινά στα 2,20 μέτρα, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στον νομό Καρδίτσας στα ορεινά και σε ορισμένα σημεία έχει 1,5 μέτρο χιόνι, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ τις επόμενες ώρες θα είναι ανοικτό στο σύνολο το οδικό δίκτυο καθώς συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση δεκάδες μηχανήματα. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους δύο αυχένες, Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου.

Πηγή: real.gr

Βροχερός κατά περιόδους

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 18-01-2017 11:18:56 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. από το «Παλιόχανο» ως το «Νησί» του Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Πέμπτη 19-1-2017

Συννεφιά με βροχή κατά περιόδους, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς,

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 18-1-2017 23.10, είναι 10 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Η πιο επικίνδυνη λίμνη στο κόσμο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 19-01-2013 12:13:19 am | από nskarmoutsos

Την μοιράζονται τρεις χώρες στην Ανατολική Αφρική - Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα - και είναι επί αιώνες πηγή ζωής για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στις όχθες της. Η λίμνη Βικτώρια, η μεγαλύτερη στην Αφρική και δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως, κρύβει όμως και τεράστιους κινδύνους.

Δεν είναι μόνο το βάθος των νερών που αυξομειώνεται απότομα και απειλεί τους ψαράδες. Είναι και το μικροκλίμα που δημιουργεί έναν φονικό συνδυασμό από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα - ξαφνικούς ανέμους και βροχές που μπορούν να παρασύρουν πλεούμενα και να πνίξουν σπίτια και χωράφια.

«Μερικές φορές τα νερά είναι απολύτως ήρεμα όταν φεύγεις από την όχθη. Και μόλις φτάσεις παρά έξω αρχίζει τρικυμία, βροχές, άνεμοι, σύννεφα. Πολλές φορές δεν αντέχουν τα καϊκια μας, και σπάνε. Αλλα βυθίζονται», λέει ο Σαμ Καμπόνγκε, ψαράς στο νησί Μπουγκάλα, ένα από τα 80 στο αρχιπέλαγος της λίμνης.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, 5.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Βικτώρια, θύματα των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, της κακής επικοινωνίας και της έλλειψης πόρων για την πολιτική προστασία.

Η λίμνη, που βρίσκεται στον Ισημερινό, επηρεάζει το κλίμα ολόκληρης της περιοχής. Επειδή τα νερά είναι θερμά και υπάρχει μεγάλη υγρασία, δημιουργούνται νέφη και ξαφνικές, επικίνδυνες καταιγίδες.

Μετεωρολόγοι από την Ουγκάντα ανέπτυξαν τώρα ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μηνύματα που αποστέλλονται γραπτώς σε κινητά τηλέφωνα. Στόχος είναι να βοηθήσουν τις μικρές κοινότητες των ψαράδων, που είναι οι πιο ευάλωτοι, να παίρνουν εγκαίρως μέτρα προστασίας.

Με το δωρεάν πιλοτικό πρόγραμμα, οι ντόπιοι λαμβάνουν κάθε ημέρα γραπτό μήνυμα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στο κινητό τους, έκτακτες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα φαινόμενα, και συμβουλές για την προστασία τους.

Πηγή: tovima.gr

Αστρική χελώνα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-01-2017 03:40:05 pm | από nskarmoutsos

Στις πρώτες θεαματικές εικόνες του Ήλιου από το μεγάλο τηλεσκόπιο ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής διακρίνεται μεταξύ άλλων μια ασυνήθιστη ηλιακή κηλίδα, η οποία έχει μέγεθος διπλάσιο της Γης και μάλιστα μοιάζει με χελώνα.
Το ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) είναι μια συστοιχία 66 επιμέρους ραδιοτηλεσκοπίων που συνήθως εξετάζει μακρινούς γαλαξίες και νεαρά άστρα.
Σε αυτήν την περίπτωση κατέγραψε ραδιοκύματα φως που απελευθερώνει η καυτή χρωμόσφαιρα του Ήλιου, δηλαδή η περιοχή ακριβώς πάνω από τη φωτόσφαιρα, την ορατή επιφάνειά του άστρου. Η εντυπωσιακή εικόνα του Ήλιου με τη «χελώνα» τραβήχτηκε σε μήκος ραδιοκύματος 1,25 χιλιοστομέτρων.
Οι πιο σκούρες επιφάνειες του άστρου είναι κάπως ψυχρότερες από τις γειτονικές. Οι ηλιακές κηλίδες αναπτύσσονται στην επιφάνεια του Ήλιου, όταν οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου του άστρου «διπλώνουν» και διαπερνούν την επιφάνεια του ηλιακού πλάσματος, δημιουργώντας έτσι μια συγκριτικά πιο κρύα περιοχή. Η ίδια μαγνητική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ηλιακών εκλάμψεων και εκτινάξεων στεμματικής μάζα.

Πηγή: in.gr

Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα η έκταση των θαλάσσιων πάγων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-01-2017 10:04:13 am | από nskarmoutsos

Η έκταση του πάγου στην Αρκτική τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέση με τη μέση ελάχιστη παγοκάλυψη την περίοδο 1981-2010 (κίτρινη γραμμή)

Η έκταση του πάγου που επιπλέει στη θάλασσα στην Αρκτική και την Ανταρκτική έπεσε τον φετινό χειμώνα στα μικρότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις στη δεκαετία του 1970, και πιθανότατα στα μικρότερα επίπεδα εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο, η παγοκάλυψη στην Αρκτική έφτανε τον Δεκέμβριο τα 12,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 1 εκατ. τ.χλμ. μικρότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
Η πρωτοφανής ζέστη στην Αρκτική είναι αποτέλεσμα ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει το περιοδικό New Scientist.
Στην Ανταρκτική, το φαινόμενο αποδίδεται σε φυσικές διακυμάνσεις και αναμένεται να είναι πρόσκαιρο και.
Στην Αρκτική, ο θαλάσσιος πάγος θα έπρεπε να επεκτείνονται γρήγορα στη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Φέτος, όμως, συνεχείς εισβολές θερμού αέρα κρατούν τη θερμοκρασία 3-5 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
Τα επόμενα χρόνια, οι επιπλέοντες πάγοι στην Αρκτική μπορεί να ανακάμψουν σε ένα βαθμό, στη συνέχεια όμως προβλέπεται να υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα -κάποιες μελέτες προειδοποιούν μάλιστα ότι σε μερικές δεκαετίες η Αρκτική θα μένει χωρίς καθόλου πάγο τα καλοκαίρια.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις