Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Ευμενίδες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 6 το πρωί!!

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 14-07-2018 09:39:07 am | από nskarmoutsos

«Οποιος τολμηρός το επιθυμεί, ας έρθει να ζήσει αυτήν την εμπειρία μαζί μας», λέει η Στεφανία Γουλιώτη.

 «Κάνατε την τρέλα, ξεκινήσατε στις 3 το πρωί και φτάσατε ώς εδώ. Ωραία τώρα είμαστε μαζί σ’ αυτό. Πάμε. Πρέπει να είμαστε μαζί, γιατί μόνο έτσι μπορεί να μας κάνει τη χάρη ο μύθος να μας αποκαλύψει κάτι».

Τα λόγια της ακούγονται διαφορετικά όταν μιλάει για τη συγκεκριμένη παράσταση. Είναι ο ενθουσιασμός της, η προσδοκία της αναμέτρησης με αυτόν τον χώρο, με αυτό το κείμενο, την ώρα που χαράζει, στις 6 ακριβώς, είναι το στοίχημα μιας υποκριτικής δοκιμασίας που αναζητεί το ιδανικό: να βλέπει ο θεατής αυτό που ο ηθοποιός φαντάζεται.

Σάββατο 14 Ιουλίου και την Κυριακή 15/7, η Στεφανία Γουλιώτη επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, σε μια παράσταση αρκετά δύσκολη και ιδιαίτερη, όπου μία ηθοποιός και ένας μουσικός (ο Δημήτρης Καμαρωτός) συμπράττουν στο δύσκολο εγχείρημα της αφήγησης ολόκληρου του έργου με όλα τα πρόσωπα να ηχούν μέσα από ένα σώμα και ένα όργανο.

Η Στεφανία Γουλιώτη παρουσίασε τις «Ευμενίδες» για πρώτη φορά το 2015 σε μορφή μονολόγου σε ένα πρωτοποριακό ανέβασμα, όπου γινόταν εκτενής χρήση νέων τεχνολογιών, με βίντεο και φωτισμούς που διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο σε εκείνη την παράσταση. Αυτή τη φορά, όλα είναι διαφορετικά. Από το black box η Στεφανία Γουλιώτη θα βρεθεί στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, σε ανοικτό χώρο, σε ένα τοπίο που σε μεγάλο βαθμό «επέβαλλε» μια διαφορετική προσέγγιση.

«Tομή στην πορεία μου»

«Η παράσταση του ’15 είχε έναν ενδοσκοπικό χαρακτήρα», εξηγεί στην «Κ». «Τώρα που είχαμε να κάνουμε με ανοικτό χώρο, όπου πρωταγωνιστεί κυρίως το τοπίο, χρειαζόμασταν κάτι άλλο. Και πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό, ο Δημήτρης Καμαρωτός, που με μεγάλη μου χαρά λέω ότι ουσιαστικά μαζί έχουμε φτιάξει την παράσταση, πρότεινε να μπει ένα φίλτρο ανάμεσα σε μένα και στην ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή όλο αυτό με τρόμαξε γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει πως η διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Αλλά σήμερα τολμώ να πω ότι αυτές οι “Ευμενίδες” απαίτησαν από πλευράς μου μεγάλη πνευματική προσπάθεια και γι’ αυτό τις νιώθω ως τομή στην πορεία μου, εννοώντας ότι έτσι θα ήθελα να γίνεται το θέατρο. Εγώ να είμαι ο αγωγός, ο ανάμεσος. Θα ήθελα να είμαστε στο θέατρο και να μη με βλέπεις. Ούτε να με ακούς. Τι να κάνεις; Εγώ να φέρω τον μύθο, όποιος και αν είναι αυτός και απλώς να βουτάμε και οι δύο μέσα σ’ αυτόν. Ελπίζοντας ότι κάτι μέσα μας θα μετακινηθεί».

Τη ρωτάω αν την προβληματίζει το πρωινό ξύπνημα, αν θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους θεατές. «Θεωρώ ότι τα φεστιβάλ γίνονται και γι’ αυτό τον λόγο, για να δοκιμάζονται κάποια πράγματα», απαντάει. «Πρέπει να προτείνονται κάποιες εμπειρίες μοναδικές για ανθρώπους που τις ζητούν. Ετσι κι εμείς προτείνουμε ένα μικρό κομμάτι εμπειρίας. Προτείνουμε αυτό το κείμενο, να ηχήσει μέσα σ’ αυτό το τοπίο, και το τοπίο να αρχίσει να αλλάζει μορφές. Να αλλάζει σχήματα, κι εσύ, ο θεατής, να ξεχάσεις πού βρίσκεσαι και ξαφνικά να δεις έναν πλανήτη ο οποίος έρχεται για να σε συναντάει. Είναι ο ήλιος που βγαίνει σε ένα καταπληκτικό σημείο στις 7 και 5 ακριβώς και γίνεται κομμάτι της παράστασής μας. Οποιος τολμηρός το επιθυμεί ας έρθει να ζήσει αυτήν την εμπειρία μαζί μας».

Οι «Ευμενίδες» παρουσιάζονται σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

​​14 και 15 Ιουλίου, στις 6 το πρωί, στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου (ακριβώς δίπλα στον χώρο στάθμευσης του θεάτρου). Πρωινό με καφέ και κρουασάν θα προσφερθεί στο κοινό πριν από την έναρξη της παράστασης. Eισιτήρια: www.greekfestival.gr.

Πηγή: kathimerini.gr

«Αγαμέμνων» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 04-07-2018 09:17:05 am | από nskarmoutsos

Η παράσταση «Αγαμέμνων» παρουσιάζεται την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τον Αγαμέμνονα. Στο πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, παρακολουθούμε την επιστροφή του στρατηγού Αγαμέμνονα στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμνήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία. Καθώς η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.

Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός. Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη.

Με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά, κουστούμια: Κένι ΜακΛέλαν
Μουσική, μουσική διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης
Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος

Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου

Πηγή: ert.gr

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: «Πέρσες» του Αισχύλου, 11 και 12 Αυγούστου -21.00-

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 09-08-2017 10:07:01 am | από nskarmoutsos

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Πέρσες / Αισχύλου https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%81%CF%83%CE%B5%CF%82_(%CE%91%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85)
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, σε μια παραγωγή του ΘΟΚ με πλειάδα σπουδαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων ηθοποιών, ο νεότατος Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Όχημα της παράστασης, που δομείται στη συνάντηση του ρυθμού και της λέξης, είναι η μουσικότητα. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο χορός, ερμηνεύονται με τρόπο που αποκαλύπτει τη μουσική υφή του έργου. Η παράσταση ξεδιπλώνεται μέσα από τη δράση, τη λέξη, το τραγούδισμα και τον χορό, αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, που θα αναδείξει τις αδιάκοπες εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος. 

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία - Mουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης
Δραματουργική συνεργασία: Αντώνης Σολωμού
Μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Κινησιολογία: Λία Χαράκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή
Αγγλικοί υπέρτιτλοι: Μαρία Καλλίδου
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης)
Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: «Μήδεια» του Ευριπίδη, 4 και 5 Αυγούστου -21.00-

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 04-08-2017 09:23:22 am | από nskarmoutsos

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Μήδεια / Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη», τη βυθισμένη στον πόνο και στο σκοτάδι αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική. Μέσα από το μύθο της Μήδειας όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας, η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι’ αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους».   Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι’ αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα. Γιατί «δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη - Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός συνθέτη: Βάϊος Πράπας
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης και αλφαβητικά οι Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου.
Χορός: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.

Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο).

* Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνας (Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο), Θεόκριτος (μτφ. Ιωάννης Πολέμης), Σαπφώ, Αρτεμίδωρος, Μνησίλοχος, Πλούταρχος, Μακηδόνιος Ύπατος σε μετάφραση – απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Έλενας Τριανταφυλλοπούλου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: «Άλκηστη» του Ευριπίδη, 28 και 29 Ιουλίου -21.00-

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 27-07-2017 11:15:32 pm | από nskarmoutsos

Εθνικό Θέατρο - Άλκηστη / Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο επί του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση πυροδότησε σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων. Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας του «Αθηναϊκού Διαφωτισμού» υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις «αδιαμφισβήτητης» ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιον λόγο; Οι νόμοι των ανθρώπων δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα; Και τι γίνεται όταν η παρέμβαση των θεών αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού; 

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Σκηνοθεσία - Επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Οικονομίδης
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Καλαϊτζίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακήλα
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Άδμητος), Κίττυ Παϊταζόγλου (Άλκηστη), Γιάννης Φέρτης (Φέρης), Δημήτρης Παπανικολάου (Ηρακλής), Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων), Σωτήρης Τσακομίδης (Θάνατος), Ερρίκος Μηλιάρης (Υπηρέτης), Κίττυ Παϊταζόγλου (Υπηρέτρια)
Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος
Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος Τσιώλης, Κωνσταντίνος Κωστίδης, Θοδωρής Σοφόπουλος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Ειρήνη / Αριστοφάνη, 21 και 22 Ιουλίου -21.00-

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 20-07-2017 09:24:50 am | από nskarmoutsos

Εθνικό Θέατρο – Ειρήνη / Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Κυπουργό τη μουσική σύνθεση και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο το λιμπρέτο για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Πέτρου, συνοδεύει ζωντανά την παράσταση στην Επίδαυρο. Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ., αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικίειας Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε, ισορροπία μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης, το ηρακλείτειο ρητό «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» και το ακανθώδες ερώτημα κατά πόσο η ειρήνη είναι συνώνυμο της ευτυχίας και της αρετής εμπνέουν τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης. 

Μουσική-Ενορχήστρωση: Νίκος Κυπουργός
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Projection  mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βοηθός ενορχηστρωτή: Θοδωρής Κοτεπάνος
Βοηθός μουσικού διευθυντή & μουσική διδασκαλία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Με τη συμμετοχή της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου
Διανομή: Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πόλεμος/Χορός)
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης (Οπλοπώλης), Δημήτρης Γεωργιάδης (Παις Κλεωνύμου), Γιάννης Δενδρινός (Δρεπανοπώλης), Βάσια Ζαχαροπούλου (Κόρη Α), Ευαγγελία Καρακατσάνη (Τροφός), Νίκος Καρδώνης (Δούλος), Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης (Ιεροκλής), Ελίτα Κουνάδη (Κόρη Β), Ηλίας Κουνέλας (Παις Λαμάχου), Ελένη Μπούκλη (Οπώρα), Μαρία Νίκα, Γιάννης Σελητσανιώτης (Κυδοιμός), Βασιλική Τρουφάκου (Θεωρία), Αντιγόνη Φρυδά

«Βάκχες» του Ευριπίδη, σήμερα και αύριο 14-15 Ιουλίου 21.00, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 14-07-2017 03:02:41 pm | από nskarmoutsos

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σήμερα και αύριο 14-15 Ιουλίου 21.00, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας

«Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες– σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.»

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό - Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Αγγλικοί υπέρτιτλοι: Λύο Καλοβυρνάς
Βοηθός σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Στεφανία-Ηλέκτρα Πανταβού
Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική προετοιμασία-Τεχνική Alexander: Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου 

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας

«Οιδίπους επί Κολωνώ» με Κώστα Καζάκο στις 7 και 8 Ιούλη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 07-07-2017 09:21:24 am | από nskarmoutsos

Ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή παίρνει τη σκυτάλη στην Επίδαυρο στις 7 και 8 Ιούλη. Η παράσταση, με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. 

Επεξεργασία κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης - Δήμητρα Πετροπούλου. 

Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν. 

Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. 

Μουσική: Μίνως Μάτσας. 

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. 

Δραματουργός: Λουίζα Αρκουμανέα.

Παίζουν επίσης: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζένη Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος.

Ο «Ξένος» Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλης των Αθηνών, ζητώντας «φιλοξενία» από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για να αναπαυτεί. Διαισθάνεται ότι το τέλος πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. 

Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντάς το ανάμεσα στη Ζωή και το Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη - αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο - αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου βίου.

Χορός Ψαλτών: Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Χορός Πολιτών: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού.

Αισχύλου, Ορέστεια. 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 07-07-2016 09:36:53 pm | από nskarmoutsos

O Γιάννης Χουβαρδάς με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. 
Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Ο στυγερός και αιματηρός κύκλος των Ατρειδών στα τρία κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από μια σπουδαία θεατρική συνάντηση. 
Μια σφιχτή ομάδα δώδεκα εκλεκτών ηθοποιών μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» -συμπεριλαμβανομένου του Χορού- και στα τρία έργα. Με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενειακής, πολιτικής και κοινωνικής βίας, αφηγούνται τον κύκλο αίματος μιας οικογένειας ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. Όμως η αναγέννηση που βασίζεται σε πολιτικοκοινωνικά οράματα χωρίς την γονιμοποιητική ευλογία της οικογενειακής αγάπης δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση.

Περισσότεροι από 16.000 θεατές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για τον «Πλούτο»

Κατηγορία Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Αναρτήθηκε 05-07-2016 09:00:50 am | από nskarmoutsos

Με το «δεξί» ξεκίνησαν τα φετινά Επιδαύρια καθώς η εναρκτήρια παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη με τους Γιώργο Κιμούλη, Γιάννη Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη κατάφερε να φέρει έως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στην Αργολίδα κοντά 16.000 θεατές την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου και το Σάββατο 2 Ιουλίου.

Ειδικά το Σάββατο η παράσταση ήταν σχεδόν sold out ενώ πολλοί ήσαν οι διάσημοι που βρέθηκαν στην Επίδαυρο για να απολαύσουν την παράσταση και να χειροκροτήσουν τους συντελεστές της. Μάλιστα όπως ακούσαμε, μία από τις πιο αστείες στιγμές του έργου είναι η εμφάνιση του Γιώργου Κιμούλη ως Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Γιώργος Κιμούλης έχει σκηνοθετήσει και διασκευάσει ένα διαφορετικό Πλούτο που με μεγάλες δόσεις χιούμορ και αναφορές στην επιθεώρηση. Ο Γιώργος Κιμούλης ως Πλούτος αλλά και ως Πενία, ο Γιάννης Μπέζος ως Χρεμύλος και ο Πέτρος Φιλιππίδης ως Καρίων επιστράτευσαν τον κωμικό τους οίστρο για να μιλήσουν μέσα από τα λόγια του αρχαίου ποιητή - κωμωδιογράφου με το χρονικό της κρίσης από τις πρώτες ημέρες της, το δημοψήφισμα έως τη σημερινή κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις